fbpx
Foto: Ministerie van Infrastructuur

‘Nederland loopt voorop met treinen rolstoel toegankelijk maken’

22 mrt 2017 14:12

Nederland loopt in Europa voorop om treinen rolstoel toegankelijk te maken. Dat stelt staatssecretaris Dijksma in reactie op een Radar-uitzending van vorige maand. Ze noemt de algemene conclusie van de uitzending dat treinen op veel plekken niet toegankelijk zijn ongenuanceerd.

Radar stelde dat Nederland onvoldoende invulling geeft aan VN-gedrag, waarin staat dat mensen met een beperking ook gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Het programma wees erop dat er op ruim 300 stations geen assistentie is voor reizigers met een handicap.

Martijn van Helvert van het CDA stelde in de uitzending dat de toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel eerder slechter werd dan beter. Dijksma bestrijd dat beeld. “Op veel trajecten rijden nu reeds treinen met een gelijkvloerse instap” schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer. Ze doelt dan bijvoorbeeld op de nieuwe FLIRT treinen en de toiletloze Sprinters van het type SLT (die overigens alsnog een toilet gaan krijgen). Alle intercitytreinen hebben geen gelijkvloerse instap.

De nieuwe FLIRT treinen zijn dankzij een speciale loopplank goed toegankelijk voor minder validen. Vandaag werd bekend dat die loopplank op dit moment nog geregeld voor storingen en dus vertraging zorgt. Ook de eerder genoemde SLT treinen krijgen een loopplank.

Verder wijst Dijksma erop dat er in de periode 2015 tot en met 2024 in totaal 53 stations toegevoegd zullen worden aan de lijst met stations met assistentieverlening.

Gratis nieuwsbrief OV-Nieuws ontvangen?

[wysija_form id=”5″]