fbpx

Negatief reisadvies Thalys: vertraging en treinuitval

Thalys heeft zondagavond een negatief reisadvies afgekondigd voor maandag. Dat is extra pijnlijk omdat de Fyra naar Brussel ook al niet rijdt. Van de ongeveer 20 Thalys-ritten van en naar Nederland worden er 5 opgeheven. Ook tussen Parijs en Keulen en Parijs en Brussel vallen er Thalys-treinen uit.

De Thalys-problemen worden veroorzaakt door het winterweer. Door sneeuwval in met name Noord-Frankrijk kan de Thalys daar geen 300 kilometer per uur rijden, maar 160 kilometer per uur. Daarmee wil Thalys voorkomen dat de eerste glaslaag van de ramen breekt.

Tussen Amsterdam, Brussel en Parijs zijn er met betrekking tot Thalys de volgende aanpassingen:

  • Thalys 9328 van Amsterdam naar Brussel en Parijs, vertrek Amsterdam 09.19 rijdt niet
  • Thalys 9382 van Amsterdam naar Brussel en Parijs, vertrek Amsterdam 18.19 rijdt niet
  • Thalys 9327 van Brussel naar Amsterdam, vertrek Brussel 11.52 rijdt niet
  • Thalys 9351 van Brussel naar Amsterdam, vertrek Brussel 15.52 rijdt niet
  • Thalys 9381 van Brussel naar Amsterdam, vertrek Brussel 20.52 rijdt niet

Het gebeurt niet snel dat er ook Thalys-treinen van en naar Nederland uitvallen. In eerste instantie worden treinen met 2 Thalys-stellen ingekort tot 1 stel. Pas als daarmee de problemen niet het kunnen worden opgelost, worden ook treinen volledig opgeheven.

Dat gebeurt niet alleen tussen Amsterdam en Parijs, maar ook tussen Keulen en Parijs. De aanpassingen komen voor de reiziger extra ongelegen. Volgens afspraken horen er 26 rechtstreekse hogesnelheidstreinen te rijden tussen Amsterdam en Brussel. Per 9 december was dat aantal door een tekort aan Fyra-treinstellen al verlaagd naar circa 20 treinen per dag. Sinds vrijdag rijdt de Fyra geheel niet, waarmee het aantal overgebleven treinen sindsdien uit komt op 10. Vandaag neemt dat aantal dus verder af naar ongeveer 7.

Thalys-reizigers mogen maandag 21 januari kosteloos annuleren of wijzigen. De rijdende Thalys-treinen lopen vertragingen op van soms 90 minuten en meer. Zondag waren de Thalys-treinen ook al vertraagd, oplopend tot drie uur. Ook dat kwam door de sneeuwval. Al raakte ook een Thalys Amsterdam – Parijs ernstig vertraagd door een defecte Fyra V250-testtrein.