fbpx
Foto: Stefan Verkerk

OR ProRail blijft kritisch over aanhalen teugels

19 mei 2016 21:27

Er is geen bewijs dat het echt nodig is om ProRail te hervormen. Dat zegt de ondernemingsraad van de spoorbeheerder donderdag. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) wil de teugels aanhalen na het debacle met de Fyra-trein. De OR noemt het "raar en onbegrijpelijk" dat ze dat wil doen "zonder dat nut en noodzaak zijn aangetoond".

De ondernemingsraad had eerder donderdag een gesprek met Dijksma. ProRail is nu een zelfstandig bedrijf met de staat als enige aandeelhouder, maar zou een publieke organisatie moeten worden. De precieze vorm wordt nog onderzocht. "Het is een ingrijpend besluit. Dat moet je alleen doen als je er echt van overtuigd bent dat het een goed besluit is. Daar moet een goed onderzoek aan ten grondslag liggen. Maar dat is er niet, voor zover wij hebben kunnen achterhalen," zegt OR-voorzitter Godelieve Kok.

De ondernemingsraad zegt ook dat Dijksma nu al de middelen heeft om ProRail direct aan te sturen. Een hervorming is daarvoor dus niet nodig. Ook ProRail-topman Pier Eringa is niet blij over de discussie over de positie van de spoorbeheerder. Eringa legde eerder al uit dat dit volgens hem afleidt van de reeds ingezette weg om de prestaties te verbeteren. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl