NS: uiterlijk in 2030 weer op niveau 2019
06 mrt 2025 9:35
Ondanks een groei van 4,3% in het aantal reizigers in 2024, blijft de NS achter op het niveau van voor de coronapandemie. De spoorvervoerder bereikte afgelopen jaar 92% van het oude aantal reizigers, zo maakte NS woensdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De verwachting is dat de vervoerder uiterlijk in 2030 weer op het oude niveau is.
Minder reizigersgroei dan verwacht
Op sommige dagen, zoals in het weekend en op dinsdagen en donderdagen, evenaarde NS het aantal reizigers van voor de pandemie. Maar vooral op vrijdagen blijft het aantal reizigers achter, wat grotendeels wordt toegeschreven aan thuiswerken. “We hadden verwacht dat een groter deel sneller terug zou keren en dat thuiswerken sneller zou afnemen,” aldus NS-topman Wouter Koolmees in reactie op vragen van Treinreiziger.nl.
NS had gehoopt op een sterkere reizigersgroei in 2024, met name in de tweede helft van het jaar. Een belangrijke factor was dat de tarieven in 2023 niet werden verhoogd, maar de verwachte extra reizigers bleven deels uit. “We hadden oorspronkelijk verwacht dat we rond 2024/2025 weer op het oude niveau zouden zitten, maar dat schuift steeds een beetje verder naar achteren,” aldus Angelique Magielse, de financiële topvrouw van de vervoerder.
Focus op reizigersgroei buiten de spits
Om het reizigersaantal verder te laten groeien, wil NS vooral in de daluren meer reizigers aantrekken met zogenaamde PrijsTijd Deals. In 2024 maakten 600.000 reizigers gebruik van deze voordelige kaartjes. Onderzoek toont aan dat een deel van deze reizigers anders niet met de trein had gereisd. En dat is precies wat NS wil: nieuwe reizigers trekken die anders met de auto waren gegaan of überhaupt niet op pad waren gegaan.
Het aantal van 600.000 reizigers in een jaar is op het totaal aantal reizen (circa 1 miljoen per dag) nog wel heel bescheiden, maar de inzet is om hiermee meer reizigers te trekken.
In de spits ziet NS voorlopig geen ruimte om reizigers te stimuleren om op andere dagen te gaan reizen. “Zolang er politiek geen steun is voor prijsdifferentiatie, kunnen we geen goedkopere kaartjes aanbieden in de spits op bijvoorbeeld vrijdag,” stelt Magielse. De vervoerder doelt hiermee op de mogelijkheid om op drukke dagen, zoals dinsdag en donderdag, hogere tarieven te hanteren en op rustigere dagen, zoals vrijdag, goedkopere tickets aan te bieden.
Pas in 2030 volledig herstel, ambitie ligt hoger
NS verwacht op basis van het huidige reizigersgedrag dat het oude niveau pas rond 2029/2030 weer bereikt wordt. Koolmees: “Onze ambitie ligt hoger, maar als je kijkt naar de economie en demografie, is de realiteit dat we volgens het basispad in 2029/2030 weer op het oude niveau zitten”. De PrijsTijd Deals moeten daarbij helpen.
NS heeft niet alleen zakelijke reizigers verloren, maar ook studenten reizen minder met de trein. En dat voelt het spoorbedrijf in de portemonnee: de inkomsten uit de studenten-OV zullen vanwege het gedaalde gebruik met 100 miljoen afnemen. Daar staat tegenover dat NS niet meer 86 miljoen hoeft te betalen om over het hoofdrailnet te rijden, maar in plaats daarvan 13 miljoen euro subsidie krijgt. Toch zal NS daarmee niet direct uit de rode cijfers komen. Dat zal naar verwachting in 2027 gebeuren.
Internationaal wel meer reizigers
Waar binnen Nederland NS nog niet op het oude niveau zit, is dat bij internationaal treinverkeer wel gelukt. Magielse wijst erop dat de problematiek van thuiswerken daarbij niet speelt. Bovendien is het aandeel vrijetijdsreizigers bij internationale reizen groter, en die groep is ook in Nederland als eerste teruggekeerd. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die internationaal de trein boven het vliegtuig verkiezen uit duurzaamheidsperspectief.
(c) Treinreiziger.nl
Het is allemaal mooi om die prognoses voor 2030 en daarna te lezen.
