fbpx

Nog steeds minder treinen naar Noorderkempen (België)

09 jan 2014 21:00

Reizigers van het Belgische station Noorderkempen, gelegen aan de HSL-Zuid, zijn erg ontevreden over de bediening van het station. Eind 2012 moesten verschillende treinen plaats maken voor de Fyra. De Fyra werd een fiasco en afgevoerd maar de pendelaars uit de Noorderkempen hebben hun treinen niet teruggekregen. Boze reizigers hebben zich nu verenigd in een actiegroep.

De reis Noorderkempen – Antwerpen duurt slechts 15 minuten, maar er rijden maar heel weinig treinen naar het station. Volgens de actiegroep is de bus geen alternatief want die is minstens een uur onderweg. "En ook de sneldienst werd destijds afgeschaft als concurrent van de trein. De reiziger wordt hierdoor verplicht om een duurder en vervuilender alternatief te gebruiken, de auto" stelt een woordvoerder van de Liga ter ontsluiting van de Noorderkempen.

In de oorspronkelijke plannen zou de Fyra Breda – Antwerpen ook in Noorderkempen gaan stoppen, maar nu dat plan niet doorgaat moeten de reizigers vanuit Noorderkempen het met slechts 13 treinen per dag doen.

Naast het afschaffen van 8 IR-treinen in 2012 volgt er nu een nieuwe sanering bij de loketten van het station. Vanaf 1 januari sluiten de loketten in de namiddag en in de weekends, hiermee zijn ook de wachtzaal en de toiletten niet meer beschikbaar. In 2010 maakte de NMBS nog 3 miljoen euro vrij voor de bouw van een permanent stationsgebouw. Het had begin vorig jaar af moeten zijn, maar vandaag moeten de reizigers het nog steeds stellen met veredelde containers. “Het lijkt wel of de pendelaar wordt geboycot”, aldus woordvoerder Joris Van der Schoot.