fbpx
Foto: Ronnie Venhorst (archief, elders in NL)

Nieuw: Station Eemshaven. Veerdienst Borkum rekent op meer reizigers

27 mrt 2018 16:31

Nederland is vanaf morgen een station rijker: Eemshaven. Het wordt het Noordelijkste station van Nederland, waar slechts een paar keer per dag treinen zullen stoppen. Die treinen zullen rijden in aansluiting op de veerdienst naar het Duitse Borkum.

Rederij AG EMS-Nederland, die de veerdienst naar Borkum verzorgt, heeft hoge verwachtingen van het nieuwe station.  “We hopen op een substantiële groei van het aantal passagiers”, laat adjunct-directeur Rolf Bouwman van rederij AG EMS-Nederland weten aan RTV Noord. De rederij heeft zich jarenlang ingezet voor het nieuwe station. Bouwman: “Dit was nog een ontbrekend stukje spoorlijn. Zeventien jaar lang hebben we ons daarvoor ingezet dus we zijn ontzettend blij dat het nu eindelijk zover is”.

Niet alleen toeristen hebben profijt van de betere bereikbaarheid van het Duitse waddeneiland. Ook voor bewoners gaat volgens Bouwman ‘een wereld open’.”Die zijn straks binnen 2,5 uur op Schiphol, dat geeft een impuls aan de bereikbaarheid van het eiland.”

De trein van Groningen naar Eemshaven vertrekt tot 28 oktober van maandag tot en met zaterdag om: 6:22, 8:52, 12:22, 15:22 en 18:22. Zondags en na 29 oktober gelden afwijkende tijden. In de zomer rijdt er op enkele dagen nog een extra rit. Uit de Eemshaven vertrekt de trein om 7:21, 9:51,13:21, 16:21 en 19:21 uur. (Treintijden afkomstig van Arriva.nl mogelijk ontbreken voetnoten bij sommige tijdstippen.)

Om de trein door te kunnen laten rijden naar de Eemshaven, is het station van Roodeschool verplaatst. Het nieuwe station van Roodeschool werd al in januari geopend. ProRail wilde toen de eerste reizigers een bos bloemen overhandigen, echter vertrok de eerste trein zonder reizigers. Later volgde de officiële opening, door de 92-jarige mevrouw Woldring-Van Dam, die bij het nieuwe station woont. De bedoeling was dat de hoogbejaarde vrouw een vuilniszak van het nieuwe stationsbord af zou trekken, maar met alle kracht trok ze het touwtje dat aan de vuilniszak vast zat, stuk. Andere aanwezigen hielpen om de vuilniszak er alsnog af te trekken, waardoor het station alsnog officieel geopend kon worden.

(c) treinreiziger.nl

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
6 jaren geleden

Gelukkig worden openingen elders beter georganiseerd. Moet je hopen.
Gefeliciteerd, als tienertoerder heb ik op loze dagen ooit vele extreem verre stations bezocht.

dries molenaar
6 jaren geleden

Er is geen eer te behalen aan woonwerkers voor de Haven?

Albert J. P.
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Weinig. Kijk maar eens op Streetview naar de uitgestrektheid van de haven. Binnen een half uur lopen van het station kom je alleen maar windmolens tegen. Hoewel het station misschien wel bedrijven aantrekt.

Abigail
6 jaren geleden

2.5 uur voor de inwoners van Borkum naar Schiphol? De trein van Eemshaven doet er 52 minuten over om Groningen te bereiken, de IC Groningen – Schiphol doet er 2 uur en 7 minuten over, er is 5 minuten overstaptijd. Dan ben je al meer dan 3 uur kwijt, en daar bovenop komt nog eens de vaartijd van Borkum naar Eemshaven, en de overstaptijd in Eemshaven.

Dat gaat naar de 4 uur reistijd toe.

Annemiek
6 jaren geleden

Wellicht leuk om bij dit artikel de gezamenlijke actie van Arriva en AG EMS te vermelden. Vanaf stations aan het Nederlands deel van het Arriva-spoornetwerk in het noorden, kunnen reizigers voor 19,95 met een trein/boot-combikaartje een dagtocht naar Borkum maken.
https://www.arriva.nl/eticket/d?ticket_type_id=238

Bert Sitters
6 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Helaas alleen maar een dagretourtje.
Is dit inclusief Kurtaxe?

Annemiek
6 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Dat weet ik niet precies. Heb dit zelf ook geprobeerd uit te zoeken, maar de informatie van Arriva is nogal summier en AG Ems verwijst in feite alleen door naar Arriva. Ik vermoed dat (ten opzichte van de ‘oude’ dagkaart) ook het treintje op Borkum niet inclusief is. Als voor beiden nog moet worden betaald, kunnen mensen die met 100% korting naar Eemshaven reizen, beter geen gebruik maken van deze actie.

Rian van der Borgt
6 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik vermoed sterk dat dat inclusief trein op Borkum is maar zonder toeristenbelasting. Maar vraag het aan Arriva om het zeker te weten.

Annemiek
6 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Voor wie het nog leest: Inmiddels heb ik het geprobeerd. Het ticket is inclusief alles. Dus de rit met de Arriva-trein van en naar Eemshaven, de retourtocht met de boot, het retourtje met het treintje op Borkum en alle belastingen. Best de moeite waard, zeker voor die prijs.

Redacteur
Erwin Wessels
6 jaren geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik lees het nog 🙂 . Dank je, dan is het inderdaad helemaal de moeite waard om te doen.

Marion
6 jaren geleden

Wij gaan met onze vrienden de combireis maken voor slechts € 19,95 per persoon retour!

Wij hopen wel dat de boot op de trein wacht.

Tim
6 jaren geleden
Antwoord aan  Marion

Nou, over de dienstregeling is nagedacht.

Majowi
6 jaren geleden

Gaat er inderdaad maar drie keer per dag een boot naar Borkum? Voor een eendaags bezoek aan het eiland komt dan in principe alleen de afvaart van 10:15 in aanmerking. Om die te halen moeten we al om 7.16 uit Sneek vertrekken!

Majowi
6 jaren geleden

Terugreis is dan nog lastiger. Laatste boot vanaf Borkum om 17:40. Aankomst Eemshaven 18:30. Vertrek trein naar Groningen 19:21. Dat sluit dus niet echt aan.

Piet Wieringa
5 jaren geleden

Blij dat ik deze reviews heb gelezen. Was van plan om met Arriva naar de Eemshaven te reizen hoewel de reis daardoor duurder uit zou pakken. Nu ik heb gelezen dat er veel tijd zit tussen aankomst in de Eemshaven en vertrek van de trein, bijna een uur, kies ik gewoon voor de eigen auto.
Het is toch niet zo moeilijk lijkt me om een betere aansluiting te realiseren. Autorijden wordt zo niet ontmoedigd maar juist aangemoedigd.

P. Wieringa
5 jaren geleden

Update van mijn eerdere review: Blijkt dat de gepubliceerde vertrektijd van Borkum de vertrektijd van de trein naar de haven is. Dit betekent dat de aankomsttijd in de Eemshaven zo rond 19.00 uur is en in ons geval door laag water nog later. Dan is de aansluiting op de trein prima.
Het verlaten van de parkeerplaats van de terminal is een regelrechte ramp. Dit duurt veel te lang, in het slechtste geval wel een half uur.
De trein is dus zeker een goede optie, alleen in mijn geval met 2 volwassenen en een kind zeker een tientje duurder dan met de auto, rekening houdend met autokosten en parkeerkosten.
Overigens leeft men op Borkum nog in de prehistorie, want pinnen is bijna nergens in de horeca mogelijk.