fbpx

NS tekent bezwaar aan tegen miljoenenboete ACM

29 jun 2017 10:35

De Nederlandse Spoorwegen tekent bezwaar aan tegen de miljoenenboete van ACM. ACM heeft NS onder andere beboet vanwege het uitbrengen van een verlieslatend bod bij de concessie Limburg. Daarmee heeft NS de concurrentie doelbewust gedwarsboomd, zo is de conclusie van de waakhond. NS weerspreekt dat.

NS vindt dat het spoorbedrijf een scherp bod heeft ingediend, maar vindt dat er geen sprake is van een verlieslatend bod. “ACM stelt, op grond van een normenkader dat zij zelf heeft bepaald, dat de bieding van NS niet aan de interne rendementseis zou voldoen. De benadering van ACM is nieuw en heeft verstrekkende gevolgen voor de spoorsector en toekomstige aanbestedingen en investeringen door NS,” zegt NS in reactie op de miljoenenboete.

Volgens NS was het bod helemaal niet verlieslatend en voldeed het ook aan de interne rendementseis. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën steunt NS. “Ik steun het besluit van NS om bezwaar aan te tekenen. Ik vind het belangrijk dat het ACM-besluit wordt getoetst en dat we daarmee onder meer duidelijkheid krijgen over de definitie van een verlieslatend bod,” schrijft Dijsselbloem, die als minister van Financiën aandeelhouder van NS is.

Het is niet de eerste keer dat NS een verlieslatend bod probeert in te dienen. Ook met de hogesnelheidslijn was daar sprake van. Dat bod werd ingediend door dochter HSA en werd uiteindelijk geaccepteerd. Toen HSA dreigde om te vallen wist NS het bod met succes alsnog naar beneden bij te stellen en werden de hogesnelheidslijn en het hoofdrailnet samengevoegd.