Ov-sector kondigt stakingen aan in september
01 jul 2024 11:02
Vakbond FNV heeft nieuwe stakingen in het openbaar vervoer aangekondigd in de week voor Prinsjesdag. De acties zijn bedoeld om het kabinet aan te zetten om met een regeling te komen waarmee ov-werknemers eerder kunnen stoppen met zwaar werk.
De acties vinden plaats op 10, 11 en 12 september in het stads- en streekvervoer en bij de NS. Op de 10e is er een korte werkonderbreking in het stadsvervoer, de dag erna begint het NS-personeel pas om 08.00 uur en op de derde dag zijn er acties in het streekvervoer vanaf het begin van de dienst.
‘Regering laat ze in de steek’
“Kennelijk vinden de dames en heren politici het normaal dat mensen met een zwaar beroep die Nederland 24/7 mobiel houden niet gezond de eindstreep halen. Zij worden sneller chronisch ziek, arbeidsongeschikt en gaan zelfs veel sneller dood dan werknemers zonder zwaar beroep. En de regering laat ze in de steek”, aldus bestuurder FNV Spoor Henri Janssen in een persbericht.
Begrip van reizigers
Volgens bestuurder FNV Stadsvervoer Eric Vermeulen beginnen de stakingen “mild”. Maar als de regering niet reageert, worden in oktober “stevigere” acties georganiseerd door het ov-personeel. Hoewel de sector zich bewust is van de overlast voor reizigers, rekent ze ook op hun begrip.
Twee jaar geleden werd er voor het laatst grootschalig gestaakt bij NS. Toen lag in augustus en september enkele dagen het treinverkeer stil voordat er een principeakkoord werd bereikt. In januari kwamen NS en de FNV opnieuw tot een akkoord, waardoor net op tijd nieuwe stakingen werden voorkomen.
Ik begrijp het doel en de doelgroep van deze staking niet. Vroeg stoppen voor mensen die fysiek zwaar werk doen kan ik begrijpen, maar de aankondiging van de FNV geeft niet aan welke zware beroepen dit moeten zijn. Hebben we het hier over monteurs en crisis dienst personeel, of ook over machinisten, conducteurs, en chauffeurs?
Voor die eerste groep kan ik het nog begrijpen, voor de laatstgenoemde groep niet.
Had het wel beter genoemd morgen worden, maar het gaat om de RVU regeling, en dat deze vervalt in 2025. Voor wie die geld is afhankelijk van de geldende cao, maar in het algemeen gaat het hier ook over machinisten en conducteurs, omdat deze hele ongerelmatige en nacht diensten hebben. Wat op je 60’e toch iets zwaarder valt.
Machinist en conducteur lijkt me dus geen zwaar beroep. Als je zo begint heeft iedereen een zwaar beroep.
Verkijk je niet op hoe naar nachtdiensten zijn. Nou kan je ook zeggen, na 60 hebben machinisten geen nachtdiensten meer, maar blijkbaar kan dat niet
Dan wordt daarmee het werk dus nog veel zwaarder voor de jongere generatie…
Genoeg conducteurs die problemen krijgen met de knieën. Je staat redelijk veel, en al het geslinger van de trein op de rails wordt opgevangen door je benen en gewrichten en dat lijdt tot extra slijtage).
Onderschat ook de invloed van nachtdiensten op de gezondheid niet.
Dan gaan automonteurs enzo ook allemaal eerder willen stoppen? En schoonmakers? Die de hele tijd moeten bukken, tillen etc?
Ja, dat is precies waar die regeling voor was. Grappig genoeg zijn dat ook allemaal beroepen waar personeelstekorten, en een relatief kleine instroom van de jongere generatie is.
Waarom moet de overheid dit betalen? Lijkt me gewoon onderdeel van de CAO die bedrijf en personeel zelf moeten ophoesten.
Uiteindelijk wordt dat toch bij de overheid neergelegd. Overheid tekent contracten voor de concessies.
Een vervoerder regels zn financiën zelf dus das niet helemaal waar, zo zijn er nu ook allemaal plannen voor ritten buiten de dienstregeling
De overheid heeft een rol om de RVU regeling fiscaal mogelijk te maken zoals dat tot 2025 het geval is.
Machinist en conducteur hebben helemaal geen zwaar beroep. Beetje in een trein zitten meer doe je niet. Je moet als machinist wel goed opletten maar lichamelijk is het zeker niet zwaar. En voor onregelmatigheid daar kies je zelf voor. Dan moet je niet in het openbaarvervoer werken. Zo kan iedereen wel zeggen dat ze een zwaar beroep hebben.
Op die manier gaat toch niemand meer een zwaar beroep nemen, als dat niet bestaat?
Wisseldiensten of ploegendienst is nu eenmaal zwaarder dan dagdienst, zowel fysiek als psychisch.
En een echte keuze is het niet, zonder dergelijke diensten ligt NL stil.
Er is wel een alternatief voor wissel- of ploegendiensten, maar daarvoor staat de arbeidstijdenwet in de weg: Een vast rooster waarbij je altijd op dezelfde (deels nachtelijke) uren moet werken. Het lijkt me beter vol te houden dat je bijvoorbeeld elke werkdag om 3:00 eindigt en dus nooit in de ochtend en middag hoeft te werken, dan dat je voortdurend je aan je biologische klok blijft draaien.
Dan ga je toch vanaf 60 jaar iets anders doen? Conducteur worden?
Je weet niet of dat over 15 jaar nog zo makkelijk kan
Conducteurs hebben ook onregelmatige diensten.
Plus weinig werknemers die 60 plussers aannemen.
Los of de acties (stakingen) wel of niet terecht zijn gaat dit ten koste van de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer en dit kan weer voor een aantal mensen met een rijbewijs de druppel zijn om weer een auto aan te schaffen en het openbaar vervoer te laten wat het is.
Openbaar vervoer dat al de laatste tijd enorm te kampen heeft met personeelstekorten, materiaal tekorten en budget tekorten.
Ik denk dat de betrouwbaarheid van een auto/wegennet soms ook vragen oproept. Als ik bijvoorbeeld naar stakingen kijk van boeren of Extinction Rebellion dan kan je hier soms ook last van hebben. Zo zijn er meer redenen te bedenken waarom ik het ov beter vind dan een auto.
Denk ook dat het per situatie verschillend of men beter voor het ov kan kiezen of voor de aanschaf van een auto maar dat je die niet alleen moet laten afhangen van stakingen in het ov.
Sinds wanneer is dit een zwaar beroep??
Ik heb begrip voor mensen, die een zwaar beroep uitoefenen en dat ze eerder mogen en/of kunnen stoppen met werken; dat zal bij NS ook best het geval zijn. Maar om dan direct weer alle treinen stil te zetten – en dus de reiziger in zijn totaliteit weer de dupe te laten worden – vind ik te ver gaan.
Ga morgen samen om de tafel en probeer tot een eindresultaat te komen. Met treinstilstand zorg je ervoor dat de reiziger het laat afweten.
Sja, openbaar vervoer is niet essentieel hé. Dus men kan staken wanneer men wil. Wat een weinig productieve sector is het toch.
Ga ik toch gewoon met de auto, groetjes!
Aan een staking dient een noodzaak ten grondslag te liggen die een acute staking van de werkzaamheden vereist. Als de kwestie waarom het gaat klaarblijkelijk ook wel tien weken kan wachten, dan ontbreekt de noodzaak voor een staking volledig.
Het personeelsbestand van NS kenmerkt zich door de hoge leeftijd. De uitstroom vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd, zorgt ervoor dat er veel jongeren moeten worden aangetrokken. Het hoge aantal personeelsleden dat de pensioenleeftijd haalt, bewijst juist dat eerder uitstromen helemaal niet noodzakelijk is. Het FNV pleit hier volgens mij voor vernietiging van arbeidskapitaal.
Als het de wisselende roosters zijn die ervoor zorgen dat het werk te zwaar wordt, dan denk ik dat NS best bereid is mee te werken aan vaste roosters. Maar dat betekent wel dat toeslagen voor onregelmatig werk verdwijnen en dat het rondje om de kerk wordt ingevoerd. Als tussen die ‘kwaden’ moet worden gekozen, dan denk ik dat veel NS’ers er toch voor kiezen om het maar zo te houden als het is. Als je als machinist of conducteur ooit aan een carrière bent begonnen met de illusie dat er regelmatige werktijden zouden gelden, dan ben je niet helemaal goed bij je hoofd.
Als het allemaal klopt wat het FNV stelt, heeft het hierin zelf ook gefaald. Het had ervoor moeten zorgen dat leden zich de vraag gingen stellen ‘Ik ben nu 45, houd ik dit werk wel vol tot mijn pensioenleeftijd? Of moet ik nu uitstromen naar lichter werk?’.
Je leeft maar 1 keer. Blijkbaar hebben veel NS’ers zo de schurft in hun vak dat ze er het liefst zo snel mogelijk mee stoppen. Dat is triest. Maar het zijn wel de eigen keuzes of de eigen passiviteit die ervoor gezorgd hebben dat ze in die situatie verzeild zijn geraakt.
Leuk verhaal, maar deze staking (en de wensen vanuit de werkvloer) is van toepassing op meer vervoerders dan alleen de NS.
Aan een staking dient een noodzaak ten grondslag te liggen die een acute staking van de werkzaamheden vereist. Als de kwestie waarom het gaat klaarblijkelijk ook wel tien weken kan wachten, dan ontbreekt de noodzaak voor een staking volledig.
Het personeelsbestand van de vervoerders in het openbaar vervoer kenmerkt zich door de hoge leeftijd. De uitstroom vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd, zorgt ervoor dat er veel jongeren moeten worden aangetrokken. Het hoge aantal personeelsleden dat de pensioenleeftijd haalt, bewijst juist dat eerder uitstromen helemaal niet noodzakelijk is. Het FNV pleit hier volgens mij voor vernietiging van arbeidskapitaal.
Als het de wisselende roosters zijn die ervoor zorgen dat het werk te zwaar wordt, dan denk ik dat de werkgevers best bereid is mee te werken aan vaste roosters. Maar dat betekent wel dat toeslagen voor onregelmatig werk verdwijnen en dat het rondje om de kerk wordt ingevoerd. Als tussen die ‘kwaden’ moet worden gekozen, dan denk ik dat veel medewerkers er toch voor kiezen om het maar zo te houden als het is. Als je als machinist of conducteur ooit aan een carrière bent begonnen met de illusie dat er regelmatige werktijden zouden gelden, dan ben je niet helemaal goed bij je hoofd.
Als het allemaal klopt wat het FNV stelt, heeft het hierin zelf ook gefaald. Het had ervoor moeten zorgen dat leden zich de vraag gingen stellen ‘Ik ben nu 45, houd ik dit werk wel vol tot mijn pensioenleeftijd? Of moet ik nu uitstromen naar lichter werk?’.
Je leeft maar 1 keer. Blijkbaar hebben veel mensen in het OV zo de schurft in hun vak dat ze er het liefst zo snel mogelijk mee stoppen. Dat is triest. Maar het zijn wel de eigen keuzes of de eigen passiviteit die ervoor gezorgd hebben dat ze in die situatie verzeild zijn geraakt.