fbpx
Foto: Stefan Verkerk

NS enthousiast over gratis reizen met de trein voor militairen

17 nov 2022 8:49

VVD-Kamerlid Peter Valstar wil dat militairen in uniform gratis met de trein kunnen reizen. Hij ziet dit als een manier om werken bij defensie aantrekkelijker te maken. Defensie heeft volgens hem nu circa 12.000 vacatures en op termijn 20.000 vacatures.

Naar Duits voorbeeld

Het is niet dé oplossing voor het personeelstekort bij defensie, beseft Valstar, maar gratis reizen per trein kan helpen. Ook omdat defensie hiermee zichtbaarder wordt in de samenleving. “Zodat jongens en meisjes hen zien en denken: dat wil ik ook.”

Hij kwam op het idee na een bezoek in Duitsland, waar het Kamerlid op stations veel militairen zag. Zij mogen gratis met de trein reizen. “Dit kunnen we ook in Nederland gaan proberen, dacht ik meteen.”

NS enthousiast

Het uniformverbod voor militairen in het openbaar vervoer, dat een aantal jaren gold, is inmiddels afgeschaft, dus dat is geen belemmering meer zegt de liberaal. Met de NS moet in eerste instantie worden besproken of het mogelijk en uitvoerbaar is. Hij dient daartoe bij de behandeling van de defensiebegroting, woensdag, een motie in. Valstar heeft daar naar eigen zeggen in ieder geval de steun van CDA en SGP voor.

NS is enthousiast over het idee om militairen gratis met de trein te laten reizen. “Alle militairen zijn van harte welkom in de trein. Voor studenten hebben we al jaren een ov-studentenkaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Voor onze militairen willen we het ook graag mogelijk maken om door Nederland te reizen”, aldus de NS. De vervoerder zegt de uitnodiging van het ministerie van Defensie om erover door te praten graag tegemoet te zien.

Kosten

Het Kamerlid heeft geen idee wat het vrij reizen per trein gaat kosten. “Ik kan er nog geen financiële sticker opplakken. Laten we eerst uitzoeken of het kan.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
50 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemiek
1 jaar geleden

Een ordinaire vorm van staatssteun. Het is niet gratis. De belastingbetaler betaalt.

Annemiek
1 jaar geleden

Voor studenten bestaan geen andere regelingen om ze tegemoet te komen in hun reiskosten, zoals die wel voor werknemers bestaan.

Voor de overheid (waar defensie deel van uitmaakt) gelden, net als voor iedere werkgever, prima regelingen om werknemers tegemoet te komen in de kosten voor het woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld via de onbelaste reiskostenvergoeding en de inkomstenbelasting. Blijkbaar vindt Valstar de regelingen die de overheid biedt niet goed genoeg voor de overheid zelf.

Het zou me niet verbazen als hetgeen Valstar wil veel meer gaat kosten dan wanneer iedere defensiemedewerker gewoon een NS-businesskaart in de handen krijgt gedrukt, zoals dat in het bedrijfsleven wel kan.

Brabo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het idee van Valstar is niet zo zeer om militairen gratis te laten reizen maar om ze in ein uniform zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Het idee is trouwens gejat in Duitsland.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

@Brabo. Ik begrijp dat ze willen dat jongeren ook bij het leger willen als ze anderen in militair uniform zien lopen. Hier in het noorden zie je (vooral op vrijdagmiddag vanaf Assen en Steenwijk) in de treinen veel jongeren in burgerkleding, maar met tassen in camouflagekleuren. Die volgen dan in Assen of Havelte een opleiding bij defensie. Als je kijkt naar hun gedrag en gebrek aan discipline en luistert naar al het achterlijks dat ze vertellen, dan denk ik dat andere jongeren liever nog een beetje extra hun best doen op school dan dat ze daar graag bij willen horen.

FyraFlop34
1 jaar geleden

Dat is wel heel erg appelen met peren vergelijken. Het studentenreisproduct heeft vooral een regionaal doel, er is geen enkele student die dagelijks naar de universiteit vliegt of wekelijks per vliegtuig naar huis gaat. De vergelijking vliegtuig-trein gaat enkel op internationaal vlak op, en daar heeft het studentenreisproduct niet of nauwelijks zin. Als de EU studenten standaard een jaar lange interrailpas zou geven, dan zou je misschien de situatie kunnen vergelijken.

Baardstaart
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Het zou een ordinaire vorm van staatssteun zijn als het alleen voor de NS geldt, maar niet voor de andere -FMN- vervoerders. Ook zouden ander OV als bussen, trams, metro’s, veerverbindingen etc ook aan mee moeten kunnen doen.

Tom
1 jaar geleden

Idd gratis voor militairen die toch al een redelijk goed inkomen hebben en mensen met minimum of iets meer moeten maar zien hoe ze ergens komen, auto al onbetaalbaar en ga zo maar even door. Slaan behoorlijk de plank mis met dit idee.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tom

Er zal niet over nagedacht zijn. Men wil gewoon een punt scoren door wellicht NS te helpen met meer passagiers.

Brabo
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tom

Het idee is bedoeld om militairen in uniform beter zichtbaar te maken in de de maatschappij. Gratis OV is slechts een middel.

Barend
1 jaar geleden

Terug in de tijd: dienstplichtigen mochten, al voor de Studenten-OV gratis met de trein in de jaren ’80. Zelfs als je ‘vervangende dienstplicht’ deed, al waren er hard-core dienstweigereaars die dit niet deden omdat het een pasje van “Defensie” was 😉

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Militairen kregen de gele reis briefjes en ook had je een NS identiteitkaart met een defensiefotootje. Die briefjes is al sinds de bevrijding geweest. Later is het wellicht afgeschaft omdat de dienstplicht niet meer werd uitgevoerd en velen inmiddels autorijdend waren. In Nederland had je al dienstplichtigen die iedere dag naar huis gingen. Echte bikkels, maar niet heus.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Later is er OV-kaart voor militairen gekomen.

Paul Lamote
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Ja, maar toen waren ze niet verplicht om in uniform te reizen. Dat is bij dit idee wel.

David
1 jaar geleden
Antwoord aan  Barend

Ja doen, ik heb als dienstplichtige ook vrij kunnen reizen van huis naar legerplaats en vice versa. Niets ordinaire staatssteun militaire zijn immers in dienst van de staat. Dus is het een personeelsvoordeel zoals je bijv binnen een deyacherings bedrijf een lease auto mag uitzoeken. Het zou wellicht deels zoals de lease auto belast kunnen worden. Omdat het een vorm van verloning is. Aan de andere kant weet ik als voormalig beroepsmilitair dat het loon in feite een schijntje is voor een beroep waarbij je, tijdens een uitzending, dagelijks je leven in de waagschaal legt voor internationale vrede en veiligheid. Wat dat betreft valt waardering ver te zoeken bij de gemiddelde nukubu. Lijkt mij ook voor minder CO2 te zorgen. Onze militaire zeuren zich ook in bij binnenlandse kwesties zoals overstromingen en dijkdoorbraken. Herinvoering of eigenlijk de opschorting ongedaan maken, van de dienstplicht vind ik ook al jaren een goed idee. Het heeft mij in vele opzichten positief gevormd. Maar goed dat is een andere discussie. En ja de dienstplicht is nooit afgeschaft.

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  David

De NATO is er niet voor vrede en veiligheid maar de economische machtspositie van de VS en de EU tegen concurrentie te beschermen. Zie de hetze tegen China.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Klinkt niet echt vanuit inzicht in de realiteit.

Chris Laarman
1 jaar geleden

Ik weet niet, hoe het nu is. Enkele jaren geleden mochten militairen niet in uniform reizen. Zij zouden doelwit kunnen zijn van aanslagen, en dan de mensen om hen heen (onbewust!) in gevaar brengen.

Daarentegen herinner ik mij vaag van lang geleden grote groepen dienstplichtigen die in uniform op weekeind-verlof gingen, met marechaussee-agenten op de perrons.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Chris Laarman

De regering dacht dat het beter zou zijn dat gewone burgers doelwit zou zijn en dat ambtenaren zo min mogelijk betrokken mochten raken.
Zo vloog het Thalys personeel snel de hokjes in toen er een aanslag met AK en pistool werd gepleegd. Dankzij de Franse reiziger en de hulp van een paar anderen is dat gesneefd.
Ergens bij Rotterdam-Dordrecht bedreigde een gek de reizigers met een echte handgranaat. Het personeel liet de passagiers heerlijk alleen.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Behalve de (voornamelijk) Amerikanen was er ook een passagierende machinist die een aandeel had in het overmeesteren van de terrorist op deze trein.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

… En de claim dat het personeel van de trein zich had opgesloten, bleek later ook niet te kloppen. Het ging om mensen van de cateraar en wat reizigers. Niet de conducteurs.

dries molenaar
1 jaar geleden

Het gaat helemaal niet gebeuren. Veel uniform personeel geneert zich buiten de werkplek en kleedt zich om. Op het werk in de baas zijn tijd. Denk maar aan de popo, militairen, zorg. Alleen van beveiligingsbedrijven zie je ze nog wel eens lopen. Die hebben een strengere baas of laten de eigen kleren liever thuis.
NB NS zal wel graag een Defensie contract hebben en niet zo aan de uniformfactor hechten. De overhead is aanzienlijk bij defensie, vele
vele duizenden werken op kantoor in hun burgerkloffie.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Reizen in uniform is juist de basis van het idee. De VVD wil zo militairen zichtbaar maken in de maatschappij.

Stokbosveen
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Reizen alleen in militair uniform of ook met complete uitrusting?

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Er staat toch heel duidelijk in uniform. Dat kamerlid heeft dat idee in Duitsland op de kop getikt.

ES
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Beetje jammer alleen dat het reizen met OV voor de rest niet te betalen is en velen dus wellicht nooit notie nemen van dat er meer militairen op de been zijn. Hahaha

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Duidelijk dat men nu in 2022 niet eens een noodzakelijk brigader Pantser-infanterie kan formeren. Hoeveel personeel in uniform is er nog dat met de trein zou kunnen willen reizen. Waarschijnlijk heeft defensie meer kantoorvolk dan feitelijk inzetbare militairen. Ook zijn er heel veel generaals en kolonel. De KMA draait nog als te voren.

treingraag
1 jaar geleden

Vrij vervoer, inderdaad geel briefje, in eigen kleding op zondagavond in buffetwagen hondekop, druk en heerlijke sfeer. Lege slaapzaal want de rest kwam maandag vroeg. Wakker worden met Snow Goose van Camel van buurman. Tot zijn epileptische aanval, moest tegen zijn zin weg, die weg wilde moest blijven.

H.Zijlstra
1 jaar geleden

Ik zou er in geval van vrijvervoer voor militairen, er tenminste voor willen pleiten om brandweerlieden en politiemensen zeer zeker gratis te laten reizen. En wel om de reden, dat ze veelal dagelijks met gevaarlijke situaties hun diensten voor de bevolking verrichten en evt. zelfs met gevaar voor eigen leven.
En natuurlijk het eigen NS personeel niet te vergeten en de gepensioneerden van oud NS.

Paul Lamote
1 jaar geleden
Antwoord aan  H.Zijlstra

U snapt er niets van. Het voorstel is bedoeld om militairen zichtbaar te maken in de openbare ruimte. Vrij vervoer in uniform is daarvoor alleen een middel en geen doel.

M
1 jaar geleden
Antwoord aan  H.Zijlstra

Ik ga geen extra belasting betalen voor hun dus f …
Zoek een andere baan als je alles gratis wil idio..

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  H.Zijlstra

Het is gewoon betaald werk en het gevaar voor eigen leven is er zelden tot nooit. Men laat liever boeven lopen en panden uitbranden dan een risico te lopen.

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  H.Zijlstra

NB gezien de drukte in de trein is het vooralsnog belangrijk om geen grote groepen er bij te krijgen. Vooral geen personeel of gepensioneerden van NS. En helemaal niet met hun families.
Het is ook geen vrij reizen, de werkgevers moeten betalen. Dwz bij deze groepen de andere burgers.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Er is geen sprake van grote drukte maar van onzinnige vakbondsregeltjes bij NS.

Anton Noniem
1 jaar geleden

Laten we eerst maar er voor zorgen dat het OV voor iedereen toegankelijk blijft in plaats van mensen gaan voorttrekken voor de bühne.

