fbpx

NS start met interactieve spoorkaart met storingen

10 feb 2010 16:12

Sinds dinsdag 9 februari heeft de Nederlandse Spoorwegen een interactieve spoorkaart waarop de storingen zichtbaar zijn. De interactie spoorkaart is te vinden via ns.nl. Met de spoorkaart kunnen reizigers in één blik zien waar er problemen zijn. ProRail had al langer een actuele spoorkaart.

NS wil met de spoorkaart de reisinformatie naar klanten verder verbeteren. De lijst storingen was nu alleen in tekstvorm beschikbaar, maar werd door veel reizigers niet bekeken. Met de kaart wordt het in één oogopslag overzichtelijk waar er problemen zijn.

Met name als er een grote storing is – bijvoorbeeld als Utrecht Centraal plat ligt – blijkt het lastig te zijn om de vertrektijden actueel te houden. Op dat moment worden er zoveel treinen opgeheven waardoor de verwerking daarvan meer tijd vraagt. Ten onrechte kan soms dan het beeld ontstaan dat een trein wel rijdt. Met de interactieve spoorkaart wordt op zo´n moment wel in één opslag duidelijk dat er geen treinen rijden rondom Utrecht.
Bij een storing waarbij geen treinverkeer mogelijk is, wordt de spoorlijn rood getoond. Als er sprake is van beperkt treinverkeer of vertraging, wordt de spoorlijn oranje getoond. 

Overigens is NS niet de enige met een actuele spoorkaart. In Zwitserland kent de Zwitserse spoorwegen (SBB) ook een dergelijke spoorkaart. De SBB gebruikt de actuele spoorkaart ook op stations om reizigers te informeren over verstoringen. Dichter bij huis heeft ProRail al ruim een jaar een actuele spoorkaart. Die spoorkaart is te vinden is via de pagina storingen & vertragingen op de ProRail website, en rechtstreeks via www.acturail.nl

Voobreeld van de actuele spoorkaart (van woensdag 10 februari 16:30u).

 

1 gedachte aan “NS start met interactieve spoorkaart met storingen”

  1. William schreef:

    Jammer dat de NS en ProRail weer gestopt zijn met deze kaart. Het fijne was namelijk dat je ook kon inzoomen (regionaal niveau) op de kaart en precies kon zien welke stations waren getroffen.
    Nu hebben ze dat weer teruggedraait en moeten we weer de teksten van de NS ontcijferen en moet je dus maar net weten waar welk station ligt. Voorheen kon je elk station op de kaart ook gewoon aanklikken en zag je welke treinen waren opgeheven of vertraagd. Dat gaat dus ook niet meer. Een grote achteruitgang, sinds de nieuwe website van de NS. Zeer spijtig en klantonvriendelijk.
    Is het niet wat voor Treinreiziger.nl om zo’n kaart, weer, tot leven te brengen??

Reacties zijn gesloten.