fbpx
Foto: (c) DB

Proef reizen met mobiel succes bij Arriva

20 okt 2014 13:31

Na een succesvolle proef overweegt Arriva in Friesland smartphones als alternatief voor de ov-chipkaart te gebruiken. Een groep geselecteerde reizigers kon tussen november 2013 en januari 2014 gebruik maken van smartphones als geldig vervoersbewijs. Volgens de Leeuwarder Courant bekijkt Arriva of het uit Duitsland afkomstige systeem in te voeren is.

Met het reis- en betalingsysteem Touch&Travel checkten passagiers in en uit met hun mobiele telefoon, zonder dat ze daarvoor in de rij hoefden te staan bij de incheckpaaltjes. Op basis van GPS-locatie werd de prijs van de reis berekend.

Woordvoerster Joyce de Vries van Arriva noemt de proef in de Leeuwarder Courant een groot succes. "We hebben veel enthousiaste reacties gehad. Reizigers vonden de applicatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. We gaan nu kijken of we het kunnen invoeren.”

Arriva ziet het nieuwe systeem niet als vervanger, maar als alternatief voor de ov-chipkaart. De vervoersmaatschappij zou het zeer onverstandig vinden om nu afscheid te nemen van de chipkaart. "Dan zou al het werk voor niets zijn geweest. We willen het chipkaartsysteem verbeteren, maar tegelijkertijd kijken we naar nieuwe mogelijkheden, zoals Touch&Travel.”

Foto: Touch&Travel bij Deutsche Bahn, het moederbedrijf van Arriva.