Erik-Jan
1 jaar geleden

Belachelijk. Wat maakt militairen anders dan burgers? Ik heb mijn hele leven zonder rijbewijs gedaan. Maar als we nu bepaalde groepen zonder enige reden anders dan om reclame voor die beroepsgroep te maken, uit belastinggeld, gratis gaan reizen? Dan ga ik alsnog een rijbewijs halen en stap ik in de electrische auto.
Als we dan doelgroepen gaan kiezen, waarom geen verpleegkundigen, docenten, oid. Of naar Scandinavisch voorbeeld, kinderen tot 18 jaar, ouderen. Wat maakt militairen zo anders?

Paul Lamote
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erik-Jan

Het gaat om zichtbaar reclame te maken voor het leger, vandaar dat ze in uniform moeten reizen. Het is niet bedoeld als extra arbeidsvoorwaarde.

Sylvia Koers
1 jaar geleden

Wordt het wel heel erg druk. Hopelijk vallen er geen treinen uit zoals de laatste tijd.

C.Ernst
1 jaar geleden

Het is nu al tjokvol in de trein. Er rijden minder treinen door personeel gebrek. Dus het wordt files rijden

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  C.Ernst

Nee, er rijden minder treinen door onzinnige regels bij NS.

arno
1 jaar geleden

Hoera, de plunjebaal uit mijn dienstplichttijd ligt nog op zolder. Dat wordt binnenkort gratis met de trein reizen

Anoniem(militair)
1 jaar geleden
Antwoord aan  arno

Precies

Frank (oud-militair)
1 jaar geleden

Het gaat hier om een meer dan tien jaar oud idee, vooral om de (sociale) veiligheid in de trein te bevorderen. Het is ontstaan na verschillende terreuraanslagen in Amerika en Europa. Bij verhoogde terroristische dreiging kunnen de meereizende militairen worden bewapend. Ik zie dit dus niet als een aantrekkelijke, nieuwe arbeidsvoorwaarde, maar meer als extra beveiliging in de trein, zonder dat het de NS wat kost. Overigens denk ik niet dat er heel veel extra militaire collega’s gebruik van een dergelijke regeling zullen maken. Veel militaire complexen zijn nauwelijks bereikbaar met het OV en je moet er maar zin in hebben, om steed betrokken te worden bij incidenten in het OV.

Jannie Hazenoot
1 jaar geleden

De senioren betalen hieraan mee. Geef hun vrij rrizen in het OV (in de daluren). Gaan, hopenlijk) senioren, die eigenlijk niet meer achter het stuur horen ook met het OV.

Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl)
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jannie Hazenoot

Als er één groep al relatief voordelig met de trein kunnen, dan zijn het na jongeren de senioren. Er zijn hele aantrekkelijke abonnementen voor senioren.

Anoniem
1 jaar geleden

“NS enthousiast over gratis geld”

Anoniem
1 jaar geleden

Maar hoe wil je dit gaan controleren, want dan loopt iedereen met een PSU of NFP uniform rond, en de barret kan je bijvoorbeeld van marktplaats afhalen, ook al is verdienen van een barret veel beter, maar ja hoe ga je dat oplossen

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het moet haast sowieso met een OV-chipkaart, aangezien de poortjes op de stations niet in staat zijn een uniform te herkennen.

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

De dienstplicht is niet afgeschaft wel de opkomstplicht en herinvoering is nog altijd mogelijk. Als ex dienstplichtige maakte ik ook gebruik van het vrij vervoertje meestal in burger maar ook weleens in uniform. Met het D tenue lange jas in de trein zitten gaf wel een bepaalde gevoel en zeker als je ook nog lage schoenen aan had i.p.v. die kistjes. Lage schoenen was bij de Geneeskundige dienst administratie te Amersfoort verplicht en gaf een zekere status. Ik heb destijds een leerzame en mooie tijd gehad in 1981 en heb er in de burgermaatschappij mijn voordeel mee gedaan. In uniform in de trein zitten op de vrijdagmiddag en maandag ochtend weer naar Amersfoort gaan was geen straf. Laten we de huidige militairen die vrijwillig voor Defensie kiezen dat gratis treinreisje gunnen voor onze veiligheid, ik heb mijn plicht vervuld en kijk er op mijn 61 ste jaar met plezier op terug. Defensie, misschien wel de mooiste tijd van je leven…