fbpx

Plannen spoorboekloos rijden onzeker

20 nov 2012 13:38

Het spoor krijgt te maken met flinke bezuinigingen op een aantal treinprojecten. Zo worden miljarden bespaard die niet hoeven worden weggehaald bij asfaltprojecten, meldt De Telegraaf dinsdag. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil dit niet bevestigen en zegt dat evenredig wordt bezuinigd op spoor, wegen en vaarwegen.

Een van de spoorprojecten die volgens de krant sneuvelt, is het programma Hoogfrequent Spoor, dat als doel heeft op de drukste trajecten elke tien minuten een intercity of sprinter te laten rijden. Met het schrappen van dat project wordt 2,8 miljard euro vrijgemaakt.  

Schiphol – Lelystad
Ook op de uitbreiding van de spoorverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad, een project waar 1,6 miljard euro voor is uitgetrokken, wordt mogelijk beknibbeld, meldt de krant. In het deel tussen Schiphol en Amsterdam zou wel worden geïnvesteerd.

Ontkenning
De zegvrouw van het ministerie ontkent. “Er is nog niets besloten. Minister Schultz (VVD) gaat eerst alle projecten in kaart brengen, voordat we weten waarop wordt bezuinigd”, licht de woordvoerder toe. “Er wordt evenredig gekort op wegen, spoor en vaarwegen.”

ERTMS
Alleen de verbreding van de A27 aan de oostkant van Utrecht, de aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rotterdam en de aanleg van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS blijven buiten bereik van de bezuinigingen.

Begroting
De Tweede Kamer behandelt dinsdag de begroting van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu. In totaal moet tot en met 2028 voor ongeveer negen miljard op infrastructuur worden bezuinigd. De PvdA wilde dat met name op asfalt bezuinigd werd, de VVD op spoor.