fbpx
Foto: DB

Nederlands bedrijf strijdt tegen koperdiefstal in Duitsland

19 dec 2011 11:39

Ook de Deutsche Bahn (DB) gaat kabels markeren met unieke codes om koperdiefstal tegen te gaan. De zogenaamde DNA-markering wordt in Nederland al met succes gebruikt. Het Nederlandse bedrijf SDNA gaat de techniek nu ook toepassen bij DB.

Net als in Nederland is koperdiefstal in Duitsland een groot probleem. Treinreizigers lopen door koperdiefstal geregeld vertraging op. Tot september 2011 zag de Deutsche Bahn een toename van ongeveer 32 procent, ten opzichte van 2010. In Noordrijn-Westfalen was zelfs sprake van een stijging van 38 procent. 

In Noordrij-Westfalen met de codering nu oplossing bieden. Daar worden honderden kilometers kabels voorzien met de DNA-mankering. Gecombineerd met uitgebreide communicatie richting daders helpt dit om de koperdiefstal tegen te gaan. Zo moeten borden en stickers de koperdieven duidelijk maken dat de rails is voorzien van een unieke code. Dit zorgt ervoor dat daders op de hoogte zijn van het extra risico dat ze lopen.

Als er toch koper gestolen wordt, dan kan de  Deutsche Bahn met behulp van de code eenvoudig als rechtmatige eigenaar van het koper te traceren. Omdat per tracé een andere code wordt gebruikt is ook gemakkelijk te achterhalen waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *