fbpx
Foto: archief

Nieuwe dienstregeling start zonder winteraanpassingen

08 dec 2012 19:07

De nieuwe dienstregeling gaat zondag volledig van start, zonder aanpassingen door winterweer. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen zaterdag. Vanaf zondag gaan er treinen rijden via de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle) en neemt de Fyra Amsterdam – Brussel het over van de Benelux. Ook gaan er meer treinen rijden tussen Eindhoven en Sittard.

Door de nieuwe dienstregeling wijzigt één op de drie treintijden. In de reisplanner van NS en 9292 zijn alle nieuwe tijden verwekt. Ook verstrekt het minispoorboekje van Treinreiziger.nl en Rover alle belangrijke intercity-treintijden (behalve van de intercity´s Hoorn – Haarlem en Utrecht – Alphen a/d Rijn – Leiden).

Nieuwe stations
Met ingang van zondag worden er zeven stations geopend. Het gaat om de stations Dronten, Kampen Zuid, Hoevelaken, Halfweg Zwanenburg, Almere Poort, Hengelo Gezondheidspark en Groningen Europapark. Dat laatste station had de laatste jaren al een tijdelijk perron, maar daar stopte alleen de treinen Groningen – Nieuweschans / Veendam. De stations Dronten en Kampen liggen aan de nieuwe Hanzelijn.

Zwolle
Vanwege de ingebruikname van de Hanzelijn wijzigt er veel. Zwolle wordt een nog belangrijker overstapstation. Intercity´s uit Groningen en Leeuwarden worden vanaf zondag niet meer gecombineerd in Zwolle, maar geven aansluiting op hetzelfde perron. Vervolgens vervolgen deze intercity´s hun weg via Almere naar Den Haag of via Utrecht naar Rotterdam.

Zuid-Nederland
Een andere grote wijziging is de introductie van de intercity Heerlen – Schiphol. Door deze intercity ontstaat er overdag tussen Utrecht en Sittard een kwartiersdienst. Reizigers vanuit Heerlen naar Amsterdam Centraal verliezen echter hun rechtstreekse verbinding. Ook krijgen reizigers uit die plaats een langere reistijd richting Breda en Den Haag en richting Venlo en Nijmegen.

Arriva
Ook op het regionale spoor wijzigt er veel. Arriva neemt onder andere de treindienst Zwolle – Emmen over. Daardoor gaan er meer treinen rijden. Zo wordt de frequentie in de spits tussen Zwolle en Harderberg opgehoogd tot vier treinen per uur. Arriva gaat per zondag ook rijden tussen Zutphen en Winterswijk, Arnhem en Wintersijk en tussen Arnhem en Tiel. Breng (Connexxion) gaat daarnaast twee keer per uur rijden tussen Arnhem en Doetinchem.

Internationaal
Verder zijn er in de internationale dienstregeling wijzigingen. De trein naar Berlijn rijdt vanaf zondag weer van en naar Amsterdam Centraal (in plaats van Schiphol). De Beneluxtrein is per zondag ingeruild door de Fyra. Voor de Fyra geldt een reserveringsplicht en gelden er speciale tarieven. De nachttrein Jan Kiepura verliest het doorgaande rijtuig naar Moskou. Arriva gaat van maandag tot en met zaterdag ieder uur rijden tussen Groningen en Leer.