fbpx

NS test app om gemiste check uit te voorkomen

De NS experimenteert sinds twee maanden met een app die een melding stuurt als je vergeet uit te checken. Dat meldt numrush.nl. Vervoerders verdienden in 2014 nog 16 miljoen euro aan vergeetachtige ov-reizigers.

Op dit moment gaat het om een test op station Utrecht Centraal en Schiphol Airport waar zo’n 75 mensen aan mee doen. Toen de proef begon waren dat er 20. Zij hebben allemaal een speciale testapp op hun telefoon, die de inchekpalen herkent aan de hand van beacons. Als die gepasseerd worden zonder dat er uitgecheckt wordt, stuurt de app een pushbericht.

Als de techniek bewezen is, zou de functionaliteit kunnen worden ingebouwd in de normale NS-app. Of dit ook echt gaat gebeuren, is volgens numrush.nl nog onbekend. Sowieso moet er nog veel gebeuren om het systeem goed te laten werken. “Met elke update proberen we de beacons beter te detecteren”, laat de NS weten aan de website.

“We kwamen erachter dat sommige beacons te zacht stonden afgesteld of dat soms de batterij leeg was. Inmiddels hebben we betere monitoring en kunnen we zien welke beacons nog worden waargenomen. In ongeveer 60 tot 80 procent van de gevallen wordt op dit moment de beacon waargenomen. Volgens numrush.nl is dat de afgelopen 5 weken gestegen van oorspronkelijk 40 procent. 

Toen in 2014 bekend werd dat vervoerders 16 miljoen verdienden aan vergeetachtige reizigers, werd in samenspraak met consumentenorganisaties afgesproken dat dit geld weer ten goede moest komen aan de reiziger. Tot nu toe hadden vervoerders betrekkelijk weinig gedaan om dat bedrag naar beneden. Wel is er uitcheckgemist.nl gelanceerd, zodat er één centrale plek is om online makkelijk geld terug te vragen als er vergeten is uit te checken.

Maar een andere belangrijke belofte, een pilot waardoor je niet meer per vervoerder hoeft in- en uit te checken is nog niet van start gegaan. Die had al zeker een jaar geleden op de Valleilijn moeten beginnen. Als deze test slaagt wordt er een belangrijke stap gezet om het bedrag van 16 miljoen te laten dalen. De test loopt tot september.