fbpx

Na Spoormonitor.nl nu ook NS app uitgerust met stiptheidsmeter

De Nederlandse Spoorwegen lanceren donderdag een nieuwe versie van de NS Extra app. In de nieuwe versie zit nu ook een stiptheidsmeter. Per trein wordt getoond wat de historische vertragingskans is. Daarmee volgt het spoorbedrijf spoormonitor.nl, een initiatief van Rover, Maatschappij Voor Beter OV en Treinreiziger.nl. 

De reizigersorganisaties pleitten al jaren voor meer openheid in de punctualiteitsgegevens. Om reizigers toch inzicht te geven in de vertragingskans, registreerden de organisaties negen maanden lang alle actuele vertrekgegevens van NS.nl. Die resultaten zijn gepubliceerd op spoormonitor.nl, waardoor in december voor het eerst openheid ontstond in de vertragingskans.

Stiptheidsmeter
NS volgt nu het initiatief door in de Android- en iPhone-app een stiptheidsmeter toe te voegen. De stiptheidsmeter toont de punctualiteit van de afgelopen drie maanden voor de betreffende trein. Waar Spoormonitor publiceert voor werkdagen bij de 3-minutennorm, doet NS dat bij de 5-minutennorm per weekdag. “Wij willen onze klanten inzicht geven in de punctualiteit van zijn of haar traject, hiermee bieden we extra handvatten in de planning van de te maken treinreis" licht een NS-woordvoerder toe.

Positief verrast
De reizigersorganisaties zijn blij dat nu ook NS openheid geeft. "We zijn hierdoor positief verrast. Dit is een goede ontwikkeling. Reizigers waarderen openheid" reageert Rover woordvoerder Sanne van Galen. Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV vult haar aan: "De NS beschikt al heel lang over dit soort punctualiteitsgegevens per traject. Nu wij de Spoormonitor hebben gelanceerd wil NS deze gegevens toch vrijgeven. Wij zullen vaker het voortouw nemen om op die manier verbeteringen af te dwingen."

Aansluitingen 
Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl heeft nog wel een tip. "Het zou helemaal mooi zijn als NS ook de kans toont hoe vaak een aansluiting wordt gehaald. Als je dat weet kun je ook de stiptheidskans voor de hele reis tonen. Dit is in elk geval een heel mooi begin."

Meest vertraagde spitstrein
Spoormonitor heeft ook cijfers berekend op de 5-minutennorm, die blijken goed overeen te komen met de officiële cijfers in de NS-app. Zo stelde Spoormonitor.nl dat de trein van 18:54u* uit Amsterdam Sloterdijk (richting Lelystad) in veertig procent van de situaties vertraagd is en daarmee de meest vertraagde spitstrein van Nederland is. Uit de NS-app blijkt dat deze trein op donderdagen zelfs 45% van de situaties vertraagd is, en op woensdagen 36%.

Vaakst vertraagd
Ook de trein (v. 1:00u / 1:03u Zaandam -> Amsterdam) die volgens de Spoormonitor het vaakst vertraagd was, scoort enorm beroerd in de officiële cijfers. Op donderdagen blijkt slechts 17% van deze laatste trein stipt aan te komen in Zaandam. Op andere dagen is de stiptheid iets beter, maar vaak ook onder de 50%. 

Andere verbeteringen
Overigens is de stiptheidsmeter niet de enige verbetering in de vernieuwde NS-app. De app heeft een re-design gekregen. Daarnaast is er een spoorkaart aan de app toegevoegd. Tot slot lanceert NS nu ook een app speciaal voor tablets.

* Vertrekt sinds 15 december 1 minuut later

De stiptheid wordt getoond als er op de pijltjes wordt geklikt in de gele balk (het één na laatste symbol). De vernieuwde app is vanaf donderdag beschikbaar.