fbpx
Foto: (c) Stefan Verkerk

NS assisteert vanaf 1 juni weer alle reizigers met beperking

18 mei 2020 21:51

Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.

“Je gaat zelfstandig in of uit de trein. De assistentieverlener raakt jou of je hulpmiddel niet aan” besloot NS in maart. Concreet betekent dat reizigers zelf hun rolstoel op plank of brug moeten rijden en blinden het moeten doen met mondelinge aanwijzingen.

Reizigers met een handbewogen rolstoel hebben soms een zetje nodig bij het inrijden van de trein, maar die hulp werd niet meer geboden. “NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is”, meldt het spoorwegbedrijf nu.

Op Twitter ontstond zondag de nodige discussie over de maatregel. Stephan Spieker liet weten zich in een hoekje gedrukt te voelen. “Waarom gebruiken jullie geen handschoentjes en desinfectiemiddelen?” vroeg hij zich af. Die vraag bleef dit weekend onbeantwoord. NOS techjournalist Joost Schellevis reageerde verrast: “je mag wel naar de kapper, maar de NS wil mensen met bijvoorbeeld een rolstoel niet de trein in helpen”. Tweede-Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) noemde het beleid op twitter “moeilijk te volgen”.

NS heeft de kritiek aangetrokken. Het bedrijf laat weten dat medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid van zowel reizigers als medewerkers geborgd wordt. Daardoor is het reizen met reisassistentie voor alle reizigers met motorische, auditieve of visuele beperking weer mogelijk.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

7 gedachten aan “NS assisteert vanaf 1 juni weer alle reizigers met beperking”

 1. Henk schreef:

  Zijn er zoveel mensen in een rolstoel die een vitaal beroep hebben, vraag ik mij af?

  1. Hildebrand, treinreiziger.nl schreef:

   Noodzakelijke reizen is meer dan dat. Dat kan ook ander werk zijn dat niet thuis kan, dat kan bezoek aan ziekenhuis zijn, en zo zijn er meer dingen te bedenken. Het ov is niet uitsluitend voor vitale beroepen. Wel uitsluitend voor noodzakelijke reizen.

 2. Eva schreef:

  Ik ben blij te horen dat ze van af 1 juni weer kunnen helpen mensen die in de rolstoel zitten

  1. Rosita schreef:

   Niet alle mensen met een handicap zitten in een rolstoel. Er zijn ook mensen andere beperkingen hebben die gebruik maken van reisassistentie. Bijvoorbeeld als je blind bent. Ik ben zelf slecht ter been en nam regelmatig mijn driewielfiets mee. Jammer dat het hebben van een handicap alleen met een rolstoel wordt geassocieerd.

 3. hanzeboog2012 schreef:

  Trein moet toegankelijk zijn voor alle reizigers. Dus ook voor minder valide reizigers. Bij treinen met gelijkvloerse instap zoals SLT, Flirt Sprinters en SNG is dit minder ingewikkeld.

  Maar het is absurd dat NS met bepaalde onderbouwingen komt om minder valide treinreizigers niet voldoende te helpen.

 4. Jan schreef:

  Ik hoop dat ze dat fietsindetreinverbod weer snel intrekken.

 5. Anoniem schreef:

  Dat je niet meer met de fiets
  In de trein mag vind ik mínder
  Want is niet iets dat ik zelf wil
  Maar omdat het niet anders voor
  Mij kan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *