fbpx

Overzicht Fraude-affaire rond OV-concessie Limburg

05 jun 2015 22:48

De OV-sector is een soap rijker: de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. De concessie heeft een waarde van ruim 2 miljard euro en is daarmee de grootste regionale OV-concessie van Nederland. Naar nu blijkt is de aanbesteding alles behalve eerlijk verlopen.

Door de affaire heeft niet alleen NS-topman Timo Huges het veld moeten ruimen, maar ook tal van andere hooggeplaatste mensen in de spoorsector, zoals bijvoorbeeld Abellio-topman Jeff Hoogeester. Ook Qbuzz/Abellio Nederland-directeur Annemarie Zuidberg-Tabak heeft haar functie moeten neerleggen, net als de financieel directeur van Qbuzz, Marc Miedema.

Verder is ook Leon Struijk, oprichter van Qbuzz, niet meer bij NS welkom. Oud-Veolia Limburg-directeur René de Beer leverde vertrouwelijke informatie aan NS. In ruil daarvoor zou hij regiodirecteur bij NS worden. Ook daardoor is een streep gezet. Volgens De Telegraaf ging ook commercieel directeur Hans Peters van NS Reizigers de fout in door een e-mail met vertrouwelijke gegevens over Arriva door te sturen naar Qbuzz. Peters heeft zover bekend nog wel zijn functie.

Een overzicht van de Limburgse aanbesteding: