fbpx
Upcycle-winkel. Foto: NS

NS verkoopt komende twee weken gerecyclede treinproducten in Upcycle-winkel op Utrecht Centraal

27 okt 2023 21:15

Zoals ieder najaar verkoopt NS ook dit jaar weer gerecyclede treinproducten in een speciale ‘Upcycle-winkel’ op station Utrecht Centraal. De pop up-store is van 30 oktober t/m 12 november geopend.

In de winkel verkoopt NS onder andere etuis, laptophoezen en toilettassen, maar ook schoenen en pantoffels. Zelfs meubilair, zoals stoelen gemaakt van treinvloeren en tafels van treinramen, heeft een plekje in het tijdelijke verkooppunt. Ook losse treinonderdelen zijn er te koop, vooral interessant voor liefhebbers: noodremtrekkers uit het oude sprintermaterieel zijn al jaren vast onderdeel van de collectie. In september was er ook al een Upcycle-winkel, toen drie dagen geopend in Goes. In februari kon er een week in Rotterdam geshopt worden.

100% recyclen

NS doet zijn best om treinonderdelen die niet meer gebruikt worden te hergebruiken. Voor het ICMm-materieel, dat langzaam uit de treindienst verdwijnt, streeft de vervoerder er zelfs naar om 100% van de trein te recyclen. Begin oktober organiseerde NS zelfs schouwdagen, zodat geïnteresseerde bedrijven konden zien wat er allemaal te plukken valt uit de Koplopers.

Vanaf a.s. maandag tot en met zondag 12 november kunnen reizigers zelf schouwen in de Upcycle-winkel van NS. Die bevindt zich ter hoogte van perron 20/21 in de stationshal van Utrecht Centraal en is doordeweeks geopend van 8:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 10:00 uur tot 16:00 uur.

51 gedachten aan “NS verkoopt komende twee weken gerecyclede treinproducten in Upcycle-winkel op Utrecht Centraal”

 1. Paul schreef:

  Ik zie een foto met jawel stuksVERPAKKING . hypocriet om zo de schijn op te houden duurzaam bezig te zijn. Recyclen is uiteindelijk veel beter voor het milieu. En kopen we nu spullen die we nodig hebben of is het de zoveelste overbodige rommel in huis. Onverstandig NS.

  1. Marcel schreef:

   Zo Paul.
   Moet je je vaak even spugen.
   Om dit pessimistisch gedrag 2 maal te moeten schrijven.
   Ook zou het kunnen dat je een beetje geluk hebt maar dan hoef je het niet 2 maal te schrijven toch.
   Zielig dat je je zo laat gaan.
   Wees blij dat ns iets probeert er iets leuks van te maken.

  2. Opa Ties schreef:

   Proef ik hier een groenlinkse citroen?

   1. Baardstaart schreef:

    Wil verders niets zeggen, maar Groen Links staan eerder bekend van hun watermeloenen. Groen van buiten, rood van binnen.

    1. P.J.Kroes schreef:

     “Wil verder niks zeggen”…
     Maar je doet het toch. Inconsequent gezemel.

    2. Luuk schreef:

     Zuurdoenerij op GL vindt ik wel een bijzondere. Gewoon keihard investeren in OV en alles onder de overheid brengen omdat een staatsdeelneming zoals de NS een halfslachtige situatie creëert. OV is een nutsvoorziening en de overheid moet daar gewoon controle op voeren, en dan hoeft het ook niet winstgevend te zijn. Een betaalbaar en toegankelijk OV voor iedereen lijkt me toch iets waar veel lezers van deze site achter zouden moeten staan?

  3. Ab Normaal schreef:

   Grappig ook dat de NS zegt dat het 100% recycling is. Dat lijkt misschien wel zo, maar conform de regels is dit 0% recycling en blijft de NS aansprakelijk voor een correcte afvoer door de koper.

  4. OV MENS schreef:

   Kleine Paultje,
   Azijnzeiker‼️

  5. Rafke schreef:

   War ben jij een zuurpruim

 2. JW schreef:

  Leuke actie van de NS. Nooit geweten dat ze delen van treinen zo een tweede leven geven.
  Helaas zijn er dan altijd van die sneue moraalridders die zelf ‘perfect’ zijn die overal commentaar op moeten hebben. Ja het kan altijd beter, maar met zoveel pessimisme komen we er nooit.

 3. Jeroen schreef:

  Een zeer goede actie van NS vind ik.
  Zo dragen ze ook weer een steentje bij.

  En hypocriete Paul, wat denk je wat 2 x een berichtje hier sturen voor impact heeft op de natuur.
  Stroom voor jou apparaat, stroom voor de ontvangende server, stroom voor de verwerkende server.

  NS , ga lekker door met dit soort initiatieven, leuk en je laat mensen erover nadenken.

 4. Baardstaart schreef:

  Als echte Nederlander kijk je maar een ding en dat is de prijs… Verder ga ik de winkel sowieso niet zien, want de kans dat ik voor de twaalfde in Utrecht ben is echt bijna 0,000
  Als ik het zo zie lijkt het eerder op een soort kunstproject dan dat het echt recycling is. Dit in het kader van “Creatief met kur…. sorry oude trein onderdelen.”

  Overigens is niemand verplicht deze popup shop te bezoeken of er iets te kopen

  1. Nico Tine schreef:

   Zal ik dat zelf even bepalen, Baardvriend? Ik ga die winkel wel bezoeken! Ik heb schijt Aan jouw zogenaamde ‘boeiende reactie’!
   Ongepast

   1. Asi schreef:

    Die baard is werkeloos hhhhh
    Ongepast

    1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

     Wat een gezelligheid hier. Is dit nu nodig allemaal? Nee, denk ik. Dat geldt voor meerdere reacties. Het is ongepast om op basis van een dergelijke reactie maar iets te roepen of iemand wel of niet werkloos is.

    2. Chris schreef:

     Dit soort momenten zijn van die momenten dat ik in ieder geval bij mezelf te rade ga en constateer soms ook te scherp en teveel op de persoon ben. Ik zal me in ieder geval beperken tot ‘scherpheid op de bal’ en ‘mild op de persoon’. #zelfreflectie

  2. P.J.Kroes schreef:

   Ach dat is ook maar een mening. Denk je nou echt dat dit soort bladvulling voor iemand interessant is, behalve voor jezelf?

 5. Anoniem schreef:

  Leuk voor treinen-fans. Natuurlijk is het geen *echte* recycling, maar wel hartstikke cool.

 6. Conny schreef:

  Heel leuk, creatief idee!

 7. VrijVerkeerNederland schreef:

  Leuk dat sommige dingen in de retail gaan
  Maar jammer dat er geen prijs lijst bij
  Staat, want aan de meeste spullen heb
  Ik niks aan en waarom zou je het dan in
  Huis halen…. Misschien een breeder aanbod

  1. E. Grafland schreef:

   Even goegelen op “ns upcycle online shop” en dan vindt je alle prijzen. De online winkel met alle prijzen.

   1. Baardstaart schreef:

    Heb ff de site bekeken.

    Ik vind de prijzen eerlijk gezegd best stevig. Verder valt het me op dat diverse artikelen al uitverkocht zijn. En ik blijf het toch meer een kunstproject vinden dan een recyclingsproject. En sommigen zijn best creatief met het maken van producten van oude trein onderdelen. De prijzen vind ik ook eerlijk gezegd meer passen bij een kunst project dan een recycle project. Maar als het mensen het kopen (en sommige zaken al uitverkocht zijn), dan betekent dat de marktprijs niet te hoog is (in reele opzicht.)

    1. P.J.Kroes schreef:

     Fijn dat je jouw boeiende meningen met ons wilt delen 👍 Een verrijking van deze site

    2. Vogel14 schreef:

     Inderdaad een markt voor, denk maar zo: Weer wat geleerd 🙂

     En voor een kunstzinnig gebruiksvoorwerp is in veel huishouden gewoon ruimte. De site en de pop-up shop bestaan trouwens al een flink aantal jaren, en ik heb er al vaak gesnuffeld en gekocht. De lampen zijn ronduit prachtig, geven een heel mooi licht in het vertrek, en ik denk niet eens heel duur.

 8. Neyah schreef:

  Ik bedank ieder die hier getriggerd is/wordt,in wat wel of niet allemaal goed en/of fout kan zijn vanuit ons vernauwde op angst geprogrammeerde ego-identificaties en ego-bewustzijn.. Wie weet mag ooit alles waar zijn in vrede met elkaar? Stukje zielsgroei geeft veel meer innerlijke vrijheid ipv re-ageren/re-actie in gevangenschap/slavernij van onze (ego-) identificatie aan emoties; Energie in motie, pin het en daarmee jezelf aub niet vast..

 9. E. Grafland schreef:

  Leuk, ik ga zeker kijken. Bij een vorige editie van de upcycle-winkel heb ik een ‘dienstblaadje’ gekocht voor mezelf en ook enkele voor vrienden. Ik kon zelfs een stuk plattegrond vinden van een stuk Nederland waar ze iets mee hadden en ze vonden het allemaal prachtig.
  En tja, je kunt niets positiefs op het internet posten of er komen wel een paar azijnpissers onder een vochtige steen vandaan gekropen. Sneu hoor. Maar fijn dat er zoveel hier hooggeleerde milieudeskundigen zijn die precies weten dat dit geen recycling is, daar was ik zelf nooit op gekomen.

  1. Ricardo schreef:

   Misschien kan de NS ook oude toiletten uit treinen en stations verkopen, kunnen al die zeikerds letterlijk op de NS zeiken en hoeven ze de rest van de wereld er niet meer mee lastig te vallen.

   1. P.J.Kroes schreef:

    Ik mis bij dit onderwerp tot nu toe de opzienbarende opinies van Dries Molenaar en Annemiek 😂

    1. Nico Tine schreef:

     Ja, dat zijn hier altijd de 2 zuurste azijnpissers. Zogenaamde ‘treinliehebbers’! Hahaha,…laat mij niet lachen!
     Reactie ongepast

    2. Annemiek schreef:

     Volgens mij heb je zelf nog niets zinnigs toegevoegd aan deze discussie. Dat is nogal hypocriet, vind je zelf ook niet? In mijn ogen diskwalificeer je jezelf als je onder invloed van alcohol allerlei onzin typt. Zielig gedrag.

     Maar goed. Als je dan toch graag mijn mening wilt weten: Prima dat ze dit doen. Er zijn volgens mij genoeg mensen die spoorwegparafernalia in huis willen halen. Dat dit onder het motto ‘goed voor het milieu’ wordt geplaatst, lijkt me redelijkerwijs te betwisten. Ik denk dat het kleine beetje dat in de upcycling terecht komt minder milieubelastend kan worden verwerkt via de normale stromen voor recycling. Qua massa verwacht ik dat er nog geen halve ton in de winkel ligt, terwijl het totaal om duizenden tonnen aan te recyclen materieel gaat.

     Als ik naar het plaatje kijk, dan zie ik niet zo snel iets wat ik zelf in huis zou willen halen of wat mooi zou staan in mijn huis. In het verleden heb ik wel eens zaken voor NS gedaan waarvoor ik bij het afronden een schrijfblok en een dienblaadje cadeau kreeg. Die behoren volgens mij ook tot de collectie. Als het goed is liggen ze hier ergens ongebruikt in de kast. Verder heb ik de indruk dat de collectie van upcycling-producten weinig creativiteit en innovatie vertoont. Volgens mij is het zeker al een jaar of 10 een beetje van hetzelfde. Maar goed, daarin kan ik me vergissen. Mocht ik de komende tijd in Utrecht komen, dan zal ik eens gaan kijken.

    3. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

     @P.J. Kroes: Ik vind dit soort reacties ook niet echt iets toevoegen, en sterker nog ik vind ze weinig resepectvol.

 10. Anoniem schreef:

  Wat een leuk idee. Vooral verzamelaars komen zeker aan hun trekken.

 11. VIRM-reiziger schreef:

  Ah leuk, Zo alu kapstokje uit een VIRM heb ik hier ook thuis. Die was losgerammeld. Als ik deze niet meenam deed een ander het wel 😉

  1. Chris schreef:

   Heb nog jarenlang een strook met daarop ‘Spoorwegmuseum’ uit een oude CTA-bak gehad. Had die ooit eens gevonden op station Utrecht, we hebben het dan over de jaren ’90 nog. Helaas ben ik die gedurende alle verhuizingen door ‘t leven heen kwijtgeraakt…

 12. Anoniem schreef:

  Wat een gezeur.

 13. Henk de antizeikmensen schreef:

  Wat een gezeur.

 14. GM Van Boxtel schreef:

  Zeikers hou je toch,kan je niks aan doen,mensen!.
  De NS probeert ook zijn best te doen voor duurzaamheid en dat niet allerlei rommel in de treinen blijven slingeren.
  Mvg G.M van Boxtel

 15. Traveler schreef:

  🤔 weet de NS wel wat recyclen
  betekend en inhoudt.. en wat een
  pracht publiek en fans dat die heeft zeg🫣
  De meeste hun mond/taalgebruik is
  net zo vies en slordig als de treinen van NS

 16. Anoniem schreef:

  Zojuist langs geweest, shop is nog niet opgebouwd

 17. Luke Tros schreef:

  Sta net samen met iemand te zoeken op Utrecht Centraal voor dit leuke initiatief. Helaas nog geen Upcycle store te bekennen. Het gebouwtje tussen spoort 19 en 20 is nog helemaal leeg…

  1. Annemiek schreef:

   Ik liep er net ook langs. Nog niets te zien. De blokken waarop ze de koopwaar uitstallen staan er al wel, maar de boel is nog niet open. Er is ook nog niks gedaan om het een beetje leuk aan te kleden of überhaupt aan te kondigen wat er.komt.

 18. Talbot schreef:

  NS wil de ICMm-treinstellen voor 100 procent recycelen. Hoe is men van plan dit te bereiken? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de restanten van casco’s nadat deze gesloopt zijn? En wat zou er gemaakt kunnen worden uit motoren? Ben wel benieuwd.

  1. Annemiek schreef:

   Het is geen kwestie van willen, maar een kwestie van moeten. Het is verplicht. Het koper en andere metaal waaruit de motoren zijn vervaardigd, kan gewoon worden omgesmolten.

  2. Anoniem schreef:

   De casco’s en motoren worden hergebruikt. Alleen het interieur wordt vernieuwd.

 19. Ronald schreef:

  Heb u toevalig ook treinbanken tekoop zoek er een wil thuis een trein kope maken dan hoor ik het graag ronald hendriksen uit grootegast

 20. P.J.Kroes schreef:

  Als Annemiek uitgeargumenteerd is begint ze altijd weer over reacties onder invloed van alcohol. Over respectvol gesproken. Relativeringsvermogen zit er ook al niet in. En gevoel voor humor nog minder. Duitse voorouders? 😂

 21. Avg02 schreef:

  Iemand toevallig dit jaar al geweest?
  Wat zijn ongeveer de prijzen waar ik aan moet denken voor de producten?

  Geen zin dat ik er heen ga en dat ik t te duur vind en met lege handen terug naar rotterdam ga😅

 22. Bob schreef:

  Hoi Koen,

  Vanmiddag rond 13.00 waren ze druk bezig met het opbouwen. Dinsdag zal het waarschijnlijk helemaal up and running zijn.

 23. Chris schreef:

  Nou, zo’n noodrem wil ik wel in mijn kantoor hebben hangen. Als een mooi ‘symbool’. Zijn die er nog? Ga ik een dezer dagen effe langs!

 24. Eva Hulsebos schreef:

  Zou graag de kapstok haken willen kopen, kan ik deze telefonisch bestellen, en op laten sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *