fbpx
Speciale NS-mascotte voor het Songfestival. Foto: NS

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

09 mei 2024 8:25

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa maakt hij volgens de bookmakers kans op de overwinning. Om de muzikant en rapper een steuntje in de rug te bieden, hebben conducteurs van NS een ludieke actie bedacht.

In internationale treinen van NS moedigen vier conducteurs deze week internationale reizigers aan om op Joost Klein te stemmen tijdens het Songfestival. Nederland is afhankelijk van internationale stemmers; twaalf punten uitbrengen op je eigen land is niet toegestaan. In een filmpje dat NS over de actie maakte, is te zien dat de conducteurs in verschillende talen oproepen om op Europapa te stemmen.

Grenzeloos reizen

In Europapa brengt Joost Klein een ode aan zijn overleden ouders, maar ook aan het grenzeloos reizen binnen de Europese Unie. Hij neemt in het nummer bijvoorbeeld de trein naar Berlijn, één van de bestemmingen waar NS International zonder overstap naartoe rijdt. Ook de Nederlandse gabbercultuur uit de jaren ’90 komt aan bod in de song en dus vind je op verschillende stations zelfs een hakkende NS-mascotte.

Donderdag sluit Joost Klein de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival af. Als hij door mag naar de finale, doet hij zaterdag 11 mei mee om de winst.

NS organiseert vaker speciale acties rondom het Songfestival. Zo reed in 2021 een speciale Nightjet vanuit Oostenrijk naar Nederland omdat het evenement in Rotterdam plaatsvond.