fbpx

NS en Spoorwegpolitie controleren extra in nachttreinen

In de avond en nacht van vrijdag 26 maart op zaterdag 27 maart heeft NS samen met het KLPD, dienst Spoorwegpolitie een landelijke controle gehouden op het Nachtnet van NS.

Extra controle op geldige treinkaartjes en overlastgevend gedrag in de nachtelijke uren op bepaalde trajecten gebeurt vaker. De actie van vrijdag op zaterdagnacht is onderdeel van een structurele aanpak van overlastgevend gedrag in treinen. Alle trajecten van het Nachtnet zijn meegenomen, zowel met in- en uitgangscontroles op de stations als met controlerondes in de treinen.

Aangehouden
De nacht verliep rustig. Totaal werden er zo’n 8000 reizigers gecontroleerd waarvan er 78 weg kwamen met een waarschuwing. Er werden 131 personen beboet wegens overlastgevend gedrag – zoals roken waar het niet is toegestaan en voeten op de bank- en 105 reizigers bleken niet in het bezit van een geldig vervoerbewijs. Zeven personen zijn uiteindelijk aangehouden.

Klantoordeel sociale veiligheid
Doel van de gezamenlijke aanpak is het verhogen van het veiligheidsgevoel van de treinreizigers en voorkomen dat de grote meerderheid van goedwillende reizigers hinder ondervindt van onaangepast gedrag van sommige medereizigers. Dat gestructureerde aanpak vruchten afwerpt blijkt uit het klantoordeel over 2009. 78 % van de reizigers gaf NS een 7 of hoger voor het gevoel van sociale veiligheid. Voor 2010 zijn er vier landelijke Nachtnet-acties gepland door NS samen met de Spoorwegpolitie.