fbpx

OV staking GVB, RET en HTM op zondag 20 november

07 nov 2011 14:40

Het openbaar vervoer in de steden Rotterdam (RET), Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) staakt zondag 20 november voor 24 uur. Dat heeft vakbond Abvakabo FNV maandag laten weten. Het is de zoveelste werkonderbreking in een langslepend conflict met de minister van Infrastructuur.

Eric Vermeulen van Abvakabo kondigde vrijdag al aan dat er een staking zou komen, omdat een gesprek met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) op niets was uitgelopen.
De staking wordt gehouden uit onvrede over de aangekondigde bezuinigingen op het ov. Ov-medewerkers in de grote steden kwamen dit jaar al een paar keer in actie tegen de plannen van de minister.

Geplande bezuinigingen en verplichte aanbestedingen hebben volgens Abvakabo dramatische gevolgen voor het stadsvervoer. Alleen al in Amsterdam zouden daardoor bijna 1500 arbeidsplaatsen, 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 16 tramlijnen en een metrolijn verdwijnen.
Uitstel

Afgelopen vrijdag bleek dat de minister niet ingaat op de voorgestelde plannen om de aanbestedingen van het stadsvervoer met een half jaar uit te stellen. Volgens Schultz van Haegen hebben de stadsregio’s aangegeven dat aanbesteden mogelijk wordt geacht.

Reizigersvereniging Voor Beter OV ergert zich aan de stelling dat de stadsregio’s aanbesteding mogelijk achten. De stadsregio’s zijn door de minister tot die aanbestedingen verplicht, hebben uitvoerig bezwaar gemaakt, voeren conform de gedachten van ordentelijk bestuur het kabinetsbeleid uiteindelijk wel uit, en worden vervolgens met die zelfde aanbestedingen om de oren geslagen. Voor Beter OV vindt dat onbehoorlijk. 

"Daarnaast negeert de minister de mede door Voor Beter OV geuite kritiek, dat de drie grote steden ten opzichte van de provincies en andere stadsregio’s onredelijk worden getroffen door de bezuinigingen" stelt Rikus Spithorst van de vereniging.