fbpx

NS: Geen gezondheidsrisico bij chroomverf treinen

De Nederlandse Spoorwegen gebruiken niet actief de kankerverwekkende chroom-6-verf bij het onderhoud van treinen. De verf komt wel voor in verflagen van oude treinen, maar levert geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen. Dat stelt het spoorbedrijf naar aanleiding van een artikel in Trouw.

In de krant zegt vakbond FNV Spoor dat zeker duizend NS´ers aan de verf zijn blootgesteld en dat de beschermingsmaatregelen pas sinds kort van kracht zijn. Over ziektegevallen bij NS is nog niets bekend. De chroom-6-verf werd ook gebruikt bij Defensie. Zeshonderd medewerkers hebben zich daar gemeld met gezondheidsklachten.

Volgens Trouw is de verf gebruikt bij bijna alle treinen van NS. In de krant zegt FNV Spoor dat honderden werknemers van onderhoudsbedrijf Nedtrain nog steeds met de verf werken. Nedtrain heeft handschoenen en mondkapjes vervangen door beschermende kleding en ruimtes waarin personeel met de verf werkt, worden stofvrij en schoon gehouden. Voorafgaand aan het aanbrengen van een nieuwe verflaag worden onderdelen eerst geschuurd. Volgens FNV Spoor liepen de werknemers tot voor kort onbeschermd door dikke lagen afgeschuurde verf.

"Zodra deze zomer bekend werd dat chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen hebben wij ons personeel en de vakbonden hier direct over ingelicht en ze op de hoogte gehouden van onze acties," benadrukt NS. Verder zegt het bedrijf dat een aantal werkzaamheden uit voorzorg zijn stopgezet. 

Stientje van Veldhoven van D66 wil "volledige openheid" van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over het bericht. "Deze verf heeft potentieel schadelijke gevolgen. Medewerkers moeten ervan uit kunnen gaan dat zij veilig kunnen werken." Ook de PvdA wil opheldering. De VVD hoort tegenstrijdige berichten over de kwestie en wil van Mansveld weten hoe het nu echt zit, aldus een woordvoerster.

(c) ANP