fbpx

Noodremming voorkomt botsing in Utrecht

Woensdagmiddag heeft een stoptrein waarschijnlijk een rood sein bij Utrecht gepasseerd. Een werktrein naderde van de tegengestelde richting. Door een noodremming kon een botsing voorkomen worden. Dat meldt Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) woensdagavond aan de Tweede Kamer.

Rond Utrecht Centraal reden er woensdagmiddag enige tijd minder treinen. Schultz: “Vanavond ben ik geïnformeerd dat de problemen van vandaag op station Utrecht waarschijnlijk zijn veroorzaakt door een roodlichtpassage”, zo schrijft ze in de brief.

De stoptrein die waarschijnlijk door rood reed, heeft bij het incident een wissel open gereden. ´´Door een noodremming heeft dit gelukkig niet tot een botsing geleid´´, aldus het ministerie. De minister meldde het incident aan de Kamer omdat het ´´grote gelijkenis heeft met hetgeen zaterdag gebeurd is´´.

Zaterdag raakten bij een botsing in Amsterdam meer dan 100 reizigers gewond, van wie 42 ernstig, door een hevige botsing. Eén vrouw overleed later aan haar verwondingen. Acht personen verblijven nog in het ziekenhuis. Het ongeluk kon plaats vinden doordat het sein niet was uitgerust met een verbeterde versie van het ATB-systeem (ATB-vv). Daardoor kon de trein met een lagere snelheid dan 40 kilometer per uur het rode sein passeren.