fbpx

NS en ProRail: Tourweekend zonder problemen

05 jul 2015 20:32

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail kijken met een goed gevoel terug op het weekeinde. Het vervoer van de vele mensen naar de twee etappes in de Tour de France verliep zonder problemen, zo stellen de twee organisaties zondag.

"We kijken met grote tevredenheid terug op dit sporthistorische weekend´´, aldus de NS en ProRail. Zaterdag moesten weliswaar wel enkele extra treinen Woerden – Utrecht geschrapt worden, maar de hinder bleef op dat traject beperkt tot maximaal een kwartier vertraging.

Utrecht had zaterdag gerekend op 600.000 tot 800.000 bezoekers, maar dat aantal bleef steken op 350.000. De treinen waren in het algemeen niet overvol. Dat er minder bezoekers naar Utrecht kwamen speelde daarbij een gunstige rol. NS had daarnaast ook treinen verlengd en extra treinen ingezet om daarmee zoveel mogelijk capaciteit te creëeren.

"Reizigers konden zaterdag zonder problemen van en naar Utrecht reizen of, op zondag, met de trein naar een plekje langs het parcours voor de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland.´´ Zaterdag was de grootste uitdaging voor NS en ProRail. Het merendeel van de fans kwam met de trein naar Utrecht. Bij ProRail stonden extra storingsploegen klaar om bij problemen in actie te kunnen komen. 

De laatste uren voor de start werd het druk op Utrecht Centraal, met name bij de uitcheckpunten bij de Jaarbeurs.. Maar de situatie was beheersbaar, aldus de NS. Volgens Rijkswaterstaat is verkeershinder op de snelwegen uitgebleven. Automobilisten hebben de verkeersadviezen rond Utrecht en Neeltje Jans goed opgevolgd, aldus de dienst. 

De tevredenheid over het verloop van de Tourstart wordt eveneens gedeeld door de politie, de provincie Zeeland en de gemeente Utrecht. De Domstad zegt vier dagen achtereen volop in de belangstelling te hebben gestaan. De evenementen rond de Grand Départ en de Tourstart zelf lokten alles bij elkaar ongeveer een miljoen mensen naar de stad. Volgens de politie is het wielerfestijn op enkele incidenten na veilig verlopen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl