fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Ov-chipkaart straks ook bruikbaar naar Emmerich

Later dit jaar kunnen treinreizigers naar verwachting ook met de ov-chipkaart naar het Duitse Emmerich reizen. Ook bij de Duitse stations Elten en Praest komen er chipkaartpoortjes. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Goedkoper en sneller

Voor sommige Nederlandse reizigers is Emmerich het dichtstbijzijnde station, bijvoorbeeld voor mensen uit de dorpjes Netterden en Megchelen. Toch maken veel reizigers uit die dorpen geen gebruik van station Emmerich omdat Nederlandse abonnementen en tarieven er niet geldig zijn.

Voorvechter Christa van Dee reageert in De Gelderlander enthousiast dat het nu eindelijk gaat veranderen. “Het scheelt echt veel tijd, moeite en geld als dit straks goed geregeld is” vertelt ze. Van Dee geeft haar zoon als concreet voorbeeld, die nu geen gebruik maakt van station Emmerich. “Als hij nu naar school moet, stapt hij hier in Netterden eerst op de fiets naar Gendringen. Dan pakt hij de bus naar Terborg. Daar pakt hij de trein naar Arnhem om daar ongeveer na anderhalf uur aan te komen. Straks fietst hij naar Emmerich om daar op de trein te stappen naar Arnhem. Dat scheelt de helft in tijd. En als student kan hij straks ook nog gratis reizen.”

ov-chipkaart

De regionale trein Arnhem – Düsseldorf rijdt sinds 2017. Vanaf de start zijn de Duitse tarieven geldig aan Nederlandse zijde, maar andersom niet. Dat gaat nu dus gedeeltelijk veranderen. Dat de ov-chipkaart straks ook geldig is op sommige Duitse stations, is niet uniek. Het is al langer het geval in Weener en Leer, en sinds 2019 ook naar Aken.

59 gedachten aan “Ov-chipkaart straks ook bruikbaar naar Emmerich”

  1. Johan schreef:

    Goed nieuws.

    En als ze toch bezig zijn, mogen er om dezelfde reden ook wel chippaaltjes neerzetten in Neuenhaus tot en met Bad Bentheim.

    1. Baardstaart schreef:

      Juist. Met een QDL Quer Durch Land ticket en de deelstaat ticket kan ik ook naar Enschede en Hengelo gaan. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat ik met het Nederlandse tarief ook naar Grensplaatsen in Duitsland kan. – Zelfs Hengelo – Coevorden (binnenkort) over Duits gebied zou overwogen moeten worden om met NL tarief te kunnen reizen, netzoals Leer – Emshaven ook Duits tarief geldig moet kunnen zijn.

      1. vissers schreef:

        NEE!
        QdL geldt officieel enkel geheel binnen DUitsland-dus anders als de Landeskarten.
        Komt door verschil in aanbieder: bahn of de subsidierende Länder.
        Dat er toch bijna nooit controle is of dat ze het wel goed vinden, prima, totdat je gaat klagen dat er dan opeens een de regels volgend type langskomt.

      2. Otto schreef:

        QDL is uitsluitend binnen de Duitse landsgrenzen geldig. Dus niet op grenstrajecten naar Nederland.

        1. Barend Köbben schreef:

          Ja maar het traject Gronau-Enschede is volledig Duits: Duits materiaal, duitse uitbaters (DB Regio, vroeger nog Prignitzer Esienbahn)- In de Duiste planner op bahn.de wordt het als duitse resi gezien als je Enschede-Münster reist….

        2. Johan schreef:

          De geldigheid is beschreven in https://www.bahn.de/p/view/mdb/bahnintern/angebotsberatung/regio/laender-tickets/pdfs/2020/mdb_311590_geltungsbereiche_ausgabe_regionale_tickets_stand_15_apr_2020.pdf

          Het blinkt niet uit in duidelijkheid, maar bij het QdL ticket eindigt maar één van de trajecten waarop het geldig is bij een “Grenze”, namelijk Trier Hbf – Igel Grenze bij de vervoerder CFL. Dat moet betekenen dat het ticket op alle andere grenstrajecten of helemaal wel of helemaal niet geldig is. Anders zou er ergens “Gronau Grenze” of iets dergelijks moeten staan.

