fbpx
Foto: Martin de Jongh / archieffoto

NS: Geen treinen in Noord-Nederland

05 jul 2023 8:13

Vanwege de storm die momenteel over Nederland raast, heeft de Nederlandse Spoorwegen besloten om het treinverkeer vanaf 8:30 uur in Noord-Holland en Flevoland stil te leggen. Vanaf 9:30 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort stilgelegd.

Dit artikel wordt niet meer bijgewerkt.

20:20 uur: Steeds meer treinen rijden weer

Op steeds meer trajecten rijden weer treinen. Ook de Arriva treinen in Groningen en Friesland rijden weer. NS rijdt ook weer richting het Noorden. Zo toont treinposities.nl weer Sprinters vanuit Zwolle naar Beilen. Een aantal trajecten zijn nog altijd gestremd. Volgens NS.nl is Zwolle – Leeuwarden bijvoorbeeld nog gestremd.

20:20 uur: NS: houd ook donderdag rekening met uitval treinen en vertraging

Reizigers moeten ook donderdag rekening houden met uitval van treinen en vertraging, met name in Noord-Nederland, meldt de NS. De vervoerder adviseert reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Voordat treinen weer kunnen rijden moet eerst de schade van storm Poly hersteld worden.

20:00 uur: Bussen FlixBus uitverkocht door storm Poly

Busmaatschappij FlixBus merkte woensdag een “plotselinge golf van reserveringen” als gevolg van de zware weersomstandigheden in Nederland en België. Storm Poly zorgde namelijk voor grote verstoringen in het openbaar vervoer. Zo reden er geen treinen in een deel van Nederland.Volgens FlixBus zochten veel reizigers naar alternatieve manieren om alsnog op hun bestemming te komen. Daar profiteerde het bedrijf van. Bussen van Amsterdam en Antwerpen naar eigenlijk elke bestemming waren snel uitverkocht. Flix telde uiteindelijk 35 procent meer passagiers in vergelijking met de vorige dag.

18:10 uur: NS herstart treinverkeer in Utrecht en Noord-Holland

NS verwacht een deel van het treinverkeer in Nord-Holland en Utrecht weer te kunnen opstarten.  Enkele belangrijke spoorlijnen zijn na afloop van de storm weer schadevrij en veilig verklaard. Op een aantal trajecten – vooral van en naar Noord-Nederland – is de schade van storm Poly fors en moet deze eerst hersteld worden.

Ten noorden van Alkmaar rijden er weer NS-treinen. Rond Amsterdam, Groningen en Leeuwarden rijden nog geen NS-treinen. Ook van en naar Zwolle en Amersfoort rijden nauwelijks NS-treinen. Op andere trajecten lijken er wel weer mondjesmaat treinen te rijden. Bijvoorbeeld tussen Apeldoorn – Enschede.

Van en naar Amsterdam wordt het treinverkeer de komende tijd wel weer opgestart, zo is de bedoeling. De komende uren gaan er stapsgewijs weer treinen rijden op onder meer de trajecten, Amsterdam – Schiphol, Amsterdam – Rotterdam via HSL, Amsterdam – Utrecht, Amsterdam – Hilversum en Utrecht – Amersfoort. Dit zijn zogenaamde “thuisbreng-treinen”; vooral bedoeld om reizigers die gestrand waren weer op bestemming te krijgen. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner te raadplegen.

16:25 uur: Herstel spoor kan lang duren

NS en ProRail houden er rekening mee dat het spoor flink is beschadigd door storm Poly. ProRail verwacht dat het veel tijd zal kosten om omgevallen bomen van het spoor te halen en beschadigde sporen en bovenleidingen te herstellen. “Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm”, stelt de NS.

Vanwege storm Poly zijn op verschillende plekken in het land bomen en takken op het spoor terechtgekomen, onder meer in Zaandam, Lisse en Wormerveer. Tussen Leiden en Haarlem rijden geen treinen omdat op dat traject twee bomen op het spoor zijn gewaaid. Ook is in de buurt van Beverwijk een goederentrein ontspoord door de harde wind. Een woordvoerder van ProRail zegt dat het gaat om een wagon van een lege goederentrein die op een rangeerterrein stond.

Op enkele plekken is het treinverkeer hervat. Het gaat met name om trajecten waar regionale vervoerders rijden. Te weten:

  • Zwolle – Emmen (Arriva)
  • Zwolle – Enschede (Keolis)
  • Amersfoort – Ede-Wageningen (Connexxion)

14:10 uur: Tramverkeer Amsterdam wordt niet meer hervat

Door schade aan bovenleidingen op veel plekken in Amsterdam rijden er vandaag en waarschijnlijk ook morgen een deel van de dag geen trams. GVB: “Door de gevolgen van de storm rijden er geen bussen en ook het metroverkeer is stilgelegd met uitzondering van metro 52. Het is nog onbekend hoe laat het bus- en metroverkeer weer kan worden opgestart.”

Connexxion meldt dat de bussen in Noord-Holland vanaf 13:30 uur weer worden opgestart. Ook de bussen van EBS in Waterland (Noord-Holland) zijn weer gaan rijden. In Zuid-Holland werd het busverkeer van Arriva al eerder hervat, sinds 12:30 uur.

14:00 uur: Prognose hinder nog steeds onbekend

Het is nog steeds onduidelijk wanneer het treinverkeer in Noord-Nederland weer hervat kan worden. NS meldt nog altijd op haar website het volgende: “Het is nog niet bekend of in het verloop van de dag treinverkeer weer mogelijk wordt. Vanmiddag wordt verwacht dat de storm gaat luwen. Vanaf dat moment kunnen ProRail en NS de schade opmaken en kijken in welke mate het treinverkeer eventueel weer opgestart kan worden.”

ProRail meldt dat er op verschillende plekken schade is. “In Zaandam, Bennebroek en Wormerveer zijn er bomen op het spoor terecht gekomen. Ook zijn er op verschillende plekken grote takken op het spoor beland, bijvoorbeeld bij Hoorn en Oosterbeek” schrijft de spoorbeheerder. ProRail en NS houden er rekening mee dat de hinder nog de rest van de dag zal duren. ProRail: “Gezien de enorme windkracht en de omvang van het stormgebied verwachten we dat het veel tijd kost om omgevallen bomen te verwijderen en sporen en bovenleiding te herstellen.”

NS is nu bezig schouwtreinen in te gaan zetten. Machinisten rijden dan op lage snelheid over het spoor, om zo de staat van het spoor te inspecteren. Vanwege de veiligheid gebeurt dat met lege treinen. Daarna moet duidelijk worden waar en wanneer het treinverkeer hervat kan worden.

Ook Arriva kan in Groningen en Friesland nog niet rijden, en verwijst naar de spoorbeheerder.

10:40 uur: Metroverkeer Amsterdam ook grotendeels gestaakt

Ook bijna alle metro’s in Amsterdam zijn stilgelegd in verband met de extreme weersomstandigheden. Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 liggen stil. Alleen lijn 52, de Noord/Zuidlijn, rijdt wel, maar met vertraging. Eerder meldde het GVB al dat de bussen en trams werden stilgelegd vanwege de storm. “Naar verwachting hopen wij rond 12.00 uur het tram-, bus- en metroverkeer weer te kunnen starten”, aldus het GVB.

Arriva meldt in een persbericht dat het treinverkeer in regio Noord is stilgelegd door ProRail. In die regio rijden de Arriva-bussen nog wel.

10:00 uur: Ook bussen en trams gehinderd

In verschillende regio’s rijden ook geen bussen (en trams) meer. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Amsterdamse GVB. “Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord”, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Metro’s en ponten blijven op dit moment nog wel in gebruik. Connexxion meldt dat er in Noord-Holland tot nader bericht geen bussen rijden. Arriva meldt dat er geen bussen meer rijden in Zuid-Holland. In Den Haag heeft de HTM het bus- en tramvervoer vooralsnog niet gestaakt, maar zijn er wel vertragingen en omleidingen.

Ook andere modaliteiten hebben last van de storm. Volgens de NOS zijn er ruim 300 vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Een deel van de snelweg A9 is afgesloten vanwege vallende takken.

9:39 uur: Vanaf 10 uur ook geen Arriva treinen in Groningen en Friesland

Arriva meldt op Twitter dat het treinverkeer in Groningen en Friesland vanaf 10 uur wordt stilgelegd. “Vanwege het naderende noodweer wordt om 10:00 de dienstregeling voor onze treinen stilgelegd.”

9:34 uur: NS: onduidelijk of treinen vandaag weer gaan rijden

NS weet voorlopig niet of het treinverkeer in het noorden van Nederland vandaag nog wordt hervat. Op de website van NS staat dat dit naar verwachting tot 16.00 uur duurt, maar mogelijk ook langer. “Het is nog niet bekend of in het verloop van de dag treinverkeer weer mogelijk wordt”, aldus de NS.

Op Twitter laat de NS weten dat er momenteel geen vervangend vervoer is voor gestrande reizigers. De reisplanner van de NS is door overbelasting en heeft ook last van een storing.

9:30 uur: Geen NS-treinen rond deze steden

NS meldt dat het treinverkeer gestaakt wordt van en naar: Alkmaar, Amersfoort Centraal, Amsterdam Centraal, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Schiphol, Utrecht Centraal, Weesp, Zaandam en Zwolle. Nieuw in het rijtje is ook Utrecht Centraal. Treinen van Arriva blijven vooralsnog wel rijden.

9:15 uur: NS: tot 16:00 uur geen treinen

In een update in de Reisplanner laat NS weten dat de treinen in Noord-Nederland vanaf 16:00 uur weer kunnen gaan rijden. Op de calamiteitenpagina meldt NS echter dat het nog onduidelijk is wanneer het treinverkeer weer hervat gaat worden.

8:35 uur: Treinen Arriva blijven vooralsnog rijden

In Groningen en Friesland blijven de treinen van Arriva vooralsnog gewoon rijden. Een woordvoerder meldt dat de veiligheid altijd voorop staat, en dat de situatie kan wijzigen. Voor NS geldt dat er vanaf 9:30 uur geen treinverkeer meer zal zijn vanaf Amersfoort en vanaf Zwolle, Groningen en Leeuwarden.

NS had dinsdagavond al aangekondigd dat woensdagochtend het aantal intercity’s tussen Alkmaar en Zaandam terug zou worden gebracht van vier naar twee per uur, als gevolg van de te verwachten overlast. Doordat de storm zwaarder is, wordt het treinverkeer in heel Noord-Nederland stilgelegd.

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland en het IJsselmeergebied code rood afgekondigd vanwege zeer zware windstoten, van 100 tot 120 kilometer per uur. Voor Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje. Naar verwachting neemt de wind aan het begin van de middag in kracht af.

8:20 uur: Geen treinen vanaf 9:30 uur ten noorden van Amersfoort

Vanaf 9:30 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort gestaakt. Eerder meldde NS dat dit vanaf 9:00 uur zou gelden. NS meldt verder dat de reisplanner mogelijk niet actueel is.

8:10 uur: NS staakt treinverkeer deels

NS meldt dat het treinverkeer vanaf 8:30 uur in Noord-Holland en Flevoland gestaakt gaat worden. Onduidelijk is of NS doelt op de kop van Noord-Holland, of heel de provincie Noord-Holland. NS heeft het besluit genomen omdat de storm zwaarder is dan verwacht.

0 0 stemmen
Artikel waardering
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
1 jaar geleden

Het is heel Noord-Holland en ze zeggen op de speakers in de trein heel Nederland en het was van af 8 uur

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

Veiligheid gaat boven alles.

lezer
1 jaar geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

Je hebt een verschil tussen plaatselijk niet rijden door draadbreuk en de dienst in meer dan de helft van het land preventief plat leggen dat een nieuw verschijnsel voor me is.
Reed de (oude) NS voorheen niet veilig dan?

Martin
1 jaar geleden

Vanuit Alkmaar reed vanaf 8.00 uur al helemaal niets meer. Het station stond toen al vol met mensen die niet naar werk/school, maar ook niet meer naar huis konden.

Baardstaart
1 jaar geleden

Als het onverantwoord is om de treinen te laten is rijden, is het dan verantwoord om met de auto de weg op te gaan? Zou een besluit om de treinen vanwege het weer niet te laten rijden niet gecombineerd moeten worden met een algehele zondagsdienst of een soort lockdown situatie, waarbij mensen niet nodeloos de straat op moeten. Dat het onverantwoord is kan ik zeker inkomen, maar dan is het ook onverantwoord op de weg. Dus de volgende keer veel meer onderlinge coordinatie.

Rudy
1 jaar geleden

Arriva Nederland op Twitter:

Groningen: door reparatie aan bovenleidingen rijden er tot morgenvroeg geen treinen tussen Groningen-Eemshaven; Groningen-Delfzijl; Groningen-Winschoten/Weener; Groningen-Veendam. Waar mogelijk zetten we bussen in. Stel je reis uit of zorg voor een alternatieve reismogelijkheid.

Ja die bovenleiding van de dieseltreinen repareren kost een hoop tijd. Het duurt vooral erg lang om te draden weer terug te vinden. Dan is het echt absoluut onmogelijk om te rijden.

Arriva, bedankt voor de humor: ha ha ha ha ha

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

Als je uitgelachen bent, kun je misschien eens nadenken over wat er aan de hand kan zijn. Het gaat bijvoorbeeld om door vallende bomen bezweken bovenleidingen ter hoogte van de Lodewijkstraat te Groningen (zoals een foto bij een artikel in het AD ook bewijst). Prorail staat het simpelweg niet toe dat dat baanvak wordt gebruikt door treinen van Arriva.

Doordat de schade dichtbij het Hoofdstation plaatsvond, staat ook daar geen spanning op de bovenleidingen, wat gevolgen heeft voor de bediening van de seinen. De gekozen oplossing is dat de wissels in westelijke richting gefixeerd staan op de treinen naar en van Leeuwarden en is het niet mogelijk deze veilig te bedienen voor de treinen in de richting van station Noord, waar dan op de route ook nog extra schade zou zijn.

https://www.ad.nl/binnenland/voorlopig-geen-treinen-in-noord-nederland-morgen-mogelijk-ook-nog-uitval~a89afa0f/

Rudy
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ze hadden ook voor tweemaal enkel spoor kunnen kiezen. Eén spoor naar Zuidhorn en één spoor naar Groningen-Noord.

Sinds wanneer zijn seinwezen en bovenleiding gekoppeld?

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

De treinen richting Delfzijl (19:18 de eerste) en Roodeschool (19:22) rijden weer grofweg eens per uur.

Ik denk niet dat de seinen werken als er geen spanning is. Ik denk dat ze hooguit rood tonen bij dergelijke storingen.

Ik hoop dat je kunt begrijpen dat je gelach nogal onnozel was.

Rudy
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

@Annemiek Laat ik het even uitleggen. Seinen werken op laagspanning en worden gevoed uit het lichtnet. De bovenleiding werkt op hoogspanning en wordt via onderstations gevoed uit het hoogspanningsnet. Dus de spanning op seinwezen en bovenleiding zijn betrekkelijk onafhankelijk van elkaar.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

Sorry, maar het interesseert me niet.