fbpx

Onderzoek naar veiligheid op spoor

09 okt 2009 11:09

(Novum) – Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) laat onderzoeken of de in Nederland geldende criteria voor het veiligheidssysteem voor de seinen op het spoor moeten worden aangepast. Het onderzoek moet in het voorjaar van 2010 zijn afgerond. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De minister wil voorlopig vasthouden aan het installeren van een nieuwe, veiligere versie van het systeem Automatische Trein Beïnvloeiding (ATB) bij ruim 1250 van de zesduizend seinen.

Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven zei zondag nog dat alle zesduizend seinen op het Nederlandse spoornet veiliger moeten worden gemaakt. Het oude ATB-systeem is volgens Van Vollenhoven niet in staat om de veiligheid voldoende te garanderen. Van Vollenhove deed ook in het verleden een tevergeefse oproep voor een nieuw veiligheidsysteem.

Woensdag maakte Eurlings bekend dat een van de twee treinen die eind vorige maand op elkaar botsten bij Barendrecht door rood was gereden. Het sein dat werd genegeerd door de machinist die uiteindelijk omkwam bij het ongeluk, was uitgerust met het huidige beveiligingssysteem, dat niet werkte vanwege de relatief lage snelheid van de trein (minder dan 40 kilomter per uur).

De nieuwe, veiligere versie moet eind volgend jaar bij ruim 1250 van de zesduizend seinen zijn geïnstalleerd. Volgens de woordvoerder bevinden deze seinen zich bij zogenoemde kritische plekken. Daaronder valt (oorspronkelijk) niet de locatie Barendrecht. De andere seinen die niet een nieuw beveiligingssysteem krijgen zijn ook onderzocht. Hiervan werd eerder al vastgesteld dat vervanging niet nodig was, meldt de woordvoerder. 

Het onderzoek naar een mogelijke aanpassing van de veiligheidscriteria voor de seinen kan hier verandering in brengen. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de criteria voor de seinen op het spoor in andere Europese landen.