fbpx

NS: Geen nieuwe sprinters zonder toilet

08 dec 2010 15:36

De NS heeft vandaag aan FNV Bondgenoten toegezegd af te zien van de aanschaf van nieuwe Sprinter Lighttrains (SLT´s) zonder toilet en gaat in de plaats daarvan een groter aantal dubbeldekkers moderniseren met een toilet erin. Hiermee is de NS de vakbond tegemoet gekomen om niet nog meer treinen te bestellen waar geen toilet in zit.

Roel Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: ‘Dit is dubbel goed nieuws. Dit besluit past bij een excellente service van een vervoerder en levert tegelijk flink meer werkgelegenheid op omdat Nedtrain nog meer treinen gaat opknappen en aanpassen.’

Iedere trein een toilet
Gisteren heeft de Tweede Kamer al een motie aangenomen dat in 2015 iedere nieuwe trein een toilet moet hebben en dat dit in 2030 alle treinen een toilet moeten hebben. Met het vandaag genomen besluit is door de NS een belangrijke stap gezet.

Voor hoge nood
NS Reizigers heeft het probleem eerder al onderkend. In een bericht aan het treinpersoneel stond: ´De mogelijkheid voor rijdend personeel om overeenkomstig ARBO-maatstaven tijdens de dienst gebruik te kunnen maken van toiletten, heeft de directie van NS Reizigers met de inzet van SLT niet goed onderkend en onderschat. Onze excuses daarvoor.´ Een toilet op de trein is goed voor het treinpersoneel en voor de reizigers in hoge nood.