fbpx

NS gaat 4.000 personeelsleden opleiden voor nieuwe Sprinter

27 jun 2016 16:33

De Nederlandse Spoorwegen gaan de komende periode ruim 4.000 personeelsleden opleiden voor de nieuwe Sprinter van Stadler. Vorige week is NS gestart met de opleiding van 277 monteurs/helpdeskmedewerkers. Later dit jaar en volgend jaar krijgen veel conducteurs en machinisten een instructie voor de nieuwe trein.

De eerste nieuwe Sprinters zijn al in Nederland en de toelatingsprocedure is in volle gang. Vanaf december zullen de eerste nieuwe treinen in de reizigersdienst worden ingezet. Op dit moment kunnen 10 machinisten op de nieuwe treinen rijden, uiteindelijk moet dat aantal groeien naar circa 1.000 machinisten.

"Wij maken momenteel veel ritten met de nieuwe treinen," vertelt Jerrimy van den Berg. Hij is bij NS testcoördinator van het project, maar zelf ook machinist. "Van zeeptesten om de anti-blokkeerinrichting te testen, tot testen met zandzakken voor het gewicht, tot testen op hoge snelheid om de druk op de bovenleiding te meten." Deze zogeheten typetesten zijn nodig voor de officiële toelating op het spoor.

Ook 3.000 conducteurs zullen de komende anderhalf jaar een instructie krijgen op de nieuwe treinen. De nieuwe treinen komen van de Zwitserse treinbouwer Stadler maar worden in een fabriek in Polen gebouwd. 

De monteurs en helpdeskmedewerkers zullen in Eindhoven, Nijmegen en Maastricht aanwezig zijn. Het onderhoud van de treinen vindt ook plaats in Maastricht.