In deze onzekere tijden met een Amerikaanse president als ongeleid projectiel is het zeer de vraag of alles gaat zoals NS het graag wilt. Ursala von der Leyen als voorzitter van Europese Commissie belooft € 800 miljard voor defensie.
Zien wat er dan overblijft voor uitgaven aan Nederlands spoor. Laat NS vooral zich richten op de instroom van ICNG en DDNG. Betrouwbaarheid van de nieuwe treinen is de eerste prioriteit.
Wie meet het aantal reizigers????? De treinen zijn over en overvol de gehele week!
Veel treinen zijn sinds corona ook korter geworden.
“Op sommige dagen, zoals in het weekend en op dinsdagen en donderdagen, evenaarde NS het aantal reizigers van voor de pandemie.”
Leuk, maar waarom zette NS dan afgelopen dinsdag tijdens de avondspits (ik stapte op Utrecht om 15:51 in) in de trein van Rotterdam naar Groningen slechts een 4 baks dubbeldekker in? Tussen Amersfoort en Zwolle moesten mensen staan!
“In de spits ziet NS voorlopig geen ruimte om reizigers te stimuleren om op andere dagen te gaan reizen. “Zolang er politiek geen steun is voor prijsdifferentiatie, kunnen we geen goedkopere kaartjes aanbieden in de spits op bijvoorbeeld vrijdag”
Wellicht kan je abonnementen aantrekkelijker maken door deze ook op vrijdag tijdens de ‘spits’ geldig te maken?
Dat is dus juist wat niet mag, de prijsdifferentiatie in de spits op rustigere dagen..
NS kan ook kijken naar een verhoging van de basisprijs, in combinatie met Prijstijd-deals in de vrijdagspits mogelijk maken, alsmede de mogelijkheid om met Dal Vrij, Dal Voordeel en Weekend Voordeel met 20% korting op vrijdag (ook in de spits) te kunnen reizen.
Goedkoper maken mag altijd. Maar dan verlies je teveel omzet, en kan dat alleen als op andere momenten de tickets duurder mogen. Aldus NS.
Het waterbed effect soms Hildebrand ?
1.Had dat iets te maken met het 7 bakken systeem en 1 conducteur en kon men niet nog een 4 of 6 bakken eraan toevoegen of was het gewoon de zoveelste slechte planning van NS dat men dol is op haringen/mensen die maar in een ton pardon trein moesten staan ?
2.Ik vind dat gedoe met mag niet reizen tussen 16.00 en 18.30 met korting kloten, maar dat laatste is bij het spoor op meer onderwerpen van toepassing, moet je altijd precies rekenen wanneer je wel of niet als een haring in een ton moet gaan reizen.
Over 5 jaar hoopt NS weer op het niveau van voor de Corona pandemie terug te zijn. Hopelijk is er rond die tijd niet te veel aan prijsverhogingen, anders daalt het reizogersaantal weer verder. Misschien een idee om weer interessante aanbiedingen te doen en zijn er misschien ook nog andere internationale en nationale spoorbedrijjven op ons spoorwegnet te vinden. Ook zijn er misschien in die tijd nieuwe stations geopend, wat al jaren niet meer gebeurd is. De nieuwe Dubbeldekkers Hoge Capaciteit zijn dan ook aan het instromen, ook het nieuwe Talgo materieel ICE L rijdt dan tussen Amsterdam via Amersfoort, Deventer, Hengelo naar en van Berlijn. Ook de PHS trajecten zullen rond 2030 klaar zijn en de elektrische treinen hebben de diesels van de Maaslijn ( Nijmegen, Venlo, Roermond v.v.) , op de lijn Almelo Mariënberg en Zutphen, Goor, Hengelo v.v vervangen. Ben benieuwd hoe dat er in de nabije toekomst er uit komt te zien en of die Corona dip echt voltooid verleden tijd wordt!
Ik vind het knap dat je als directie van zo’n goor bedrijf dit durft uit te spreken op deze manier. Het is totaal verstoken van enige ambitie en het zegt eigenlijk: reken de komende 5 jaar maar niet op ons. Over 5 jaar is deze CEO natuurlijk al lang verdwenen en mag een ander de puinhopen die hij heeft achtergelaten weer opruimen. Ik denk dat het ministerie er goed aan zou doen om eens een ernstig gesprek te gaan voeren met Koolmees. Maar ook daar zit nu niet bepaald een zwaargewicht op dit dossier.
Waart goor staat moet groot zijn. De treinen waar ik mee reis zijn overigens wel vaak vies.