fbpx

NS voldoet aan streefcijfer topvrouwen

08 mrt 2019 21:10

Slechts 13 van ruim 200 grote ondernemingen voldoen aan het streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen in topposities. De Nederlandse Spoorwegen is één van die dertien bedrijven.

Dat heeft Minister Van Engelshoven van Emancipatie bekend gemaakt. Dat ze dat vandaag doet, is geen toeval: het is Internationale Vrouwendag. In de wet staat dat het streefcijfer in 2020 behaald moet zijn. Het lijkt er op dat veel bedrijven dit niet gaan halen.

Nederlandse Spoorwegen

De Nederlandse Spoorwegen scoort als één van de weinigen wel goed. In de top-directie – de Raad van Bestuur – heeft NS twee vrouwen (en drie mannen). Het gaat om Marjan van Rintel, directeur Operatie en Susi Zijderveld, directeur risicobeheersing. Zijderveld heeft laten weten (vroegtijdig) te vertrekken per 1 mei, dus of NS ook volgend jaar aan het streefcijfer voldoet is onduidelijk. In de Raad van Commissarissen heeft NS ook voldoende vrouwen (Marieke van Lier-Lels en Janet Struijt).

ProRail

ProRail voldoet nog niet aan het streven. In de Raad van Bestuur heeft de spoorbeheerder alleen mannen (Pier Eringa, John Voppen en Hans van Leeuwen). In de laag onder de Raad van Bestuur zit wel een aantal topvrouwen. ProRail haalt het streefcijfer wel als het om de Raad van Commissarissen gaat. Daarin zitten twee vrouwen (en vier mannen).

Andere bedrijven

Andere OV-bedrijven, zoals Arriva en Transdev, komen niet op de lijst van de minister naar voren. Behalve NS veroverden ook onder andere de ANWB, PostNL en Unilever een plekje in het lijstje dat voldoet aan het streefcijfer. Dat geldt ook voor nutsbedrijf Alliander, waar de Raad van Bestuur wordt voorgezeten door Ingrid Thijssen. Thijssen was eerder directeur van NS Reizigers.

2 gedachten aan “NS voldoet aan streefcijfer topvrouwen”

  1. Den Leeuw schreef:

    Dat de treinen regelmatig te laat zijn is minder van belang, als er maar voldoende vrouwen aan de top zitten. Volgens mij mist de politiek toch iets essentieels.

    1. Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl) schreef:

      Met meer mannen rijden treinen beter op tijd ofzo? NS wordt toch afgerekend op prestatiecijfers. Dat kan wel wat ambitieuzer maar dat heeft niets te maken met aantal topvrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *