fbpx

Nieuwe plannen voor stiltezones in dubbeldekkertreinen

03 dec 2009 11:51

(Novum) – In dubbeldekkers van de NS moeten mensen voor een rustige plek binnenkort boven zijn en voor gezelligheid beneden. De NS gaat de treinen zo inrichten dat het onderscheid tussen stiltecoupés en plekken voor gesprekken en ontmoetingen duidelijk zichtbaar wordt. Dat zegt een NS-woordvoerder donderdag in het AD.

Het interieur van de dubbeldekkers wordt flink aangepast. In de ´praatcoupés´ beneden komen loungebanken en meer vierzitters. De langwerpige loungebanken die dwars in de cabine worden geplaatst moeten ontmoetingen en gesprekken bevorderen, is het idee. Bovendeks staan de stoelen achter elkaar voor privacy.

Treinreiziger.nl was al eerder op de hoogte over de plannen. Een reiziger gaf aan dat juist onder een geschikte plek is om stiltecoupés te maken. Kinderen willen doorgaans boven zitten en hebben moeite met stilzitten.

De NS heeft nu ook al stiltecoupés, maar die zijn minder duidelijk herkenbaar. Niet iedereen houdt zich aan het stiltegebod dat op stickers op ramen en deuren wordt aangegeven.

Wanneer de aanpassingen in de treinen worden gedaan is nog niet bekend. De details van de plannen voor de ´zone voor ontmoeten en gezelligheid´ en de ´zone werken en rust´ moeten nog worden uitgewerkt.