fbpx

NMBS start megabestelling dubbeldeksrijtuigen

09 jan 2014 11:36

De NMBS wil tussen 2017 en 2025 meer dan 1000 nieuwe dubbeldekrijtuigen bestellen. De mega-bestelling met een waarde van bijna 3 miljard euro. Bedoeling is de dat volgend jaar de opdracht gegund wordt, zodat vanaf 2017 de eerste nieuwe rijtuigen kunnen instromen.

De nieuwe dubbeldekkers zullen samen een totale capaciteit bieden van circa 145.000 zitplaatsen. De nieuwe rijtuigen komen naast de bestaande M6- en de vernieuwde M5-rijtuigen. "Maar de oudere, meer dan 30 jaar oude M4-tjes gaan er uit", aldus woordvoerder Bart Crols tegen de Belgische media. 

De nieuwe NMBS-vloot geldt voor vier soorten dubbeldek rijtuigen, twee soorten daarvan met een eigen tractie. In het contract wordt ook na 2025 nog een onderhoudsperiode voorzien. Kandidaten moeten ervaring hebben met de toelating van nieuwe treinen en bij voorkeur in België in de laatste vijf jaar. Ook moeten kandidaat-fabrikanten ervaring kunnen voorleggen van succesvolle realisaties.

Tot dusver was de bestelling van enkele honderden Desiro-motorstellen (85.000 zitplaatsen) voor 1,4 miljard euro de grootste bestelling ooit van de NMBS. Het nieuws van de megabestelling werd overigens twee weken geleden al bekend gemaakt, maar nog niet eerder vermeld op deze website.