fbpx

Nieuwe dienstregeling in OV van start

15 dec 2013 12:19

Treinreizigers hebben vanaf zondag te maken met een nieuwe dienstregeling. De regeling die om 02.00 uur ingaat heeft onder meer gevolgen voor het nachtnet. Dit heeft te maken met grootscheeps onderhoud en nieuwe veiligheidsregels van spoorbeheerder ProRail.

Zo rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol drie dagen per week geen nachttreinen meer. Het gaat niet om vaste dagen. Op die dagen worden er vervangende bussen ingezet. Tussen Leiden en Schiphol rijden er dan pendeltreinen. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk geconcentreerd in de nachten tussen zondag en woensdag. Ook bij Delft worden nachttreinen twee keer per week vervangen door bussen. 

Onderhoud
Als onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, legt Prorail voortaan het verkeer op het hele baanvak stil. Tot nu toe konden over één spoor nog steeds treinen rijden als aan het spoor de andere kant op werd gewerkt. Door de nieuwe regeling worden op sommige dagen de laatste treinen vervangen door bussen. Ook komt het voor dat op sommige verbinding enkele laatste treinen volledig zijn geschrapt.

Nieuwe nachttreinen
Terwijl Delft en Schiphol in de nacht minder goed bereikbaar worden, wordt Amersfoort en Gouda juist beter bereikbaar. In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag rijden in het vervolg in enkele nachttreinen tussen Utrecht en Amersfoort. Gouda wordt op het nachtnet aangesloten op het moment de nachttreinen niet rijden via Delft.

Intercity direct
Met de nieuwe dienstregeling verdwijnt ook de naam Fyra. De treindienst Amsterdam – Breda heet vanaf zondag Intercity direct in plaats van Fyra. Het uiterlijk van de rode treinen verandert verder voorlopig niet. Dat kost meer tijd, laat een woordvoerder weten. Voor Intercity direct geldt tussen Schiphol en Rotterdam een toeslag. Tussen Rotterdam en Breda is de trein voortaan toeslagvrij. Dat was al zo tussen Amsterdam en Schiphol vanaf het begin van 2013.

Meer Sprinters
Verder rijden gedurende de hele dag meer Sprinters tussen Leeuwarden en Meppel. In de avonduren worden extra Sprinters ingezet tussen Utrecht en Geldermalsen. Voor de rest bevat de nieuwe dienstregeling volgens de NS weinig wijzigingen. Op een aantal trajecten rijden meer of juist minder treinen, of worden vertrektijden aangepast.

Meldpunt nieuwe dienstregeling
Reizigersorganisatie Rover liet vrijdag weten al veel klachten te hebben ontvangen. Reizigers klagen onder meer over slechte aansluitingen tussen treinen van verschillende vervoerders, het vervallen van late treinverbindingen en de nog niet herstelde treinverbinding naar België. Rover heeft vrijdag een meldpunt geopend voor klachten over de nieuwe dienstregeling.

Andere vervoerders
Ook de meeste andere vervoerders als RET, Arriva, HTM en GVB passen vandaag de dienstregeling aan, net als veel andere Europese OV-bedrijven. Zo introduceren de Franse spoorwegen (SNCF) samen met de Spaanse spoorwegen (RENFE) rechtsreekse TGV´s tussen Frankrijk en Barcelona