fbpx
Foto: Sanne van Galen / Rover

NS start proef met eenmalige chipkaart

NS is maandag een proef gestart waarbij reizigers bij de kaartautomaat een eenmalige OV-chipkaart geleverd krijgen, in plaats van het reguliere papieren treinkaartje. Op een 14-tal stations staan er één of enkele kaartautomaten die speciaal voor de proef zijn aangepast. Dat bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl.

De eenmalige OV-chipkaart is een papieren treinkaartje met chip. Treinreizigers die de eenmalige chipkaart nu krijgen zijn niet verplicht in te checken en betalen daarvoor niets extra´s. Als de OV-chipkaartpoortjes definitief dicht gaan en het papieren treinkaartje is afgeschaft, zullen treinreizigers wel een toeslag moeten betalen voor de wegwerp-OV-chipkaart. In het Nationaal OV Beraad (NOVB) vragen vervoerders momenteel advies over de hoogte van de toeslag. 

Om alvast ervaring op te doen met de eenmalige OV-chipkaart wordt deze nu alvast getest. Op de stations van Enschede, Den Bosch, Alkmaar, Schiphol, Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraa,l Zwolle, Roosendaal, Maastricht, Hilversum, Nijmegen, Leiden Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal zijn daarvoor één of enkele kaartautomaten aangepast. 

Onder andere enkele reizen, dagkaarten, Railrunners en internationale vervoersbewijzen worden bij de aangepaste kaartautomaten nu als wegwerpchipkaart geleverd. De definitieve ombouw van alle NS-servicebalies staat gepland voor juni. Nadat de NS-servicebalies zijn omgebouwd, worden de NS-kaartautomaten ‘omgezet’ om enkel eenmalige chipkaarten uit te kunnen geven.

Het papieren treinkaartje met korting wordt straks geheel afgeschaft en niet vervangen door een wegwerp-OV-chipkaart. Volgens een woordvoerder zijn de kosten daarvoor te hoog en reizen de meeste vaste klanten, inclusief ouderen, al op saldo met de OV-chipkaart.