fbpx

Nader onderzoek draagvleugelboot moet veiligheid verbeteren

15 dec 2009 16:31

De Provincie Noord-Holland, Haven Amsterdam en Connexxion ondersteunen de aanbeveling van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid om de veiligheidsrisico’s van personenvervoer met draagvleugelboten op het Noordzeekanaal nader te onderzoeken. De onderzoeksraad kwam vandaag tot de conclussie dat de veiligheid op de draagvleugelboten niet gewaarborgd is.

Volgens de organisaties zijn er al veel verbeteringen doorgevoerd om de veiligheid van de draagvleugelboot te vergroten. De organisaties vinden het nog te vroeg voor algemene conclusies over de veiligheid van de draagvleugelboot omdat slechts drie gevallen zijn onderzocht en op basis van drie incidenten geen brede conclusies getrokken kunnen worden.

De organisaties onderstrepen dat veiligheid voorp staat en er verdere verbeteringen zijn genomen. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat de draagvleugelboten beschikken over een certificaat van de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW). Dat betekent dat het vaartuig geschikt is voor de vaarweg. De onderzoeksraad heeft zich echter zeer kritisch uitgelaten over de veiligheid van de draagvleugelboten.

De organisaties wijzen op het succes van de boot. Dit jaar steeg het aantal reizigers met 30% tot 370.000 reizigers per dag. Met een score van 8,3 in de OV-Klantenbarometer scoort de snelle bootverbinding Amsterdam-Velsen een nummer één plaats van klanttevredenheid OV in Nederland. De onderzoeksraad had aangegeven dat er veel meer aandacht was voor de rendabiliteit van de boten, dan voor de veiligheid. Dat beeld lijken de organisaties niet te herkennen.