fbpx

Nederland mag spoor onderhands blijven gunnen aan NS

Nederland wordt niet verplicht het Nederlandse spoor in de toekomst aan te besteden. Volgens staatssecretaris Mansveld blijft Nederland ´baas op eigen spoor´. Dat is de uitkomst van een akkoord tussen Mansveld en haar haar Europese collega´s in Luxemburg.

Tot nu toe heeft Nederland altijd het hoofdrailnet onderhands gegund aan NS. De huidige concessie is op 1 januari van dit jaar ingegaan en loopt tot 2025. Het vierde spoorpakket van Europa wilde aanvankelijk een openbare aanbesteding verplicht maken. Bovendien zou het spoor opgeknipt moeten worden in diverse regionale concessies. Maar na het akkoord van vandaag blijft onderhands gunnen ook na 2025 toch mogelijk. Het akkoord gaat tegen de wens in van de Europese Commissie, die graag uitsluitend openbare aanbestedingen ziet. 

Mansveld is trots dat het contract met NS niet hoeft te worden opengebroken. "Hiermee houden we de ruimte om zelf te beslissen wie met reizigerstreinen op het Nederlandse spoor mag rijden.´´ Of NS ook na 2025 onderhands blijft gunnen staat overigens nog niet vast. 

Ook andere lidstaten van de Europese Unie behouden de mogelijkheid om onderhands te gunnen. In de contracten moeten wel duidelijke afspraken staan over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder. Daarmee zou het vervoer op het spoor jaar op jaar moeten verbeteren.

Het Europees Parlement gaat zich nu over het akkoord buigen.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
T. Van der Zee
5 jaren geleden

Dank u wel voor het artikel. Is er een link beschikbaar voor het akkoord waar over gesproken wordt?