fbpx

Nieuwe Parkshuttle op komst: nu 5 maanden pendelbus

Nederlands eerste zelfrijdende bus, de Parkshuttle naar bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, wordt de komende vijf maanden vervangen door een pendelbus (lijn 91). De ParkShuttle 2.0 gaat namelijk met pensioen. De komende maanden wordt het traject klaargemaakt voor de volgende generatie voertuigen.

Parkshuttle vanaf 2020 verlengd

De komende maanden wordt het traject (metrostation Kralingse Zoom (RET) – Kantorenpark Rivium) niet alleen klaargemaakt voor de volgende generatie, ook worden de nieuwe voertuigen uitgebreid getest. Het is de bedoeling dat de ParkShuttle vanaf 2020* wordt verlengd en deels op de openbare weg zal gaan rijden. Nu rijden de voertuigen nog volledig op een eigen baan. Als de lijn wordt doorgetrokken gaat deze aansluiting geven op een nog te realiseren halte van de Waterbus. Die komt er bij de Rotterdamse Schaardijk, nabij de Van Brienenoordbrug.

Meer reizigers verwacht

Op werkdagen vervoert de Parkshuttle ongeveer 1.750 reizigers per dag. De verwachting is dat dit de komende jaren fors gaat stijgen. “We verwachten dat het aantal dagelijkse reizigers met de Parkshuttle door de nieuwe verbinding met 20% zal toenemen”, aldus wethouder Dick van Sluis van Capelle aan den IJssel in 2018.

Vervangende bus

Voor de komende maanden zal het voor reizigers even wennen zijn. De Parkshuttle rijdt normaal in de spits maar liefst elke 2,5 minuut en daarbuiten op afroep elke 6 minuten. Nu moeten reizigers het doen met een vervangende bus, welke in de spits elke 5 a 7.5 minuten rijdt, en in de daluren elk kwartier. De bus rijdt bovendien niet vanaf metrostation Kralingse Zoom, maar van / naar Capelse Brug.

20 jaar

Volgens Connexxion hebben de huidige voertuigen er 1,5 miljoen emmisievrije kilometers opzitten. De ParkShuttle werd in 1999 geïntroduceerd en viert daarmee dit jaar zijn twintigste verjaardag. Inmiddels hebben ruim zes miljoen reizigers van het systeem gebruik gemaakt. De huidige voertuigen kwamen 13 jaar geleden in dienst. Het Utrechtse bedrijf 2getthere gaat de voertuigen vervangen. Er komen in totaal zes nieuwe shuttlevoertuigen.

* Jaartal is gebaseerd op berichtgeving uit 2018.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Noud
4 jaren geleden

Kleine correctie. De parkschuttel rijdt vanaf metrostation kralingsche zoom.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Noud

Dank

Theo
4 jaren geleden

Wel fijn dat er een extra waterbushalte bij komt. Een kleine spellingscorrectie; het is overigens ParkShuttle die vanaf “Kralingse Zoom” rijdt.

Ariën
4 jaren geleden

Tot wanneer rijden de oude voertuigen nog?

Joep
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ariën

Niet meer 😉

Died
4 jaren geleden

En zij mogen wel na 20 jaar werken met pensioen

b.harmsen
4 jaren geleden

De voertuigen vielen in 1999 regelmatig uit en was het verstandiger om de bus vanaf de capelse burg te nemen die naast het karretje bleef rijden en de bus reeds een grotere ronde dan het karretje dat in het begin maar een halte had en meteen ook de eindhalte was.