fbpx
Foto: NS

OV-fiets zonder sleutel succes, landelijke uitrol start

11 jan 2021 10:05

Na een succesvolle test introduceert NS een elektronisch slot voor de OV-fiets dat opent met de OV-chipkaart. De fietsenstalling van station Apeldoorn heeft de primeur. Hier zijn alle 400 OV-fietsen uitgerust met dit nieuwe slot waarbij de OV-chipkaart de fietssleutel vervangt.

Elektronisch slot

In 2021 krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe OV-fietsslot. De verwachting is dat aan het einde van het jaar ca. 70% van de OV-fietsen is voorzien van het nieuwe slot.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. De fiets wordt op slot gezet door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Eerdere test in Apeldoorn

Voorafgaand aan de introductie testte NS het nieuwe OV-fietsslot bij 350 OV-fietsen op station Apeldoorn. Reizigers beoordeelden het nieuwe OV-fietsslot met een ruime 8. Tijdens deze proef is de techniek uitgebreid getest en zijn inzichten verzameld over het gebruik. Hieruit kwam naar voren dat de reiziger buiten de stalling, liefst offline, graag informatie wil hebben over de werking van het slot. Vandaar dat op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie is geplaatst.

16 gedachten aan “OV-fiets zonder sleutel succes, landelijke uitrol start”

 1. Baardstaart schreef:

  Ik weet niet of dit een echte vooruitgang is. Aan de ene kant is dit wel lekker makkelijk om je OV Chipkaart als slot te gebruiken, maar aan de andere kant weet zo een slot ook waarschijnlijk waar je naar toe bent gefietst (privacy, maar aan de andere kant is dit wel handig on verdwenen fietsen op te sporen en dat je een fiets hebt gehuurd weet het oude systeem ook) en is zo een electronisch systeem ook een kwetsbaar iets wat kapot kan gaan of storingen kan geven.

  1. Rian van der Borgt schreef:

   Op welke manier zou het slot dan kunnen weten waar je naar toe fietst? Zit er een GPS in? Zo ja, heb je daar een bron voor?

   1. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

    Ik heb daar niets over vernomen, maar ook niet naar gevraagd. Wel zegt men: “Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot”, zou dan niet heel raar zijn als daar een vorm van GPS tracking voor wordt gebruikt, maar ik weet dat niet. Bij diefstal zou het wel weer makkelijk kunnen zijn.

    1. Meneer Jansen schreef:

     Dat is inderdaad iets om eens uit te zoeken. Het zou ook kunnen werken op basis van Bluetooth en ‘geofencing’.

     Big Brother hoeft niet alles van je te weten en op zich werken de sloten met een sleutel prima voor mij.

    2. FyraFlop34 schreef:

     Ik denk het niet persoonlijk. Het lijkt me erg duur om iedere fiets uit te rusten met een GPS en een mobiele data antenne. Veel makkelijker is het om gewoon zodra een fiets terug in een fietsenstalling terechtkomt via een centraal systeem bij te houden of een fiets aanwezig is of niet. Als ik het goed begrijp, moet een OV-fiets terug naar het station voor de aanrekening. Het systeem houdt dan gewoon bij hoelang een fiets uit een fietsenstalling blijft. Op basis daarvan berekend ze dan hoeveel het kost.

    3. Johan schreef:

     @FyraFlop34
     Je weet dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, al talloze deelfietsen met GPS trackers zijn uitgerust? Voor deelfietsen die je, in tegenstelling tot een OV-fiets, overal mag achterlaten is dat zelfs essentieel.
     Wat je voorstelt is ook niet goedkoop, want dan hebben alle fietsen nog steeds een vorm van elektronische transponder nodig, maar moeten ze daarnaast alle fietsenstallingen van eigen apparatuur voorzien om die uit te lezen.

   2. Ariën schreef:

    Ik heb een poosje terug geïnformeerd bij NS, en het werkt in ieder geval niet op een GPS systeem maar via een GeoFence met iets van Bluetooth. Dan weet het slot dat die zich in de stelling bevindt.

  2. Dries Molenaar schreef:

   Ach jee, en u rijdt zonder telefoon? Echt een grote zorg.

 2. Simon schreef:

  Ik probeer me voor te stellen hoe ik zo’n fiets onderweg ook kan stallen zonder dat iedere scholier met een OV-chipkaart de fiets even kan ‘lenen’ en ik terug naar het station moet lopen.
  Een los slot meenemen of zo?

  1. rbrt schreef:

   Ik vermoed dat het slot “onthoudt” welke ovc gebruikt is om de fiets te huren.

   1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

    Daar ga ik ook vanuit. Je kunt hem ook niet met iedere ov chipkaart open maken.

 3. ton jonker schreef:

  Helemaal gelijk, Dries.
  En Simon, doen alleen scholieren dat?

  1. Simon schreef:

   Tja, daar heeft u me te pakken.
   Bij de groep OV-chipkaarthouders dacht ik onmiddellijk aan de groep studenten waarbinnen het ‘fiets lenen’ in mijn beleving wat vaker voorkomt, maar daarmee discrimineer ik natuurlijk ontzettend en dat moet ik niet doen.

 4. G. van der Zwaag schreef:

  Niet zeuren, maar wees alsjeblieft ook een keer positief over nieuwe ontwikkelingen

 5. G. van der Zwaag schreef:

  Positief blijven aub, in plaats van alles te bekritiseren.
  Wees ook eens blij met iets.

  1. Simon schreef:

   Als het werkt ben ik blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *