fbpx
Upcycle-winkel. Foto: NS

NS verkoopt komende twee weken gerecyclede treinproducten in Upcycle-winkel op Utrecht Centraal

27 okt 2023 21:15

Zoals ieder najaar verkoopt NS ook dit jaar weer gerecyclede treinproducten in een speciale ‘Upcycle-winkel’ op station Utrecht Centraal. De pop up-store is van 30 oktober t/m 12 november geopend.

In de winkel verkoopt NS onder andere etuis, laptophoezen en toilettassen, maar ook schoenen en pantoffels. Zelfs meubilair, zoals stoelen gemaakt van treinvloeren en tafels van treinramen, heeft een plekje in het tijdelijke verkooppunt. Ook losse treinonderdelen zijn er te koop, vooral interessant voor liefhebbers: noodremtrekkers uit het oude sprintermaterieel zijn al jaren vast onderdeel van de collectie. In september was er ook al een Upcycle-winkel, toen drie dagen geopend in Goes. In februari kon er een week in Rotterdam geshopt worden.

100% recyclen

NS doet zijn best om treinonderdelen die niet meer gebruikt worden te hergebruiken. Voor het ICMm-materieel, dat langzaam uit de treindienst verdwijnt, streeft de vervoerder er zelfs naar om 100% van de trein te recyclen. Begin oktober organiseerde NS zelfs schouwdagen, zodat geïnteresseerde bedrijven konden zien wat er allemaal te plukken valt uit de Koplopers.

Vanaf a.s. maandag tot en met zondag 12 november kunnen reizigers zelf schouwen in de Upcycle-winkel van NS. Die bevindt zich ter hoogte van perron 20/21 in de stationshal van Utrecht Centraal en is doordeweeks geopend van 8:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 10:00 uur tot 16:00 uur.

0 0 stemmen
Artikel waardering
51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul
7 maanden geleden

Ik zie een foto met jawel stuksVERPAKKING . hypocriet om zo de schijn op te houden duurzaam bezig te zijn. Recyclen is uiteindelijk veel beter voor het milieu. En kopen we nu spullen die we nodig hebben of is het de zoveelste overbodige rommel in huis. Onverstandig NS.

Marcel
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Zo Paul.
Moet je je vaak even spugen.
Om dit pessimistisch gedrag 2 maal te moeten schrijven.
Ook zou het kunnen dat je een beetje geluk hebt maar dan hoef je het niet 2 maal te schrijven toch.
Zielig dat je je zo laat gaan.
Wees blij dat ns iets probeert er iets leuks van te maken.

Opa Ties
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Proef ik hier een groenlinkse citroen?

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  Opa Ties

Wil verders niets zeggen, maar Groen Links staan eerder bekend van hun watermeloenen. Groen van buiten, rood van binnen.

P.J.Kroes
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

“Wil verder niks zeggen”…
Maar je doet het toch. Inconsequent gezemel.

Luuk
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Zuurdoenerij op GL vindt ik wel een bijzondere. Gewoon keihard investeren in OV en alles onder de overheid brengen omdat een staatsdeelneming zoals de NS een halfslachtige situatie creëert. OV is een nutsvoorziening en de overheid moet daar gewoon controle op voeren, en dan hoeft het ook niet winstgevend te zijn. Een betaalbaar en toegankelijk OV voor iedereen lijkt me toch iets waar veel lezers van deze site achter zouden moeten staan?

Ab Normaal
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Grappig ook dat de NS zegt dat het 100% recycling is. Dat lijkt misschien wel zo, maar conform de regels is dit 0% recycling en blijft de NS aansprakelijk voor een correcte afvoer door de koper.

OV MENS
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

Kleine Paultje,
Azijnzeiker‼️

Rafke
7 maanden geleden
Antwoord aan  Paul

War ben jij een zuurpruim

JW
7 maanden geleden

Leuke actie van de NS. Nooit geweten dat ze delen van treinen zo een tweede leven geven.
Helaas zijn er dan altijd van die sneue moraalridders die zelf ‘perfect’ zijn die overal commentaar op moeten hebben. Ja het kan altijd beter, maar met zoveel pessimisme komen we er nooit.

Jeroen
7 maanden geleden

Een zeer goede actie van NS vind ik.
Zo dragen ze ook weer een steentje bij.

En hypocriete Paul, wat denk je wat 2 x een berichtje hier sturen voor impact heeft op de natuur.
Stroom voor jou apparaat, stroom voor de ontvangende server, stroom voor de verwerkende server.

NS , ga lekker door met dit soort initiatieven, leuk en je laat mensen erover nadenken.

Baardstaart
7 maanden geleden

Als echte Nederlander kijk je maar een ding en dat is de prijs… Verder ga ik de winkel sowieso niet zien, want de kans dat ik voor de twaalfde in Utrecht ben is echt bijna 0,000
Als ik het zo zie lijkt het eerder op een soort kunstproject dan dat het echt recycling is. Dit in het kader van “Creatief met kur…. sorry oude trein onderdelen.”

Overigens is niemand verplicht deze popup shop te bezoeken of er iets te kopen

Nico Tine
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Zal ik dat zelf even bepalen, Baardvriend? Ik ga die winkel wel bezoeken! Ik heb schijt Aan jouw zogenaamde ‘boeiende reactie’!
Ongepast

Asi
7 maanden geleden
Antwoord aan  Nico Tine

Die baard is werkeloos hhhhh
Ongepast

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
7 maanden geleden
Antwoord aan  Asi

Wat een gezelligheid hier. Is dit nu nodig allemaal? Nee, denk ik. Dat geldt voor meerdere reacties. Het is ongepast om op basis van een dergelijke reactie maar iets te roepen of iemand wel of niet werkloos is.

Chris
7 maanden geleden
Antwoord aan  Asi

Dit soort momenten zijn van die momenten dat ik in ieder geval bij mezelf te rade ga en constateer soms ook te scherp en teveel op de persoon ben. Ik zal me in ieder geval beperken tot ‘scherpheid op de bal’ en ‘mild op de persoon’. #zelfreflectie

P.J.Kroes
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Ach dat is ook maar een mening. Denk je nou echt dat dit soort bladvulling voor iemand interessant is, behalve voor jezelf?

Anoniem
7 maanden geleden

Leuk voor treinen-fans. Natuurlijk is het geen *echte* recycling, maar wel hartstikke cool.

Conny
7 maanden geleden

Heel leuk, creatief idee!

VrijVerkeerNederland
7 maanden geleden

Leuk dat sommige dingen in de retail gaan
Maar jammer dat er geen prijs lijst bij
Staat, want aan de meeste spullen heb
Ik niks aan en waarom zou je het dan in
Huis halen…. Misschien een breeder aanbod

E. Grafland
7 maanden geleden
Antwoord aan  VrijVerkeerNederland

Even goegelen op “ns upcycle online shop” en dan vindt je alle prijzen. De online winkel met alle prijzen.

Baardstaart
7 maanden geleden
Antwoord aan  E. Grafland

Heb ff de site bekeken.

Ik vind de prijzen eerlijk gezegd best stevig. Verder valt het me op dat diverse artikelen al uitverkocht zijn. En ik blijf het toch meer een kunstproject vinden dan een recyclingsproject. En sommigen zijn best creatief met het maken van producten van oude trein onderdelen. De prijzen vind ik ook eerlijk gezegd meer passen bij een kunst project dan een recycle project. Maar als het mensen het kopen (en sommige zaken al uitverkocht zijn), dan betekent dat de marktprijs niet te hoog is (in reele opzicht.)

P.J.Kroes
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Fijn dat je jouw boeiende meningen met ons wilt delen 👍 Een verrijking van deze site

Vogel14
7 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Inderdaad een markt voor, denk maar zo: Weer wat geleerd 🙂

En voor een kunstzinnig gebruiksvoorwerp is in veel huishouden gewoon ruimte. De site en de pop-up shop bestaan trouwens al een flink aantal jaren, en ik heb er al vaak gesnuffeld en gekocht. De lampen zijn ronduit prachtig, geven een heel mooi licht in het vertrek, en ik denk niet eens heel duur.

Neyah
7 maanden geleden

Ik bedank ieder die hier getriggerd is/wordt,in wat wel of niet allemaal goed en/of fout kan zijn vanuit ons vernauwde op angst geprogrammeerde ego-identificaties en ego-bewustzijn.. Wie weet mag ooit alles waar zijn in vrede met elkaar? Stukje zielsgroei geeft veel meer innerlijke vrijheid ipv re-ageren/re-actie in gevangenschap/slavernij van onze (ego-) identificatie aan emoties; Energie in motie, pin het en daarmee jezelf aub niet vast..

E. Grafland
7 maanden geleden

Leuk, ik ga zeker kijken. Bij een vorige editie van de upcycle-winkel heb ik een ‘dienstblaadje’ gekocht voor mezelf en ook enkele voor vrienden. Ik kon zelfs een stuk plattegrond vinden van een stuk Nederland waar ze iets mee hadden en ze vonden het allemaal prachtig.
En tja, je kunt niets positiefs op het internet posten of er komen wel een paar azijnpissers onder een vochtige steen vandaan gekropen. Sneu hoor. Maar fijn dat er zoveel hier hooggeleerde milieudeskundigen zijn die precies weten dat dit geen recycling is, daar was ik zelf nooit op gekomen.

Ricardo
7 maanden geleden
Antwoord aan  E. Grafland

Misschien kan de NS ook oude toiletten uit treinen en stations verkopen, kunnen al die zeikerds letterlijk op de NS zeiken en hoeven ze de rest van de wereld er niet meer mee lastig te vallen.

P.J.Kroes
7 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

Ik mis bij dit onderwerp tot nu toe de opzienbarende opinies van Dries Molenaar en Annemiek 😂

Nico Tine
7 maanden geleden
Antwoord aan  P.J.Kroes

Ja, dat zijn hier altijd de 2 zuurste azijnpissers. Zogenaamde ‘treinliehebbers’! Hahaha,…laat mij niet lachen!
Reactie ongepast

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  P.J.Kroes

Volgens mij heb je zelf nog niets zinnigs toegevoegd aan deze discussie. Dat is nogal hypocriet, vind je zelf ook niet? In mijn ogen diskwalificeer je jezelf als je onder invloed van alcohol allerlei onzin typt. Zielig gedrag.

Maar goed. Als je dan toch graag mijn mening wilt weten: Prima dat ze dit doen. Er zijn volgens mij genoeg mensen die spoorwegparafernalia in huis willen halen. Dat dit onder het motto ‘goed voor het milieu’ wordt geplaatst, lijkt me redelijkerwijs te betwisten. Ik denk dat het kleine beetje dat in de upcycling terecht komt minder milieubelastend kan worden verwerkt via de normale stromen voor recycling. Qua massa verwacht ik dat er nog geen halve ton in de winkel ligt, terwijl het totaal om duizenden tonnen aan te recyclen materieel gaat.

Als ik naar het plaatje kijk, dan zie ik niet zo snel iets wat ik zelf in huis zou willen halen of wat mooi zou staan in mijn huis. In het verleden heb ik wel eens zaken voor NS gedaan waarvoor ik bij het afronden een schrijfblok en een dienblaadje cadeau kreeg. Die behoren volgens mij ook tot de collectie. Als het goed is liggen ze hier ergens ongebruikt in de kast. Verder heb ik de indruk dat de collectie van upcycling-producten weinig creativiteit en innovatie vertoont. Volgens mij is het zeker al een jaar of 10 een beetje van hetzelfde. Maar goed, daarin kan ik me vergissen. Mocht ik de komende tijd in Utrecht komen, dan zal ik eens gaan kijken.

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
7 maanden geleden
Antwoord aan  P.J.Kroes

@P.J. Kroes: Ik vind dit soort reacties ook niet echt iets toevoegen, en sterker nog ik vind ze weinig resepectvol.

Anoniem
7 maanden geleden

Wat een leuk idee. Vooral verzamelaars komen zeker aan hun trekken.

VIRM-reiziger
7 maanden geleden

Ah leuk, Zo alu kapstokje uit een VIRM heb ik hier ook thuis. Die was losgerammeld. Als ik deze niet meenam deed een ander het wel 😉

Chris
7 maanden geleden
Antwoord aan  VIRM-reiziger

Heb nog jarenlang een strook met daarop ‘Spoorwegmuseum’ uit een oude CTA-bak gehad. Had die ooit eens gevonden op station Utrecht, we hebben het dan over de jaren ’90 nog. Helaas ben ik die gedurende alle verhuizingen door ‘t leven heen kwijtgeraakt…

Anoniem
7 maanden geleden

Wat een gezeur.

Henk de antizeikmensen
7 maanden geleden

Wat een gezeur.

GM Van Boxtel
7 maanden geleden

Zeikers hou je toch,kan je niks aan doen,mensen!.
De NS probeert ook zijn best te doen voor duurzaamheid en dat niet allerlei rommel in de treinen blijven slingeren.
Mvg G.M van Boxtel

Traveler
7 maanden geleden

🤔 weet de NS wel wat recyclen
betekend en inhoudt.. en wat een
pracht publiek en fans dat die heeft zeg🫣
De meeste hun mond/taalgebruik is
net zo vies en slordig als de treinen van NS

Anoniem
7 maanden geleden

Zojuist langs geweest, shop is nog niet opgebouwd

Luke Tros
7 maanden geleden

Sta net samen met iemand te zoeken op Utrecht Centraal voor dit leuke initiatief. Helaas nog geen Upcycle store te bekennen. Het gebouwtje tussen spoort 19 en 20 is nog helemaal leeg…

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Luke Tros

Ik liep er net ook langs. Nog niets te zien. De blokken waarop ze de koopwaar uitstallen staan er al wel, maar de boel is nog niet open. Er is ook nog niks gedaan om het een beetje leuk aan te kleden of überhaupt aan te kondigen wat er.komt.

Talbot
7 maanden geleden

NS wil de ICMm-treinstellen voor 100 procent recycelen. Hoe is men van plan dit te bereiken? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de restanten van casco’s nadat deze gesloopt zijn? En wat zou er gemaakt kunnen worden uit motoren? Ben wel benieuwd.

Annemiek
7 maanden geleden
Antwoord aan  Talbot

Het is geen kwestie van willen, maar een kwestie van moeten. Het is verplicht. Het koper en andere metaal waaruit de motoren zijn vervaardigd, kan gewoon worden omgesmolten.

Anoniem
7 maanden geleden
Antwoord aan  Talbot

De casco’s en motoren worden hergebruikt. Alleen het interieur wordt vernieuwd.

Ronald
7 maanden geleden

Heb u toevalig ook treinbanken tekoop zoek er een wil thuis een trein kope maken dan hoor ik het graag ronald hendriksen uit grootegast

P.J.Kroes
7 maanden geleden

Als Annemiek uitgeargumenteerd is begint ze altijd weer over reacties onder invloed van alcohol. Over respectvol gesproken. Relativeringsvermogen zit er ook al niet in. En gevoel voor humor nog minder. Duitse voorouders? 😂

Avg02
7 maanden geleden

Iemand toevallig dit jaar al geweest?
Wat zijn ongeveer de prijzen waar ik aan moet denken voor de producten?

Geen zin dat ik er heen ga en dat ik t te duur vind en met lege handen terug naar rotterdam ga😅

Vogel14
7 maanden geleden
Antwoord aan  Avg02

Je kan ook gewoon de website bezoeken: https://verdraaidgoedproduct.nl/ondernemingen/ns-upcycle/

Bob
7 maanden geleden

Hoi Koen,

Vanmiddag rond 13.00 waren ze druk bezig met het opbouwen. Dinsdag zal het waarschijnlijk helemaal up and running zijn.

Chris
7 maanden geleden

Nou, zo’n noodrem wil ik wel in mijn kantoor hebben hangen. Als een mooi ‘symbool’. Zijn die er nog? Ga ik een dezer dagen effe langs!

Eva Hulsebos
7 maanden geleden

Zou graag de kapstok haken willen kopen, kan ik deze telefonisch bestellen, en op laten sturen.