fbpx

NS International schrapt tijdelijk creditcard toeslag

16 jun 2014 15:45

Internationale treinreizigers hoeven tijdelijk bij NS International geen creditcardtoeslag te betalen. Tot donderdag werd er een toeslag van € 2,50 gerekend. Die toeslag is geschrapt vanwege nieuwe wetgeving.

Sinds vrijdag mogen winkels en online shops niet meer dan de werkelijke betaalkosten in rekening brengen. De oude creditcardtoeslag voldeed niet aan de nieuwe wetgeving. Daarom is de toeslag tijdelijk afgeschaft. Niet alleen op nsinternational.nl, maar ook bij de loketten. Bij de kaartautomaat blijft de toeslag van vijftig cent van toepassing.
 
Bij de verkoopbalies en op nsinternational.nl komt er waarschijnlijk op termijn wel een nieuwe creditcardtoeslag. Dat wordt naar verwachting geen vast bedrag maar een percentage van de orderwaarde. De nieuwe regels gelden niet alleen voor VISA en Mastercard, maar ook voor American Express. Voor iDEAL heeft NS International nooit een toeslag gerekend.
 
Tot voor kort konden treinreizigers alleen bij Deutsche Bahn en NMBS Europe treinkaartjes kopen zonder creditcardtoeslag. Dat kan nu dus tijdelijk ook bij NS International. NS International loopt voorop bij de toepassing van de nieuwe regelgeving. Zo rekent KLM nog steeds een creditcardtoeslag van € 7,50, ook voor de loyaliteitskaart Flying Blue American Express. KLM laat in een reactie weten dat die toeslag nog niet geschrapt is omdat er onduidelijkheid is over de interpretatie van ´daadwerkelijke kosten´. Het bedrijf wacht op een verduidelijking van de Europese Commissie. NS heeft daarop niet gewacht.

Overzicht betaalmogelijkheden per aanbieder
 
Nederlandse Spoorwegen:
Bij NS kan er bij de kaartautomaat altijd betaald worden met de pinpas. Creditcards (Visa en Mastercards) worden tegen een toeslag van € 0,50 geaccepteerd op 15 treinstations (waaronder Schiphol en Amsterdam Centraal). Een aantal kaartautomaten accepteert ook muntgeld. Wie met briefgeld wil betalen, moet naar de verkoopbalies. Bij verkoopbalies wordt er eveneens een toeslag gerekend. Op ns.nl kan er alleen met iDEAL worden betaald.
 
NS International
Op nsinternational.nl kan er betaald worden met American Express, iDEAL, Visa Card en Mastercard. Momenteel worden er geen toeslagen gerekend.
 
NMBS Europe 
NMBS Europe accepteert tegenwoordig ook iDEAL, naast Mastercard, Visa, American Express en een aantal populaire Belgische betaalwijzen. In het verleden kon er ook met PayPal betaald worden, maar dat kan niet meer.
 
Deutsche Bahn en SNCF Voyages 
Op de website van de Duitse spoorwegen worden creditcards en PayPal geaccepteerd. De optie iDEAL wordt niet geboden. Bij SNCF Voyages kunnen er ook geen treinkaartjes gekocht worden met iDEAL. Die optie moet er op termijn wel komen, maar wanneer is onduidelijk. SNCF Voyages accepteert alleen creditcards.