fbpx
Foto: (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Stevige groei internationaal treinverkeer – NS International verkoopt 10 procent meer

06 mrt 2025 11:50

NS International heeft vorig jaar tien procent meer treinreizen verkocht dan in 2023. Het internationale treinverkeer groeit daarmee veel harder dan het binnenlandse treinverkeer waar het aantal reizigers met ruim vier procent toenam.

De groei van het internationale treinverkeer leidt tot toenemende drukte in de treinen van NS International, meldt de NS in het jaarverslag 2024. Voor de internationale treinen naar Duitsland werd in de zomer daarom het reserveren van een stoel verplicht. Over aantallen verkochte tickets doet NS International nooit mededelingen en die zijn ook niet terug te vinden in de jaarcijfers.

Groter deel vrijetijdsreizigers

Dat de internationale treinreizen zoveel meer groeien dan de binnenlandse komt volgens de financiële topvrouw van NS Angelique Magielse onder meer omdat hier het aandeel vrijetijdsreizigers groter is. Deze groep reizigers keerde ook in het binnenlandse verkeer sneller terug in de trein na corona. Bovendien trekken de internationale treinen een groeiende groep milieubewuste reizigers die de trein boven het vliegtuig verkiezen.

Direct betere prestaties met ICE 3neo

In het jaarverslag meldt de NS dat de inzet van de nieuwe ICE 3neo op de verbinding tussen Amsterdam en Frankfurt direct tot betere prestaties heeft geleid op dit traject. Ook is het comfort voor zowel reizigers als personeel verbeterd met deze treinen, waarvan deze week bekend werd dat ze vanaf december dit jaar ook ingezet worden op de verbinding naar Berlijn. Nieuw bij de ICE 3neo is dat er een plek geboekt kan worden voor een fiets.

Infrastructuur en materiaal

Werkzaamheden zorgen op alle internationale verbindingen voor problemen, blijkt uit het jaarverslag. De treinen naar en door Duitsland hebben last van de tachtig weken durende werkzaamheden tussen Zevenaar en Oberhausen waardoor er minder treinen kunnen rijden en treinen omgeleid worden.

De prestaties van de NightJet-nachttreinen, die NS samen met ÖBB rijdt, naar Innsbruck/Wenen en Zürich staan volgens de NS onder druk door zowel de werkzaamheden op het spoor in Duitsland als verouderd materiaal.

De snelheidsbeperkingen op de hogesnelheidslijn (HSL) zorgen voor problemen voor de Eurostar, Eurocity Direct- en EuroCity-treinen. De reistijd van de treinen is langer en er is veel vertraging en uitval van treinen over de HSL.

Betere reisinformatie

Volgens het jaarverslag verbeterde NS International afgelopen jaar de reisinformatie in geval van treinuitval of vertraging. Het verslag meldt ook dat verzoeken voor geld terug bij vertragingen sneller worden afgedaan omdat de uitbetaling is geautomatiseerd. Volgens NS International is ook de website verbeterd en is er daardoor sneller toegang tot actuele reisinformatie. Een andere nieuwigheid in 2024 was de mogelijkheid om tickets van NS International online kosteloos te wijzigen.

De internationale verbindingen die NS International met partners aanbiedt.

(c) Treinreiziger.nl 

4 1 stem
Artikel waardering
45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs.P
16 dagen geleden

Goed nieuws. Nu nog wat doen aan die vertragingen en uitval.

Daan
15 dagen geleden
Antwoord aan  Drs.P

Ice 3 neo heeft dat flink verbeterd.
Spoor naar en door het ruhrgebiet wordt aan gewerkt/verbeterd.

Verder moet ns achter talgo en alstrom aangaan dat de nieuwe treinen eindelijk geleverd worden.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Daan
Tom
15 dagen geleden

Ontzettend goed nieuws, ik heb zelf ook een recordjaar achter de rug met tientallen lange reizen in zowel internationale IC als ICE, Thalys als regionale sneltrein, maar als NS mij nóg vaker de grens over wil vervoeren dan zal er toch echt een uitbreiding moeten komen in het aantal routes en ritten. Bijvoorbeeld met een IC Amsterdam-Deventer-Osnabrück in het andere uur, een IC Rotterdam-Utrecht-Keulen in het andere uur, een IC Den Haag-Eindhoven-Keulen of überhaupt enige vorm van internationaal vervoer vanuit Eindhoven die niet door een derde partij wordt gereden. Kom op NS, zet die twaalf mooie nieuwe intercity’s nu eens in naar Duitsland. het kan, dus ga het doen.

Critical D
15 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Precies dit. NS heeft 12 ICNG-D bestelt dus na toelating op het Duitse spoor inzetten dat materieel en op den duur meer treinen bijbestellen. Zoals ik ook al zei in een ander draadje ben ik van mening dat NS ook weer eigen ICE’s moet kopen van het type 3neo. Laten we beginnen met 4 eigen ICE 3neo treinstellen en dit met de tijd verhogen NS moet gaan inzetten op de internationale treinverbindingen en zoals dit nieuwsbericht ook laat zien is dat geen onrendabele investering.

Passepartout
15 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Echt he. Hoe is het mogelijk dat we niet elk uur met IC-niveau naar Düsseldorf kunnen?

Erno-Berk
15 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Hoeveel wordt er gebruikgemaakt van een IC die slechts tot Düsseldorf rijdt? De meeste reizigers nemen of de ICE, of de RE13/RE19. De ECD naar Brussel schijnt ook een flop te zijn.

Bert Sitters
15 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Als die trein zo langzaam gaat, dan maar de auto naar Düsseldorf of Keulen. Kijk eens naar de gele nummerplaten op de parking bij een belangrijke beurs.
De RE 13 en RE19 boemeltjes stoppen gewoon veel te vaak. Neem nu een voorbeeld: station Praest https://www.google.nl/maps/place/Praest/@51.8196018,6.332313,16z/data=!4m6!3m5!1s0x47c778cf7a674f5b:0x64e2238d247d11c6!8m2!3d51.821932!4d6.345527!16s%2Fg%2F11pv9g7q51?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Welke Nederland moet daar zijn? Alleen een paar luidruchtige scholieren dat in- en uitstapt.

Silvan Buiting
15 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Inderdaad veel scholieren. Maar het zal je verbazen, op bepaalde momenten stappen er redelijk wat mensen in en uit in dorpjes als Praest. Vergeet niet dat veel mensen uit de wijde omgeving rondom het dorp gebruik maakt van de uurlijkse treinverbinding RE19. (De meeste trouwens in de Duitse richting Oberhausen en Düsseldorf).

Bert Sitters
14 dagen geleden
Antwoord aan  Silvan Buiting

Prima, maar laat het dat een regionale trein zijn, maar laat dit boemeltje geen gat opvullen in de verbinding van Nederland naar Düsseldorf en Keulen.

Dries Molenaar
15 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

De trein naar Antwerpen Brussel zit altijd vol

Joep
15 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Een Amsterdam-Hengelo-Osnabruck-Hamburg (-Kopenhagen) lijkt me het meest wenselijke en de IC Berlijn wat vaker rijden. Rotterdam-Keulen en Den Haag-Keulen verwacht ik niet veel behoefte aan.

Erno-Berk
15 dagen geleden
Antwoord aan  Joep

Zie liever dat Deutsche Bahn 2x per uur gaat rijden tussen NRW en Hamburg in plaats van rechtstreekse treinen tussen Nederland en Hamburg. De grootste groep reizigers reizen toch tussen NRW en Hamburg.

Joep
15 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Volgens mij is het nog altijd de bedoeling om de mensen op trajecten als Amsterdam naar Hamburg en Kopenhagen uit het vliegtuig en in de trein te krijgen. Dan lijkt het me dat ze eens werk moeten maken van directe treinverbindingen tussen die steden.

In de ICB zitten nu al erg veel mensen die in Osnabruck overstappen richting Hamburg, maak er een rechtstreekse trein van en je trekt nog flink meer reizigers.

Ander out of the box idee is om met de ICNG-D ieder half uur tussen Schiphol-Amsterdam-Amersfoort-Hengelo tot Osnabruck te rijden en de IC op het traject Hengelo-Enschede te laten vervallen en daar een S-bahn van te maken die iedere tien minuten rijdt met doorgaande treinen tot Munster.

Een S-bahn met veel stops, waaronder bij de UT, is van grote meerwaarde. Met een nieuw perron in Hengelo zou je zelfs nog geheel met Duitse wisselspanning kunnen rijden tot Hengelo.

Erno-Berk
15 dagen geleden
Antwoord aan  Joep

De meeste reizigers tussen Hamburg, Bremen en Osnabrück willen naar het Ruhrgebiet, niet naar Nederland, dus je moet vooral een zwaarfrequente verbinding Ruhrgebiet-Hamburg aanbieden, directe treinen tussen Nederland en Hamburg passen daar niet tussen.

Enschede wil graag de directe trein met de Randstad behouden, dus die moet je behouden.

Direct Hengelo-Münster is zeer onverstandig vanwege de hoge kosten, de afnemende betrouwbaarheid en de geringe meerwaarde.

Een IC-trein vanuit Nederland die in Osnabrück, Münster of Hannover eindigt is onrendabel, dus niet aan beginnen.

Otto
13 dagen geleden
Antwoord aan  Joep

Dat ga je met 12 treinen niet rondkrijgen met je meterieelomloop.

Bert Sitters
14 dagen geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Het is niet of,of, maar en,en.

Erno-Berk
15 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Er is geen infrastructuur beschikbaar voor extra treinen vanuit Nederland naar het buitenland, dus die extra verbindingen zijn leuk bedacht, maar niet realistisch.

Jur
14 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

‘Het kan, dus ga het doen.’ Het kan niet… Zoals ik het begrijp, is nog geen enkele icng-d in bezit van NS. De meeste van deze treinen zijn zelfs nog in aanbouw.

Hanzeboog
15 dagen geleden

De reizigers op internationale treinen van/naar Nederland zijn anders dan de reizigers in nationale treinen.

In Nederland zijn het aantal tijdens en na de coronacrisis het aantal forenzen afgenomen. Thuiswerken is een nieuw fenomeen. En dagjesmensen zullen ook meer afwegingen maken om hun geld te besteden. En vanaf zien om de trein te nemen.

Daar hebben ze bij de Eurostar en ICE minder last van. Dat zijn andere soort reizigers waar tijd en tarieven minder een rol spelen.

David Weenink
15 dagen geleden

De belofte die hstvem ( lees Thalys) aan NS heeft gedaan , met het opstarten van de hogesnelheids lijn in nederland ,half jaren 90, om de Nederlandse reizigers te blijven voorzien van een rechtstreekse verbinding naar de franse Alpen en naar zuid-frankrijk ,is 2 weken geleden door de directie van Eurostar voor de komende zomer van tafel geveegd .Een grote achteruitgang !!
Iedereen die nu komende zomer richting Marseille wil ,is verplicht over te stappen in Brussel of Parijs .
De laatste 25 jaar zaten deze Thalys treinen vol richting z-frankrijk met zeer tevreden reizigers .
Eurostar directie zegt meer opbrengsten te verwachten als deze treinen ingezet worden tussen Parijs en Amsterdam .
NS internationaal mag gewoon niet accoord gaan met deze beslissing van Eurostar . NS int.moet opkomen voor deze duizenden reizigers…

Hanzeboog
15 dagen geleden
Antwoord aan  David Weenink

Waarschijnlijk zit het ook vast op het aantal treinen dat ze hebben. En dan gaan ze een afweging maken.

En dan willen ze hun Eurostar 320, Eurostar TMST en Eurostar PBKA liever gebruiken op de HSL stamlijn Londen/Parijs – Brussel – Köln/Amsterdam.

De Zon Thalys reed ook 1 keer per week in de zomerperiode tussen Amsterdam – Marseille. In dezelfde tijd kunnen ze makkelijk 2 keer een retour Amsterdam – Parijs maken.

Heb al een paar keer gezien dat de Eurostar 320 tussen Amsterdam – Parijs gebruikt werd. Dat spaart 2 Eurostar PBKA uit.

Laatst bewerkt op 15 dagen geleden door Hanzeboog
lezer
15 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De oudere typen Eurostars staan te verroesten, tegelijk wordt deze typen nog gewoon tussen Brussel en Londen ingezet. Gewoon een geldkwestie. Een onderneming heeft niet als taak om het aantal.vliegreizen of autoreizen te verminderen, bijvoorbeeld naar Zuid Frankrijk. De trein als vervanger van auto en vliegtuig is vaak een papieren werkelijkheid.

Dries Molenaar
15 dagen geleden

De Wunderline hebben we maar opgegeven?
Duidelijk dat er wel opgeschaald kan worden met meer bestemmingen waar goede belangstelling voor zal zijn.
En zoals gezegd, vanuit NL zou men de verbindingen vanuit Brussel moeten promoten met de nieuwe verbindingen uit NL. Uiteindelijk is het dan praktisch alsof het Nederland is 🙂 Belangrijk is wel om in NL de niet-internationle reizigers uit de trein te houden. Die vergallen de sfeer en gebruiken de ruimte met hun goedkope kaartjes.
Verbindingen uit Lille, Parijs en Marne la Vallee zouden ook wel praktisch kunnen blijken.
Eerst maar eens wat verzinnen om vlot naar Hamburg en Kopenhagen te reizen. Luxemburg moet toch ook kunnen, genoeg mensen die daar sigaretten enz willen halen 🙂

Anton
15 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Om te beginnen die nieuwe ICNG Lelystad via Amsterdam naar Brussel doortrekken naar Luxemburg en daarnaast nog een IC van Maastricht naar Luxemburg! Denk dat daar idd animo genoeg voor is met de huidige prijsverschillen op sigaretten en shag!

Tom
15 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

De Wunderline wordt niet gereden door NS maar door Arriva.

Dries Molenaar
15 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

vooralsnog rijdt er helemaal niets

Bert Sitters
15 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Tussen Luik en Luxemburg rijdt een soort boemeltje over een slingertraject. De Belgische spoorbeheerder Infrabel wil dit traject opheffen, maar in België hebben ze de wafelijzerpolitiek. dus houden de Walen het tegen.
Via Luik naar Luxemburg heeft alleen zin als er snel spoor komt langs de snelweg, dat verder gaat naar Metz, Nancy, Straatsburg, Mulhouse en Bazel. .

Erno-Berk
15 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

De bevolkingsdichtheid in de Ardennen is erg laag, waardoor het erg lastig is om hoogfrequente treindiensten aan te bieden. Daardoor rijdt er tussen Liège en Luxemburg maar 1x per uur (in het weekend zelfs 1x per 2 uur) een stoptrein en is het niet rendabel om de frequentie te verhogen.

FFA
14 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Het is een prachtig traject.
Het bedient in Belgie het lokale OV voor de bevolking.
Vanaf Gouvy – Troisvierges is de trein zeer goed bezet 90% vanwege het Luxemburgse klimaatbeleid, gratis OV wat o.a. door pendelaars graag benut wordt.
Ik ga vaker slowtrainen op het traject Liege – Luxembourg.
Aanbevelingswaardig.

Drs.P
13 dagen geleden
Antwoord aan  FFA

Voor de toeristen die geen haast hebben is het prima. Maar voor zakenlui is een langzame boemeltrein een gruwel. Ooit had je de TEE Amsterdam-Zürich via Brussel.

Anton
15 dagen geleden

Zolang er zoveel vertragingen en uitval is krijgt men mij niet in de trein! Per trein door Duitsland is helemaal een ramp, en daarnaast ook nog eens veel uitval op die nieuwe ICNG! Snap niet waarom erg veel mensen van zo’n onbetrouwbaar spoor afhankelijk willen zijn!

Passepartout
15 dagen geleden
Antwoord aan  Anton

Ik snap wat je zegt Anton. In de auto ben je zelf in control en voor veel mensen is het onacceptabel die controle over te dragen aan een treinmaatschappij. Je bent ook bijna altijd sneller met de auto en met een paar mensen vaak ook goedkoper uit. Toch besluit ik elk jaar weer toch maar de trein te pakken naar Kopenhagen of Barcelona. Ik weet dat er vertraging gaat zijn in Duitsland, 2 uur ongeveer. Dus dat tel ik vooraf bij de reistijd op. Het is wel zo dat ik daarvoor 50% restitutie op mijn kaartje krijg. Zonder gedoe indien geboekt bij DB. Formulier invullen, ouderwets op papier, postzegel erop en 2 weken later staat het op je rekening. Mijn kinderen mogen overigens toch al gratis meereizen tm 14 jaar.
Verder zitten de duitse treinen best wel lekker en kun je echt wel genieten van zo’n reis. Met de auto ben ik na een rit van die afstand altijd wel kapot, met de trein heb ik meestal een leuk boek gelezen of wat werk afgemaakt (scheelt toch weer een vrije dag). De kinderen vinden een dagje met papa spelletjes doen in de trein ook echt een meerwaarde tov papa die moet autorijden.
En als we vertraging hebben hebben ze ‘geluk’, want dan halen we een Starbucks traktatie van de restitutie.
Omdenken noemen ze dat geloof ik. Werkt voor mij en kennelijk voor meer mensen, maar ik snap goed dat anderen net zo’n verhaal kunnen houden over autorijden. Even goede vrienden.

Bert Sitters
15 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

De Zonthalys (later Eurostar) was zo’n goed alternatief voor de auto. Vroeg in de morgen vertrekken uit Nederland en kort na het middaguur al op een terras in Avignon. Daar kon geen auto tegen open. De trein liep ook als een tierelier, maar dit mooie product is de nek omgedraaid

Passepartout
15 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ja, da’s jammer. Maar met een overstap in Brussel lukt dit alsnog volgens mij en met de hoge frequentie Rotterdam-Brussel is dat goed te doen. Ik vind het ook wel lekker om na 5 uur treinen even een uurtje de benen te strekken en dan weer verder. Jammer dat er rond Brussel Zuid niet zo veel te beleven valt.
Met niet teveel bagage is een overstap in Parijs ook nog wel ok. Van Chateles Les Halles naar Gare de Lyon is een leuke wandeling.
Maar ik hoop met je mee dat er weer een partij in het gat springt en vanaf Nederland om Parijs heen gaat rijden. Of dat er een trein Brussel – Lille – CDG – Parijs komt die via de RER buis doorrijdt naar Gare de Lyon, dat zou helemaal te gek zijn. Die contournement kost namelijk best wel een hoop tijd.

lezer
15 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Ik waardeer je optimisme, ik wil er wel aan toevoegen dat van een verstandige reiziger wordt verwacht dat hij of zij genoeg speling inbouwt bij een overstap vanwege de vertragings-en helaas ook uitvalrisico’s. Een overstap kost daarom veel meer tijd dan een koffieconsumptie bij de Starbucks.

Anton
13 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Ik ben ook niet helemaal tegen treinreizen, maar houd wel van beetje betrouwbaar spoor! In Zwitserland reis ik bijvoorbeeld graag per trein rond ondanks dat de binnenlandse treintrajecten al daar flink duurder zijn dan de auto! Zwitserland heeft dan ook echt een spoornetwerk waar de hele EU erg veel van kan leren, zelfs in de winter met sneeuw rijden de meeste treinen daar nog op tijd!

Jur
14 dagen geleden
Antwoord aan  Anton

Ik begrijp juist niet zo goed waarom men zichzelf dat autorijden aandoet voor hun eigen vrije tijdsbesteding… Maar goed, ieder zijn meug.

Arjan Krabbenbos
15 dagen geleden

Interrail/Eurail zal ook bijdragen aan het duurzame transport per trein. Lekker duurzaam reizen en genieten van landschappen en steden, waar je midden in de diverse stadscentra kunt uitstappen. Ik ben er een enorme liefhebber van, je kunt eten, drinken en zelfs slapen in de verschillende nachtverbindingen. Hopelijk gaat de prijsstijging niet compleet door het dak, anders wordt er weer een daling ingezet. ICE Neo zijn mooie snelle treinen, net als de Eurostar. Ook de Ouigo Classique treinen tussen Brussel en Parijs zot bijvoorbeeld in de lift. Het hoeft ook niet altijd supersnel, de klassieke treinen zijn goedkoper, wel minder snel dan de HST, maar je ziet gewoon wat meer onderweg. Over enkele jaren misschien GO Volta met Ex DB rijtuigen of het bekende ICR wagenpark. Als de aansluitingen goed blijven onderweg dan kun je zorgeloos blijven genieten van je treinreizen! Hopelijk gaat NS haar treinenbestand beter schoonmaken, nu zien ze er vaak uit of er mee over een motorcrossbaan is geren!

David
15 dagen geleden

Het verbaast mij dat er toch best veel mensen met de ICE naar Duitsland gaan, terwijl de prijzen daarvoor schreeuwend-duur geworden zijn.

Passepartout
15 dagen geleden
Antwoord aan  David

Lees mijn betoog hierboven: kinderen gratis mee en bij vertraging (lees: haast altijd) 25 tot 50% korting zonder discussie. Naar Kopenhagen inclusief tussenstop in een hotel in Osnabruck met ontbijt echt een stuk goedkoper dan autorijden. Laat staan vliegen met 3 kids. Wel op tijd boeken.

David
15 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Je gaat – tenminste dat mag ik aannemen – er niet vanuit dat je vertraging krijgt en met de ICE3Neo is het aantal vertragingen aanzienlijk gekelderd. Ik sprak meer over ICE-treinkaartjes Arnhem-Düsseldorf/Keulen, die kosten in verhouding aardig wat centen.

FFA
15 dagen geleden
Antwoord aan  David

ICE ticket Arnhem – Dusseldorf op 1 dag voor vertrek vanaf 19,99 E gemiddeld 29,99 E.
Op de dag van vertrek 63,20 E.
Met de ICE Heen en terug ticket gekocht op dag vertrek 126,40 E.
Vooraf gekocht: Heen en terug: gemiddeld: 59,98 E.
Met de auto 130 km x 0,71 E/km is 92,30 E. Heen en terug: 184,60 E.
Met de regionale trein duurt de reis een half uur langer en kost minder.
En als je het klimaatticket: Deutschland-ticket (58 E / maand) aanschaft heb je dagelijks voor 2 E mobiliteit en geen parkeerkosten en eventuele verkeerboetes.

Passepartout
15 dagen geleden
Antwoord aan  David

Dat zou kunnen. Ik merk inderdaad ook dat de trein alleen aantrekkelijk geprijsd is als je een trein neemt over lange afstand. Of in Duitsland een kaartje dat een lange afstand dekt.
Hengelo-Kopenhagen is niet goedkoper dan Rotterdam-Kopenhagen. Is ook vraag en aanbod natuurlijk want je zult op die lange afstand moeten concurreren qua prijs met het vliegtuig.

Allan Kleiweg
15 dagen geleden

Materiaal is niet hetzelfde als materieel. Woorden hebben een betekenis. Verschillende woorden hebben verschillende betekenissen.

Anton
13 dagen geleden

Als ik alleen al zie hoe vaak er treinen tussen Nederland en Duitsland uitvallen snap ik niet wat de trein nog interessant maakt voor de reiziger! Als die uitval en vertragingen richting Duitsland en de hoge prijzen voor de Eurostar naar Londen jagen mij juist regelrecht de auto in!