        3. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

          Bij mijn weten is QDL niet geldig van en naar Enschede. Bij het afgeschafte Schönes Wochenende Ticket werd Enschede – Gronau en Venlo – Kaldenkirchen gespecificeerd dat het ticket daar ook geldig was. Dat was ook in een dergelijk PDF waarnaar Johan refereert. Toen al ontbrak bij QDL een Nederlands traject in de specificatie. Mijn conclusie is dan ook dat het niet geldig is in Nederland. Of een gemiddelde conducteur er moeilijk over doet? Weet ik niet.

        4. Baardstaart schreef:

          Een keer met een QDL naar Duitsland en terug gereisd. Ik had NS Internationaal servicenummer destijds gebeld met de vraag of het kon en die zei dat het kon. Geen problemen of vragen gehad. Met de heenweg trok ik de QDL uit de Duitste kaartjesautomaat in Enschede. Met de terugweg met de RB Rheine – Hengelo gereisd en gecontroleerd net na station Bad Bentheim. Of het een grote gedoogconstructie is…. Het kan.

        5. N. schreef:

          QDL is daadwerkelijk gewoon geldig in Hengelo, Arnhem, Arnhem, Venlo hoor!
          Het wordt niet apart gespecificeerd, omdat die stations gewoon tariefpunten zijn in het regionale netwerk van de deelstaat ernaast.
          Er staat in die PDF van daaronder bijvoorbeeld: geldig in alle treinen van Eurobahn. Dat is dus voor tussen alle stations die in die tariefzone vallen. En Hengelo is, volgens de regionale ticketregels in Duitsland, een regionaal treinstation in Nedersaksen.

        6. erno-berk schreef:

          N.:

          officieel is het QDL-ticket niet geldig in de treinen naar Landgraaf, Venlo, Zevenaar, Enschede en Oldenzaal aangezien je het grenstariefpunt overschrijdt wat precies op de landgrenzen ligt. Alleen Basel Bad, Schaffhausen, Kufstein en Salzburg zijn buitenlandse stations binnen het Duitse tarief (zie hier: https://de.wikipedia.org/wiki/Grenztarifpunkt)

        7. Johan schreef:

          @erno-berk

          Je noemt het officieel, maar als bron voer je wikipedia aan. Daar vind je eveneens het tegenovergestelde. Voor het traject Münster-Enschede staat er bijvoorbeeld “Ebenso gelten das Quer-durchs-Land-Ticket sowie die Freifahrt für Schwerbehinderte auf der gesamten Strecke.”
          https://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstrecke_Münster–Enschede#Tarife

          Het enige dat officieel is, is de eerder aangehaalde pdf, maar die blijkt voor verschillende opvattingen vatbaar en daar is het internet dan ook mee bezaaid.

    2. Hanzeboog2012 schreef:

      Het scheelt een hoop rompslomp. Als je de voorbeeld hierboven die wordt gegeven door die vrouw.

      1. Hans CvV schreef:

        Het scheelt niet enkel voor de zoon van die vrouw, die zich al geruime tijd als pleitbezorgster manifesteert. Ook inwoners van de regio Gelders Eiland, Herwen en Aerdt kunnen hier garen bij spinnen. Het zou kunnen bijdragen tot minder files op de A 12 Duitse grens richting Arnhem.

    3. erno-berk schreef:

      De gehele lijn Neuenhaus-Bad Bentheim is een beetje overdreven, maar Bad Bentheim en eventueel Schüttorf, Salzbergen en Rheine, alsmede Gronau kunnen prima op het Blauwnet worden aangesloten. Kaldenkirchen en eventueel de stations tussen Kaldenkirchen en Mönchengladbach, inclusief Mönchengladbach kunnen op het net Arriva Limburg worden aangesloten, qua OV-chipkaart.

      1. Johan schreef:

        Voor delen van noord-oost Twente (rond Denekamp en Ootmarsum) ligt het dichtstbijzijnde station langs de lijn Neuenhaus – Bad Bentheim. Daarom geldt daarvoor hetzelfde als wat in dit artikel wordt beschreven. Voor Rheine geldt dat natuurlijk niet.

        1. N. schreef:

          Het lijkt me ook een goede voorbereiding op het doortrekken van die lijn richting Emmen: OV chipkaart geldig op Bad Bentheim-Neuenhaus.
          Het zou ook heel goed zijn voor tourisme naar Bad Bentheim, vanuit Nederland.

  2. Davidb schreef:

    Is natuurlijk een gunstige ontwikkeling, maar het gevoel bekruipt met bij het lezen van het stuk dat Christa van Dee vooral blij is dat haar zoon naast sneller nu ook gratis kan reizen met studenten-OV.

    Is al duidelijk of het Arriva/Breng incheckpalen worden (zoals nu gebruikt moeten worden voor een reis met de RE19 tussen Arnhem en Zevenaar), of komt er een derde type paal/poortje bij?

    Nu nog werken aan een efficientere inrichting van het busvervoer in deze regio, in aansluiting op de RE19 op Duitse stations. Bijvoorbeeld verleggen van Buurtbus 566 (Spijk/Lobith) langs station Elten. Idem buurtbus 196 (Stokkum/Beek). en acceptatie van OV-chipkaarten in bv de bus ‘s-Heerenberg – Emmerich.

    1. Bas van Werkhoven schreef:

      Ja, en de spitstreinen Emmerik Düsseldorf doortrekken naar Arnhem, zodat er in ieder geval in de spits twee keer per uur en trein rijdt tussen Emmerik en Arnhem.

      1. erno-berk schreef:

        Daar is onvoldoende materieel voor wat verder kan rijden dan Emmerich. Er zijn maar 7 Flirt-stellen die verder kunnen rijden dan Emmerich en een uursdienst Arnhem-Düsseldorf kost 5 omlopen. Heb je maar 2 stellen reserve. Hengelo-Bielefeld is iets ruimer, namelijk 8 stellen voor eveneens 5 omlopen, maar één stel wordt standaard gebruikt voor de RE78 Bielefeld-Nienburg.

    2. Albert J. P. schreef:

      Je kunt nu voor Zevenaar-Arnhem in de Abellio-trein al inchecken bij Arriva/Breng, dus het lijkt mij dat dat doorgezet wordt.

    3. Hans CvV schreef:

      Buurtbus 566 rijdt van Zevenaar naar Spijk via Elten. Na de halte Elten Markt rijdt hij vervolgens via Klosterstraße, Lobitherstraße waar hij pal langs het station Emmerich-Elten de spoorlijn passeert. Zou alleen een halte gecreëerd moeten worden.

  3. Arjan Krabbenbos schreef:

    Als dit ook gebeurt met de Belgische Spoorwegen (NMBS) kan er ook opgestapt worden in Roosendaal, Essen (B), Noorderkempen (B), Breda en straks ook in Weert , Hamont (B), Terneuzen en Hasselt (B))> Onderlinge samenwerking op regionale (inter)nationale verbindingen zijn noodzakelijk. Maar ook goede aansluitingen onderling op voor, natransport en overstapverbindingen zijn een groot deel van de sleutel tot succes. Bahnhof Emmerich heeft alleen nog geen liften op beide perrons, daar mag wat aangedaan worden! Het station Praest (D) heeft smalle perrons, zoals wel vaker is te zien op deze RB 19! Ik hooop dat de DB deze perrons ook uitbreidt tot bredere en meer toegankelijke exemplaren, zeker als het spoor op dit traject wordt uitgebreid van 2 naar 3 sporen. De Belgische NMBS investeert gelukkig nu wel mer in toegankelijke perrons. Station Hasselt (B) wordt na jaren van lobbyen voor een beter station , in april 2021 aangepakt. De spoorlijn Hamont- Mol zal in juni 2021 onder de draad gaan, waarmee een einde komt aan de inzet van de Reeksen 41 van CAF> Als er nu al bussen tussen hamont en Weert ingezt worden en binnen enkele jaren een elektrische trein zal dat een hoop overlast doen verdwijnen. Nu nog Dalheim (D) naar Roermond verlengen met accutreinen of waterstofmaterieel zodat er geen overlast bij de Meinweg wordt veroorzaakt. Dit natuurgebied hoort ook duurzaam per trein bereikt te worden! Ook het dorp Vlodrop krijgt zo weer een internationale lijn. Nijmegen-Kleve naar Krefeld (D) laten rijden met stops te Nijmegen Heyendaal en Goesbeek. Het eerste station ligt aan de Maaslijn naar Venlo en verder en kan als overstapstation het centrale station van Nijmegen ontlasten. bovendien bevindt zich hier het ziekenhuis en de universiteit op korte loopafstand! Investeren in (heropende) kijnen is een pre ook voortijdige woningbouw of bedrijfsterreinen in de buurt verdienen een goed en veilig OV in de buurt. Het station Enschede De Eschmarke verdient ook veiliger te worden en wat meer leven daar als er nieuwe woningen of kantoren gebouwd gaan worden. Als er een nieuw spoor komt in welke vorm dan ook moet er eerst de spoorlijn aanwezig zijn en dan pas bebouwing. Niet andersom, want dan gaan de bewoners al per auto of via een andere manier reizen! Laten we hopen dat het komende nieuwe kabinet goed gaat investeren in regionale en directe snelle OV verbindingen. Als men duurzaam wilt zijn, doe er dan ook wat aan!

    1. Bert Sitters schreef:

      Daar komt weer Hamont-Weert uit de hoge hoed.
      Het dorp Vlodrop heeft weinig aan een mogelijke internationale trein via Vlodrop-Station. Want dit voormalige station ligt echt een flink stuk ten oosten van het dorp in the middle of nowhere.
      De functie van Vlodrop-Station was een grensstation met locomotiefwissel en grenscontrole. In 1944 raakte het station tijdens gevechtshandelingen zwaar beschadigd. In de jaren ’70 zijn alle gebouwen gesloopt. Een paar huizen van het voormalige spoorwegpersoneel zijn overeind gebleven. In totaal wonen er nu 1O mensen. Erg interessant voor een internationale trein.

    2. Tim H schreef:

      Terug naar eergisteren Arjan?

    3. Fenneke schreef:

      Het is inmiddels bijna een jaar later, maar Emmerich heeft nu liften! Nu nog paaltjes…

  4. jacoba schreef:

    Net gelezen dat de chipkaart in 2022 eruit gegooid wordt, dus wat heeft dit voor zin??

    1. Johan schreef:

      Voor dat reizen met een bankpas is nog steeds een chipkaartlezer nodig.

      1. Chipkaart schreef:

        De kaartlezers die Arriva/Breng nu op de Nederlandse stations hebben staan zijn al voorbereid op het inchecken met je bankpas/mobiele telefoon.

        1. dries molenaar schreef:

          Het is dezelfde RFID electronica. De vorobereiding is de software gereed maken. En het systeem hogerop aanpassen.

  5. Frans EEKHOUT schreef:

    Dat laatste @Chipkaart is eigenlijk wel logisch, want wie met de bus reist kan en moet ook met zijn pinpas betalen als men in de bus bijvoorbeeld een dagkaart of enkeltje koopt, dan is de trein een vervolg. Als men naar enkele Duitse steden met de OV chipkaart kan reizen hou dan wel rekening met de daluren criteria en eventuele kortingen. Het is overigens wel zo makkelijk als ik met de OV chipkaart per trein naar Aken reist geen gedoe met losse kaartjes kopen.

  6. David Nijenhuis schreef:

    Dat werd ook hoog tijd. Probeer maar eens in Emmerich of Elten een kaartje tot Emmerich(Gr) te krijgen. Formeel heb je dan recht op een kaartje voor het Duitse deel, nu zegt VRR, koop dan een kaartje tot Zevenaar of Arnhem, wat dan € 6,20 kost, waarmee je het Nederlandse stuk de facto dubbel betaald hebt. Verkehrsverbunde hebben het nadeel dat betaalde zones dan ineens niet op grensbaanvakken geldt, ook al vallen deze geografisch gezien binnen de zone waarvoor je betaald hebt).

    Jammer dat De Gelderland dan weer blink in onvolledigheid en er geen woord wordt gesproken over de kortingstarieven van NS.

    Vragen die nog onbeantwoord zijn:
    – Hoe zit het met de 40% en 100% korting? Valt dat ook binnen de zog. Weener en Aken-regels? Wat voor kilometerprijs gaat er dan voor het Duitse deel gelden en krijg je daar dan ook de 40% en 100% korting op en… betaal je het opstaptarief ook maar 1x, als je overstapt op een andere ARRIVA-bus?

    De VRR klaagt over inkomstenverlies, maar er is ook nog iets als SCIC-regelgeving, waarbij VRR geen cent krijgt uit de internationale vervoersbewijzen die volgens die regelgeving worden afgegeven. Dat gebeurt dus bij kaartjes verder dan Arnhem (Arnhem Zuid en A. Presikhaaf vallen neit meer onder VRR).

    Over de geldigheid van QDL over de langsgrenzen: als een Verkehrsverbund over de landsgrenzen uitstrijkt (wat je bij de VRR tot Venlo en het AVV tot Heerlen hebt) en de betreffende tarief- en vervoersvoorwaarden zijn daarop van toepassing, dan hoort een QDL-ticket ook geldig te zijn.

    Je zult maar zien dat er kinderziektes zijn die pas worden verbeterd nadat de verandering is ingevoerd. Dat moeten we echt voor zijn. Zo kreeg ik bijna een boete, omdat Emmerich Elten al een maand open was, maar daar nog geen kaartjes verkrijgbaar waren. Op mijn Sparpreiskaartje kwam Elten al als opstapstation te staan, maar werd het tariefmatig vanaf Emmerich afgegeven. Helaas zijn de conducteurs van Abellio zo systeemtechnocratisch ingelegd, dat ze pas gaan nadenken, als je het 3x hebt uitgelegd dat er een overgangsregel was ingevoerd, waarbij bleek dat zij zelf daarover niet (voldoende) waren ingelicht.

    1. Juriaan schreef:

      Je kunt van alles vinden maar het QDL is gewoon niet geldig op het Nederlandse trajectdeel. Het is niet zo dat jij zelf maar het tariefsysteem kunt bepalen.

      1. Johan schreef:

        Bron?

        1. Johan schreef:

          @jurriaan
          Daar staat geen enkel traject in waarvoor het QDL ticket wel op het Duitse deel, maar niet op het Nederlandse deel geldig is. Er is één traject waarvoor de geldigheid van QDL eindigt op een landsgrens, maar dat is aan een grens tussen Duitsland en Luxemburg.

        2. Juriaan schreef:

          @Johan
          Je lijkt het niet te willen snappen. Er staat per land aangegeven waar het QDL daar geldig is. Bij die landen wordt Nederland niet genoemd.

        3. Johan schreef:

          @Jurriaan
          Ik begrijp je gedachtegang wel, maar uit dat document valt niet op de maken dat jouw interpretatie zou kloppen.

      2. David nijenhuis schreef:

        @Juriaan, bij jou mis ik de logica. Als een Verkehrsverbund het QDL heeft geaccepteerd, hoort deze kaart op alle lijnen waar zij rijden geldig zijn, punt!

        1. Juriaan schreef:

          Nee, het VRR erkent het QDL alleen binnen Duitsland waarbij DB een afgesproken deel van de inkomsten uit het ticket aan het VRR betaalt voor het vervoer in Duitsland.

          Als het ticket ook in Nederland zou moeten gelden zou de provincie Gelderland daarvoor het VRR moeten betalen want DB gaat natuurlijk niet voor vervoer in NL betalen.

        2. Otto schreef:

          Er zijn wel meer voorbeelden waarbij een ticket slechts is in een deel van een Verkehrsverbund geldig is. Het Rheinlandpfalz ticket is bijv. alleen in het westelijke deel van het RNV-gebied geldig. Het hangt allemaal af van betalingsafspraken.

        3. Juriaan schreef:

          Het Niedersachsen Ticket is ook alleen in het zuidelijke deel van het HVV Hamburg geldig.

        4. Bert Sitters schreef:

          Hamburg valt niet onder Nedersaksen, maar is een eigen deelstaat van Duitsland

        5. Otto schreef:

          @Bert Sitters
          Nederland valt ook niet onder Duitsland of NRW maar is een apart land.

        6. Davidb schreef:

          Wat Juriaan zegt klopt gewoon, een kwestie van logisch lezen. Er staat toch bovenaan het document vrij duidelijk:

          ” Ein Quer-durchs-Land-Ticket berechtigt zur Fahrt in:

          1.Deutschland ”

          Arnhem en Hengelo liggen toch niet in Duitsland?

          En dus is het QDL tot aan de landsgrens geldig (m.u.v. een enkel buitenlands traject onder 2, 3 en 4).

          Het NRW-Schonertagticket is daarentegen wel geldig tot een aantal Nederlandse stations:

          https://infoportal.mobil.nrw/nrw-tarif/nrw-tarif-von-a-z/geltungsbereich-von-tickets-im-nrw-tarif/geltungsbereich-von-pauschalpreistickets.html

        7. Johan schreef:

          Iets verderop staat

          “2. Österreich … S 3 (Österreichische Bundesbahnen) | Freilassing – Salzburg Hbf | Nahverkehrszüge”

          Deze vervoerder komt in de tabel van Duitsland niet voor. Geldt QDL voor de treinen van deze vervoerder dan alleen op het Oostenrijkse deel van het genoemde traject, dus tussen de grens en Salzburg Hbf? – Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat het ticket juist op die paar honderd meter op Duits grondgebied niet geldig is, maar dat staat er wel als je dat overzicht per land zou moet lezen in plaats van per vervoerder.

        8. Davidb schreef:

          Maar hier staat dan toch ook gewoon expliciet het traject vermeld? Freilassing (D) – Salzburg (AT).

        9. Johan schreef:

          @Davidb
          Er staat “Freilassing – Salzburg Hbf” ja. En bij de vervoerders waarvan de netwerken vanuit Duitsland tot in Nederland lopen, staat álle trajecten.

          De voorwaarden op de Nederlandstalige site van DB zijn trouwens nog ruimer:
          https://www.bahn.com/nl/view/aanbod/regionaal/dagticket-voor-duitsland.shtml
          “In de 2e klas van alle regionale treinen (RB, IRE, RE) en S-Bahnen van Deutsche Bahn en andere deelnemende spoorwegmaatschappijen”
          Er is daar geen enkele beperking te vinden waaruit blijkt dat het op sommige (deel)trajecten van de deelnemende spoorwegmaatschappijen niet geldig zou zijn. Er is zelfs geen link naar nadere informatie in het Duits.

          Hoe het ook precies zit, is het geweldig dom van DB om het niet in heldere bewoordingen op te schrijven. Dit levert alleen maar onnodige confrontaties tussen reizigers en controleurs op. Kleine moeite, groot plezier.

        10. Davidb schreef:

          Die Nederlandse website is inderdaad onduidelijk.

          Ik zie de verwarring niet zo in het Duitse document:

          1.QDL is geldig IN DUITSLAND bij de genoemde verkehrsbunde/vervoerders.

          QDL is geldig op een enkel grensoverschrijdend traject zoals beschreven in punten 2, 3 en 4.

          Concluderend: QDL is niet geldig naar Arnhem, Venlo, Hengelo of grensoverschrijdende bussen (ook al is het QDL wel geldig in die bussen en treinen tot aan de grens).

        11. Johan schreef:

          @Davidb
          “QDL is geldig op een enkel grensoverschrijdend traject zoals beschreven in punten 2, 3 en 4.” staat niet in het document. Er staat een genummerde opsomming van 4 landen met onder elke landaanduiding een aantal trajecten.

          Ofwel moet je die vier landaanduidingen lezen als een beperking van de daaronder vermelde trajecten. In dat geval is zijn de trajecten die onder Duitsland staan (waaronder die naar Nederland) inderdaad beperkt tot het Duitse trajectdeel, maar dan is S 3 (Österreichische Bundesbahnen) op het traject Freilassing – Salzburg Hbf dus ook beperkt tot het Oostenrijkse trajectdeel, want die staat alleen onder Oostenrijk, en niet ook onder Duitsland.

          Danwel moet je de vier landaanduidingen slechts lezen als het land waarin de daaronder vermelde vervoerders zijn geregistreerd en/of een concessie uitvoeren. In dat geval is QDL geldig op het hele traject Freilassing – Salzburg Hbf bij “S 3 (Österreichische Bundesbahnen)”, maar dan geldt QDL dus ook op alle andere genoemde trajecten als geheel, of er nu een landsgrens tussen zit of niet.

          Jij gaat er vanuit dat de genoemde trajecten die over de Oostenrijks-Duitse grens gaan niet worden afgesneden, maar dat de genoemde trajecten die over de Duits-Nederlandse grens gaan wel worden afgesneden. Dat is niet consistent.

  7. Frans EEKHOUT schreef:

    Naar Aken HBF geldt dat het om een Nederlandse Arriva concessie gaat en alle daarop van toepassing zijnde kortingsregelingen ook als ik binnen 35 minuten na het uitchecken weer gaat inchecken om even een leuk bezoek te brengen aan Press and Books tijdschriften winkel, dan verschijnt de tekst “Umsteigen” viel mij op 20/3/21 op. Of dit ook bij Arnhem het geval is weet ik niet. Ik vraag mij af wie e.e.a. in een “Verenigd (?) Europa” nu eigenlijk zo moeilijk maakt en regels hanteert die de reiziger tot wanhoop kunnen dwingen, het leven is toch al moeilijk genoeg en waarom dan niet makkelijk maken zonder teveel poespas. Ik ben blij dat ik effe de grens kon overwippen voor wat tijdschriften in een vrijwel lege FLIRT trein, met de bus was dat wat tijdrovender geweest, hoop dat ze in Arnhem nu beter af zijn. Eigenlijk zouden alle grens overschrijdende trajecten naar Duitsland en België – voor een deel – per bus of trein ook met een OV chipkaart geldig moeten zijn net zoals Arriva dat nu doet naar Aken en enkele tussengelegen stations.

    1. Johan schreef:

      “Ik vraag mij af wie e.e.a. in een “Verenigd (?) Europa” nu eigenlijk zo moeilijk maakt”

      Ik denk niet dat iemand het bewust moeilijk probeert te maken. Noch de overheden noch de vervoerders hebben daar baat bij. Het probleem lijkt me eerder dat niemand de verantwoordelijkheid heeft voor en de zeggingskracht heeft over grensoverschrijdende spoorverbindingen, en al helemaal niet over het Europese spoorwegnet als geheel.
      Bijvoorbeeld OV-chipkaartpaaltjes over de grens zijn ook maar een pleister. De echte oplossing zou één Europees OV-betaalsysteem zijn.

  8. Ger Nijman schreef:

    Nou, ik was maar wát blij dat ik met mijn chipkaart naar en van Aken kon.

  9. David Nijenhuis schreef:

    @Davidb, Freilassing-Salzburg is een traject dat tariefmatig geheel binnen het DB net valt, waardoor Salzburg een gemeenschappelijk tariefpunt is. DB is daar – geloof ik – ook netbeheerder. Wel zijn er met Oostenrijk afspraken gemaakt over de acceptatie van kaartjes van het Salzburger Verkehrsverbund. Deze gelden t/m het laatste halte dat echt op Oostenrijks grondgebied ligt (Salzburg Liefering, maar daar moet de trein ook stoppen, vandaar dat kaartjes met Kernzone Salzburg doorgaans alleen in de S-Bahn geldig zijn, omdat deze ook daar stoppen, (de regionale treinen van Meridian en DB-Regio (voor zover deze daar nog rijdt) accepteren deze kaartjes doorgaans niet. Er zijn – dacht ik – afspraken gemaakt wat betreft de acceptatie naar Freilassing (en ik meen ook naar Berchtesgaden), maar daar zal dan wat extra’s voor betaald moeten worden. Dat geldt sowieso als je vanuit Salzburg met de bus naar Freilassing gaat (ja, dat kan ook en dat scheelt je een aardige voettocht, als je in het centrum van deze grensplaats moet zijn!), maar daarvoor moet voor een bescheiden bedrag een kaartje bijgekocht worden. Om het nog even ingewikkelder te maken: Ga je met de trein van Salzburg naar Innsbruck en je pakt daarvoor de trein die via Duitsland gaat (omdat dat sneller gaat, dan via Zell am See!), dan betaal je volgens het ÖBB-tarief, waarbij je dus de directe trein moet nemen, die bovendien in Duitsland niet stopt en de daarvoor speciaal aangelegde boog bij Rosenheim neemt, (Kufstein is de volgende halte (maar daar stoppen niet alle Railjets Wenen-Innsbruck e.v..). Kufstein ligt alweer in Oostenrijk), maar….. neem je de treinen met overstap in Rosenheim, dan betaal je tussen Innsbruck en Kufstein weer het DB-tarief. Zo is Kufstein ook een gemeenschappelijk tariefpunt. Alle grensovergangen tussen Duitsland en Oostenrijk zijn gemeenschappelijke tariefpunten, behalve Mittenwald (Gr) (dat tussen Mittenwald en Seefeld im Tirol ligt). Wel kun je met het Werdenfelsticket langs deze grensovergang helemaal tot in Innsbruck komen.

  10. Arjan Krabbenbos schreef:

    Bahnhof Emmerich Elten heeft nu nog tijdelijke voorzieningen. Als het goed is komt er over enkele jaren een mooier, comfortabeler en beter toegankelijk station. Bahnhof Emmerich ( am Rhein) moet thans nog steeds liften ontberen op de perrons en bij het stationsgebouw. Dit laatste genoemde station waar ooit locomotiefwissels plaatsvonden en waar de huidige ICE doorrijdt, is wel erg gedateerd en een renovatie is hier ook weer dan welkom. Emmerich- Oberhausen wordt voorzien van een extra spoor, op deze lijn liggen meer haltes of stations die net als de spoorlijn zelf erg gedateerd en vaak moeilijk toegankelijk zijn voor minder validen en ouderen. De trein Arnhem- Duesseldorf Hbf en omgekeerd stopt overal, behalve NIET tuss\sen Arnhem Centraal en Zevenaar en terug! Deze worden gereden met de zwarte FLIRT-treinstellen van NS-dochter Abellio.

  11. Gerben Vos schreef:

    Volgens dezelfde redenering zou je voor de inwoners van Megchelen (en misschien zelfs Dinxperlo) ov-chippalen in Praest en Empel moeten neerzetten.

    1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

      Dat gaat dus ook gebeuren, zie eerste alinea.

  12. Martijn schreef:

    Het is nu bijna december en nog is dit niet mogelijk. Is er iemand van deze site die mss wat journalistiek speurwerk kan doen?

    1. Anoniem schreef:

      Sinds de aankondiging in maart is daar nooit meer iets over vernomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *