fbpx

Onderzoeksraad onderzoekt lek na treinbotsing

10 mrt 2015 19:23

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar aanleiding van de treinbotsing van vorige week in Tilburg. Dat laat de raad dinsdag weten. Het onderzoek gaat specifiek over de schade die is ontstaan door de botsing. Een ketelwagen met daarin de brandbare stof butadieen raakte beschadigd, waardoor het ontvlambare gas vrijkwam. Een aantal mensen raakte licht gewond.

De Onderzoeksraad benadrukt dat het onderzoek niet gaat over de oorzaak van het ongeluk zelf, maar over het lek en over mogelijke veiligheidslessen over het vervoer van gevaarlijke stoffen. De raad wil weten hoe de ketelwagen lek kon raken.

Overigens is al duidelijk wat de oorzaak van het treinongeluk is: de reizigerstrein passeerde vrijdag een stoptonend sein. Dat hebben ProRail, NS en DB Schenker eerder laten weten in een e-mail aan enkele Tweede Kamerleden. Het sein was nog niet voorzien van ATB-vv, vandaar dat er niet werd ingegrepen na de roodseinpassage. Een woordvoerder van ProRail benadrukt dat het om voorlopige onderzoeksresultaten gaat.

De gemeente Tilburg grijpt het ongeluk aan om de veiligheid op het spoor langs de zogenoemde Brabantroute ter discussie te stellen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) en de Tweede Kamer kunnen op korte termijn een brandbrief verwachten van de gemeenten langs de route. Dat heeft de Tilburgse wethouder Mario Jacobs maandagavond gezegd. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl