fbpx

Nu ook langeafstandskorting met OV-chipkaart

23 jun 2014 18:41

Vanaf 25 juni 2014 krijgen alle treinreizigers die met de OV-chipkaart reizen op saldo het voordeel van de lange-afstandskorting. Op dit moment wordt die korting altijd al toegepast op het papieren treinkaartje, maar dat verdwijnt per 9 juli. Op de OV-chipkaart wordt momenteel alleen langeafstandskorting toegend als de reiziger uitsluitend met NS reist.

Mensen die meer dan veertig kilometer reizen krijgen korting. Hoe langer de afstand, hoe hoger de korting. "Reis je van Emmen naar Den Haag, dan betaal je nu via de OV-chipkaart nog 32,86 euro, terwijl reizigers met een papieren treinkaartje 24,91 euro betalen. Vanaf woensdag gaan reizigers ook met de OV-chipkaart het tarief van 24,91 euro betalen. Zo willen we mensen stimuleren verder te reizen", legt Eric Janse De Jonge van het Nationaal OV-Beraad (NOVB) uit.

Omdat de lange-afstandskorting in werking treedt vanaf 40 kilometer en de prijzen per vervoerder kunnen verschillen, kan er een prijsverschil ontstaan tussen de heen- en de terugreis. De reisplanners op 9292.nl en op ns.nl laten zien wat de prijzen zijn.

De langeafstandskorting is een sluitstuk in het plan om het papieren treinkaartje te vervangen door de OV-chipkaart. Dat gebeurt per 9 juli. Wie geen OV-chipkaart heeft, moet vanaf dat moment een wegwerp-OV-chipkaart kopen. Die is één euro duurder dan het huidige papieren treinkaartje.