fbpx

ProRail bergt brokstukken ongeluk Stavoren

27 jul 2010 10:55

(Novum) – De brokstukken van de onderhoudstrein die zondagavond door een sportwinkel reed en op een plein belandde in Stavoren, zijn mogelijk dinsdag rond middernacht al opgeruimd. Dat zegt spoorbeheerder ProRail. In de nacht van maandag op dinsdag werd gestart met het opruimen. Inmiddels is het treinverkeer hervat.

Aanvankelijk werd gedacht dat het dagen zou duren voordat de trein was opgeruimd, maar de werkzaamheden verlopen voorspoedig, zegt een woordvoerder van ProRail.

Bergen onderhoudstrein
In de nacht van maandag op dinsdag werden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo moesten barrières op het plein zoals parkeerautomaten worden verwijderd om ervoor te zorgen dat kranen bij de brokstukken kunnen komen. Ook is de tankauto die de onderhoudstrein meesleurde weggetakeld. Verder is de tachtigduizend kilo wegende locomotief op een drijvende ponton gezet.

Brandenburg
De bedoeling is dat hetzelfde gebeurt met de overige brokstukken, die vervolgens naar Amsterdam worden vervoerd, om daar overgeladen te worden op een schip om ze naar Brandenburg te brengen. In Brandenburg zit een vestiging van de Italiaanse aannemer, die in opdracht van ProRail onderhoudswerkzaamheden uitvoerde op de spoorlijn. De aannemer kan in Brandenburg kijken of er nog bruikbare onderdelen tussen de wrakstukken zitten.

Vier onderzoeken
Het onderzoek in de brokstukken is inmiddels zo goed als klaar, zegt de woordvoerder. Vier partijen proberen de oorzaak van het incident te achterhalen: ProRail, de politie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Af en toe zal tijdens het takelen het werk nog wel even worden stilgelegd, zodat de brokstukken nog even goed bestudeerd kunnen worden. 

Treinverkeer hervat
Vanwege de diverse onderzoeken reden er maandag geen treinen maar bussen tussen Workum en Stavoren. Dat is dinsdag niet meer nodig. De Arriva treinen rijden tussen Leeuwarden en Stavoren de gebruikelijke dienstregeling.

In beeld: berging treinongeval Stavoren (NOS) 

Foto: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *