fbpx
Foto: (c) Qbuzz

Politiek in Zuid-Holland wil af van Qbuzz

22 mei 2025 10:12

De problemen met het busvervoer van Qbuzz in Zuid-Holland zijn nog niet ten einde. Een deel van de Zuid-Hollandse politiek wil daarom af van het vervoersbedrijf als eind dit jaar nog steeds meer busritten uitvallen dan afgesproken, zo bleek in de vergadering van Provinciale Staten.

GroenLinks-PvdA, de grootste coalitiepartij in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, roept gedeputeerde Frederik Zevenbergen op de overeenkomst met Qbuzz in te trekken als het busvervoer niet op orde komt. Sinds Qbuzz in december het busvervoer overnam in het noordelijk deel van Zuid-Holland, verliepen de eerste maanden problematisch, met veel rituitval en klachten van reizigers.

Beter maar niet goed genoeg

“Het gaat beter, maar nog niet goed genoeg. We hebben er onvoldoende vertrouwen in dat de problemen opgelost worden”, zegt Lars Klappe (GL-PvdA). “Als er geen tekort aan bussen is, dan is er wel een tekort aan chauffeurs. Wanneer is het genoeg geweest? Als voor het einde van dit jaar de vermijdbare rituitval niet onder de afgesproken 0,2 procent ligt, trekken we wat ons betreft de concessie in. We hebben allerlei afspraken gemaakt. Als een concessiehouder daar niet aan voldoet, moeten we hier op een bepaald moment ook consequenties aan verbinden.”

Volgens Zevenbergen kan dat juridisch alleen als sprake is van “een structurele wanprestatie”. De VVD’er benadrukt dat hij ontevreden is over de eerste maanden van Qbuzz, maar wel verbetering ziet in de dienstverlening. In de eerste weken viel bijna 8 procent van de ritten uit, nu iets minder dan 1,5 procent.

Minderheid voor opzetten provinciaal vervoerbedrijf

Vrijwel alle partijen in de Staten zijn kritisch op Qbuzz. De SP pleitte samen met GroenLinks-PvdA opnieuw voor het opzetten van een provinciaal vervoersbedrijf, waarmee Zuid-Holland het openbaar vervoer in eigen beheer zou nemen. Hier is echter geen meerderheid voor in de Staten.

Qbuzz had beloofd om met alleen maar elektrische bussen te rijden, maar moet door leveringsproblemen tientallen dieselbussen inzetten. Onder meer hiervoor kreeg het bedrijf al boetes van in totaal 3,5 miljoen euro van de provincie. Qbuzz heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Het bedrijf ontvangt dit jaar in principe ruim 47 miljoen euro om het regionale ov te verzorgen. Het contract met de provincie loopt tot eind 2037.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

2.2 5 stemmen
Artikel waardering
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul Lamote
22 dagen geleden

Het wordt uit het artikel niet duidelijk of een meerderheid van statenleden af wil van Qbuzz zoals de titel suggereert. Ik lees alleen iets over de PvdA/GL en SP maar die hebben samen slechts 11 van de 55 zetels.

Laatst bewerkt op 22 dagen geleden door Paul Lamote
Baardstaart
22 dagen geleden

Als na bijna een half jaar de betrouwbaarheid van het busvervoerd alsnog door het gootje gaat kan je niet meer spreken van opstartproblemen. Aan een kant lijkt Arriva in die tijd wel personeelsproblemen aan te kunnen pakken (concessie Twente had ook een zeer slechte start, maar draait nu goed)
Over de inzet van e-bussen is een ander verhaal. Wij hadden in Twente in het begin (na enkele maanden) wel voor de volledige concessie e-bussen, maar ook bij ons rijden er nog steeds enkele diesels rond. Mij kan het niet schelen, want ik geloof niet in e-vervoer. En anders is een bus altijd nog beter dan geen bus.
Dat er nu een duidelijke deadline aan Qbuzz wordt gesteld is een goede zaak. Wie de concessie ook overneemt, die zal dus wel reserve bussen en ook makkelijk aan nieuw personeel moeten komen. Het grote voordeel van een provinciaalsvervoersbedrijf is dat de continuiteit altijd gegarandeerd wordt en er geen concessiewisselproblemen meer zijn, maar of dit de meest efficiente en capabele optie is is ook een vraag.
Uiteindelijk wil ik ook graag wijzen dat het Chinese Baidu ook in Zwitserland ook gaat experimenteren met zelfrijdende taxi’s. Ik weet ook dat de Chinezen het verst zijn met zelfrijdende voertuigen. Stukken verder dan Tesla in elk geval. Volledig zelfstandig rijdende voertuigen zijn naar mijn inschatting ook de toekomst voor het Openbaar Vervoer. Metname in de meer landelijke gebieden. Zelfstandig rijdende voertuigen lossen in elk geval het personeelsprobleem op in een krappe arbeidsmarkt. Tenminste als de techniek zover is. Een groot probleem voor de introductie van zelfrijdend vervoer is dat de Nederlandse situatie wel te dealen heeft met veel fietsers.

Vincent
22 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Misschien een rare vraag maar waarom zouden ze de concessie niet samen voegen met bijvoorbeeld die van HTM (Haaglanden) de concessie zitten al naast elkaar en je merkt dat de OV-bedrijven uit de grote steden meer focussen op kwaliteit en stabiliteit dan op landje pik waar QBuzz en EBS goed in zijn.

Michiel
22 dagen geleden
Antwoord aan  Vincent

De vervoersbedrijven van de grote steden zijn zeker niet per definitie beter, bij de RET is kwaliteit en stabiliteit op dit moment ver te zoeken. Zowel bij metro, tram als bus is er sprake van structurele tekorten, en vooral bij de bus komt daar nog vrijwel dagelijks aanvullende rituitvallen bij bovenop de al geplande afschalingen in de dienstregeling.

Paul Lamote
22 dagen geleden
Antwoord aan  Vincent

De grote stadsbedrijven hebben momenteel vooral een inefficiency probleem waar regio Haaglanden ontevreden over is. Dat zal eerst moeten worden opgelost.

Daarnaast is de vraag of hele grote concessies wel zo’n goed idee is omdat die al gauw onbeheersbaar worden

Andre
21 dagen geleden
Antwoord aan  Vincent

In Gelderland Overijssel hebben ze ook de concessies groter gemaakt. Ik merk alleen maar dat de problemen groter worden en verder weg komt van de begrijpbaarheid van de passagiers

Andre
22 dagen geleden

Ik denk dat het voor 99% van de reizigers niet uitmaakt of de bus op diesel of elektriciteit rijdt? Als er maar een bus komt, en volgens dienstregeling rijdt.

Paul Lamote
21 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Elektrisch vervoer was een eis dus als Qbuzz dat niet kon leveren hadden ze niet moeten inschrijven.

Ze hebben zelf de fout gemaakt die bussen bij EU-bedrijven te bestellen die überhaupt niet konden leveren, laat staan dat ze betrouwbare bussen konden leveren.

Qbuzz heeft nu besteld bij Yutong in de UK en hopelijk is eind dit jaar dan de zaak toch op orde. Het zal ze door alle boetes wel een flinke verliespost hebben bezorgd.

Nick
21 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Ze hebben zelf de fout gemaakt die bussen bij EU-bedrijven te bestellen die überhaupt niet konden leveren

Als Iveco zegt dat ze alles op tijd kunnen leveren en vervolgens hun afspraken niet na komen, dan lijkt me dat niet de fout van Qbuzz. Tevens is Van Hool failliet gegaan, dus dat lijkt me ook buiten de macht van Qbuzz te liggen. Enige wat Qbuzz had kunnen doen, is bij een andere fabrikant bestellen als de geldproblemen van Van Hool destijds al bekend waren, maar verder lijkt mij dat we Qbuzz niet alles kunnen verwijten.

Mar
21 dagen geleden
Antwoord aan  Andre

Een elektrische bus is wel veel stiller en dat vind ik persoonlijk beter

Peter van den Berghe
21 dagen geleden

Op zich is een elektrische bus zeker toekomstgericht. Het probleem is dat de uitvragende overheden daarvoor onredelijke termijnen hanteren en dat de inschrijvende ondernemingen hun mogelijkheden schromelijk overschatten. Daarnaast worden bepaalde aankopen geannuleerd waardoor het productie proces ook nog eens ontregeld wordt. Er zou best wat meer regie mogen komen en als de provincies de aanbestedingen doen, Waarom die regie dan niet beleggen bij het IPO, de landelijke koepel van provincies?

Paul Lamote
21 dagen geleden
Antwoord aan  Peter van den Berghe

Veel vervoerders bestellen bij Nederlandse bedrijven Als VDL en Ebusco en die kunnen inderdaad niet of slechts met enirnw vertraging leveren. Maar bij een bedrijf als Yutong kun je gewoon prima elektrische bussen bestellen.

Antoine BERBEN
21 dagen geleden

Los van de hier in de postings al gevoerde discussie heb ik niet echt heel veel vertrouwen in de haalbaarheid van deze politieke wens en die begint al bij het feit dat erf gesproken wordt van het intrekken van de overeenkomst. Een vergunning/toestemming kan worden ingetrokken, een overeenkomst/contract tussen meerdere partijen kan slechts worden opgezegd en dan vrijwel altijd op de wijze die ook al is voorzien in de overeenkomst zelf.

ab normaal
21 dagen geleden
Antwoord aan  Antoine BERBEN

Waar aan voldaan wordt. In de concessie is een rituitval van 0,2% genoemd. Momenteel valt 1,5% uit waardoor er niet aan de concessie voldaan wordt.

Paul Lamote
21 dagen geleden
Antwoord aan  ab normaal

1,5% rechtvaardigt wellicht een boete maar kan niet betiteld worden als een wanprestatie die de ontbinding van het contract rechtvaardigt. Daar komt bij de problemen deels ontstaan zijn omdat de leverancier van de E-bussen niet kon leveren. De provincies zijn daarbij zelf hypocriet met hun gedram dat de bussen in Nederland besteld moeten worden.

Laatst bewerkt op 21 dagen geleden door Paul Lamote
Klaas Damen
21 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Hoezo electerische bussen emissie vrij. Op 14 december treed de nieuwe consessie in werking in Utrecht. Transdeff neemt het stokje over van Qbuzz met 99% electrische bussen zoals in het contract is vastgesteld. Of de electriche voorzieningen beschikbasr zijn om al deze bussen op te laden ivm met capaciteitstekort op het stroomnetwerk is nog geen gelopen race. Wanneer dit niet beschikbasr is gaat men de bussen opladen met dieselagregaten. Hoezo emmisievrij. Wie heeft hier nou boter op zijn hoofd of beter gezegd een plaat voor zijn kop.

Dennis
20 dagen geleden
Antwoord aan  Klaas Damen

Hier loopt nog steeds een rechtzaak voor, er is nog steeds geen definitief besluit.
Al denk ik wel gewoon dat Transdev hem wint uiteindelijk, de zitting is pas 16 september. dit wordt dus vlak effe vlak voor de nieuwe consessie besloten allemaal.

Jur
21 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Provincies eisen dat de bussen in Nederland besteld worden? Echt? Mag dat? Dat lijkt me strijdig met de Europese regels voor de open interne markt. Daarmee discrimineert de provincie indirect op nationaliteit van de leverancier binnen de eurozone. Dat mag toch alleen als er goede redenen voor zijn (dacht ik). Misschien zijn die goede redenen er en heb ik die alleen niet scherp. Maar het lijkt mij moeilijk juridisch te verdedigen.

Jur
21 dagen geleden
Antwoord aan  Jur

Volgens mij klopt het ook niet. Qbuzz had de bussen besteld in België en Italie. En in de PvE van de concessie van Utrecht gewonnen door transdeff lees ik deze eis ook niet terug. Maar misschien vergis ik me.

Paul Lamote
21 dagen geleden
Antwoord aan  Jur

Nee, dat mag niet. Daarom gebeurt het los van de aanbesteding zelf. De politiek neemt moties aanneemt in de Staten die bestuurders dwingt om bedrijven onder druk te zetten om vooral in Nederland te bestellen en nagelt bedrijven die niet in Nederland bestellen aan de schandpaal.

Jur
20 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Eh.. hoe zetten de provinciale staten bedrijven dan onder druk? Er is toch gewoon een concessie. En daarin staat die verplichting niet. Als een bestuursorgaan dat zou eisen (officieel of niet officieel), dan kan het bedrijf naar de rechter. Dat risico zouden de bestuurders toch niet nemen? En zoals ik zei: veel concessies worden wel degelijk uitgevoerd met bussen uit het buitenland. Waar haalt u vandaan dat wordt geëist dat bussen bij een Nederlandse ondernemer worden besteld?

Paul Lamote
19 dagen geleden
Antwoord aan  Jur

Bedrijven worden door politici en
regionale kranten te schande gezet als ze Chinese bussen aanschaffen. Dezelfde politici die eerst de concessie hebben goedgekeurd willen dan weer plotseling onder de afspraken uitkomen.

Dennis
21 dagen geleden

Mocht het gebeuren zal het een aardige klap voor Qbuzz zijn, want Utrecht Binnen zijn ze ook kwijt in December.
Misschien is dit goed, dat ze even wat concessies kwijt zijn, zodat ze eens goed kunnen reorganiseren
Dit was jaren geleden met Connexxion(Transdev) het zelfde, die was enorm groot. Maar raakte toen Utrecht binnen kwijt aan Qbuzz, enige tijd later Utrecht Buiten kwijt aan Keolis, Almere verloren ze, en her en der nog iets volgens mij.
Het is uiteindelijk niet leuk voor de medewerkers, want het heeft hier ook impact op, maar soms in zulke gevallen is het misschien wel eens goed voor het bedrijf.
Voor Utrecht binnen loopt hier nog een rechtzaak uitspraak, want ze waren het niet eens met de nieuwe winnaar van de aanbesteding(Transdev). Al denk ik dat ze die gewoon ook kwijt zijn straks heb ik het vermoeden.
Nu weet ik niet hoe de situatie daar nu is, maar van bijna 8% naar bijna 1,5% is al een enorme verbetering.
In Utrecht zelf heb ik nooit issues met ze gehad, zullen vast ook opstart problemen gehad hebben. maar niet zo lang als hier denk ik.

Veen
20 dagen geleden

Kwiebus kocht bij Europese bedrijven E-bussen. Die kopen onderdelen in Azie. Baidu en Yutong schijnen wel op tijd te leveren. Verbindt de punten. China heeft inmiddels veel invloed in andere landen in Azie. China wil zelf hele bussen leveren, dus worden de Europese busbouwers gesaboteerd.
De sabotage tegen Europese bedrijven loopt al decennia, tegen leveranciers van elektriciteitscentrales, tegen leveranciers van treinen, etc.
Omdat dieselbussen duidelijk goedkoper rijden verhoogt de sabotage de winst van Kwiebus. Er zijn vast afspraken dat de managers bij hogere winst bonussen krijgen. Of gelooft iemand dat de politiek het hele kostenvoordeel gaat korten op de betalingen aan Kwiebus?
Het gemekker van de politiek is alleen toneel. Kwiebus kan zich immers beroepen op overmacht.
We gaan het ook zien als de elektrische bussen na acht jaren onvoldoende presteren, dat de concessiemaatschappijen zich failliet melden en de financiers / de overheden voor de verliezen opdraaien, bovenop de al enorme extra kosten van elektrische bussen.
De managers met hoge inkomens zullen geen centje pijn hebben, zoals altijd.
De politici zijn poeslief voor hen, ongeacht de mislukkingen die ze opleveren.

kees boer
19 dagen geleden

IK heb me altijd hevig geërgerd in die omgeving omtrent met name het afblazen van de Rijn Gouwelijn destijds terwijl er zelfs geld beschikbaar was gesteld en dat er met het beschikbare geld niet eens werd gebruikt voor het dubbelsporig maken van Leiden – Woerden en dat zo’n grote plaats Ridderkerk nog altijd tramloos is

Arjan krabbenbos
19 dagen geleden

Telt dit alleen voor het busvervoer of ook het spoor Geldermalsen Gorinchem Dordrecht v.v. Dit is thans de enige spoorlijn die Q Buzz bezit in Nederland? Personeelsgebrek en haperende bussen zijn niet ideaal voor een bedrijf en haar reizigers. Gelukkig heeft zijn de oude Arriva bussen een goede back up geweest, om het vervoer beter draaiende te houden dan als er geen tijdelijke bussen beschikbaar zouden zijn. Ik weet niet of het tij nog keren zal, maar welke vervoerder het dan moet worden weet ik niet! Misschien weer Arriva of EBS, maar die moeten dan zelf ook alles dan op orde hebben, anders blijft het een gebed zonder eind! We wachten het dus maar weer af!