fbpx

Nog weinig vraag naar betaal-app Syntus

17 feb 2015 14:12

De vorige maand gelanceerde betaal-app van Syntus is in één maand tijd minder dan duizend keer gedownload. Hoeveel tickets er via de app uiteindelijk zijn verkocht wil de vervoerder niet zeggen.

Tijdens het carnaval in Twente kon afgelopen weekend een speciaal carnavalskaartje gekocht worden via de app. "Gebleken is inmiddels dat er dit jaar, mede door dit speciaal te downloaden kaartje, ruim anderhalf keer meer kaartjes zijn verkocht dan tijdens het carnaval in 2014", zegt Melanie Snijders-Luttikhuis namens Syntus. Hoeveel kaartjes er precies zijn verkocht ziet Syntus als concurrentiegevoelige informatie en wordt daarom niet bekend gemaakt.

In België kan er in Vlaanderen sinds 2010 betaald worden via de telefoon. Het gaat daar echter niet om een betaal-app, maar om een SMS-ticket. In de eerste maand werd het SMS-ticket toen direct al 50.000 keer gebruikt. In België is het SMS-ticket echter goedkoper dan een kaartje kopen in de bus, terwijl bij Syntus juist de ov-chipkaart goedkoper is. Wie via de app betaalt kan momenteel alleen een dagkaart kopen voor een specifieke regio of een specifiek actiekaartje, zoals dit weekend in Twente rond carneval. Betalen gaat per iDEAL.

Syntus-directeur Cees Anker wees er eerder op dat ov-betaal-app´s in Engeland een groot succes zijn. In Engeland worden maandelijks bijna 400.000 tickets via de smartphone verkocht. In Nederland is Syntus de eerste die een betaal-app aanbiedt voor ov-reizigers.

"Het gebruiksgemak van de app is goed, aangezien we veel positieve reacties hebben mogen ontvangen en nagenoeg geen klachten", stelt Snijders-Luttikhuis. In de Android Play Store wordt de app momenteel nog niet bijzonder goed gewaardeerd: 3 reviews met de laagst mogelijke waardering en 2 reviews met de hoogste waardering. "Ik snap niet waarom een openbaar busbedrijf zoveel gegevens van mij nodig heeft", schrijft Arie de Beuker bij zijn review. Ook Timon Padberg is niet erg te spreken over de app: "ik moet een account aanmaken als ik tijden en prijzen wil zien." In totaal hebben slechts negen reizigers de moeite genomen om de app te beoordelen.

Foto bij artikel: archief. Hieronder screenshots van de app.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *