fbpx
Foto: SBB

ProRail past gespreksregels spoor tijdelijk aan na kritiek

10 sep 2013 12:42

De gespreksregels voor machinisten en treinverkeersleiders zijn tijdelijk iets versoepeld. Daardoor moeten de medewerkers kunnen wennen aan nieuwe communicatieregels die dit jaar zijn ingegaan, meldde ProRail dinsdag.

Machinisten en treindienstleiders horen sinds de jaren negentig te communiceren met het NAVO-alfabet. In de praktijk gebeurde dat niet altijd. Na kritiek van de Inspectie Leefomgeving en Transport moeten de communicatieregels sinds begin dit jaar weer strikt nageleefd worden. Zo wordt spoor 13c uitgesproken als ´een-drie Charlie´. Verder moet elk gesprek worden beëindigd met het woord ´over´. 

Getallen mogen voortaan weer in hun geheel worden uitgesproken. Wel moet een getal vervolgens nog eens cijfer voor cijfer worden ´gespeld´. "Zo hebben we een dubbelcheck op de cijfers, kan iedereen eraan wennen en voldoen we aan de wet- en regelgeving", aldus een woordvoerder van ProRail dinsdag. De aanpassing is het resultaat van een gesprek tussen treindienstleiders, machinisten, vakbonden en de directies van ProRail en NS.

Het is de bedoeling dat de nieuwe gespreksregel uiteindelijk alsnog ingaan, benadrukt ProRail. Het is dus niet zo dat de regel is geschrapt.