Foto: Stefan Verkerk Fotografie

ProRail stelt directeur Overwegen aan

klok 16 mei 2019 15:08

ProRail heeft een directeur Overwegen aangesteld die zich speciaal gaat bezighouden met het terugdringen van ongevallen op overwegen. Anne Zwiers gaat vaart zetten achter de opgave van de spoorbeheerder om binnen vijf jaar alle onbewaakte overwegen op te heffen en de bewaakte overwegen veiliger te maken. Ook moet het totale aantal overwegen omlaag.

Doorlooptijden verkorten

Het terugdringen van ongevallen op overwegen staat hoog op de agenda bij ProRail. Topman Pier Eringa ziet het liefst helemaal geen overwegen, maar zijn doel is in elk geval de onbewaakte overwegen te sluiten. De nieuwe directeur Overwegen gaat ervoor zorgen dat doorlooptijden van regionale besluitvorming en interne procedures van ProRail korter worden. 

ProRail-directeur Ans Rietstra is blij met de benoeming van Zwiers. “Ik ken Anne als een echte verbinder, die tevens in staat is om door te pakken. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij samen met overheden en collega’s binnen ProRail in hoog tempo overwegen veiliger weet te maken of op gaat heffen.”

Betonblokken

Het sluiten van onbewaakte overwegen gaat ProRail niet snel genoeg. Vorig jaar zomer waren het er nog circa 120, al kondigde de spoorbeheerder toen ook aan nog dat jaar zeker 30 onbewaakte overwegen te zullen sluiten. Enkele overwegen werden in eerste instantie niet gesloten, waarop topman Eringa besloot de overwegen te blokkeren met betonblokken. Dat deed hij, omdat hij het wachten op lokale besluitvorming beu was.

Foto: ProRail

© Treinreiziger.nl / ANP

20 gedachten over “ProRail stelt directeur Overwegen aan”

 1. dries molenaar schreef:

  Goed zo. De inzet opschalen en vastleggen in de organisatie.

 2. Paul Ririhena schreef:

  Gelul allemaal

  1. dries molenaar schreef:

   Nee, niets doen is veel beter zolang andermans familie maar onder de trein komt en die van u niet.

   1. Paul Lamote schreef:

    Dat zou waar zijn als het om ongelukken zou gaan, maar 95% van de incidenten op overwegen betreft (poging tot) zelfdoding.

  2. Erwin Wessels schreef:

   Graag zie ik jouw reactie onderbouwd met feiten en links.

 3. P.Heesakkers schreef:

  Nu nog een directeur spoorbielzen, directeur bovenleidingen, directeur spoorseinen, directeur wissels, en zo meer. Wordt wel een dure en grote ook zware top bij Pro-rail, en allemaal met een fors salaris, nou ja topsalaris, wat de reiziger mag ophoesten door even zo fors stijgende tarieven elk jaar.

  1. dries molenaar schreef:

   Flauwekul, dat staat allemaal nergens en gezien de opdracht is het een tijdelijk projectbureau.

  2. Tim H schreef:

   ProRail wordt inderdaad een steeds groter bureacratisch waterhoofd.

  3. Martin schreef:

   Vacature: Zoeken iemand waar niemand mee overweg kan. :o)

 4. JanN schreef:

  Regelmatig lees ik de ingezonden reacties op de geplaatste artikelen. Ik doe er zelf ook aan mee. Toch zit me af te vragen of de NS/PRorail dit ook leest. Bijvoorbeeld op de artikelen van deze week. Ik zou wel eens weten welke ideeen deze instanties op de geplaatste suggesties (zin of onzin) zij hebben

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Onze artikelen worden zeker gelezen/gevolgd door mensen die bij partijen als NS en ProRail werken. Ik vermoed niet dat de reacties ook actief gevolgd worden en gebruikt worden als input.

 5. JanN schreef:

  Bedankt Hildebrand

 6. Marinus Slotboom schreef:

  Allen overwegen eruit waar drukke intercity lijnen Amsterdam Utrecht Eindhoven. Utrecht Arnhem Nijmegen .Groningen Zwolle vrezelijk zoveel overwegen Leeuwarden zwolle.vrezelijk.
  Amsterdam amersfoort.zwolle Amersfoort levensgevaarlijk bij Ermelo nutspeet Harderwijk ook gevaarlijk.viaducten moet er komen.voor deel dat de de trein harder kan gaan rijden . Zwolle Amersfoort moet bij de Harderwijk de bocht er uit .deze lijn is dan geschikt voor 200 km wel met de nieuwe Europese beveiliging.maar allemaal achterstallig onderhoud.VVD wou daar niets in investeren .Blij dat ik rij.Hopelijk dat de lelylijn doorgaat .Kosten 4miljard.

  1. dries molenaar schreef:

   Wat ik vooral vreselijk vind is dat de Zuiderzeelijn plots Lelylijn zou moeten gaan heten. Overigens komt die er niet voor 2075

 7. Marinus Slotboom schreef:

  Allen overwegen eruit viaducten plaatsen,is veilig voor de trein machinisten.en verkeer

  1. Tim H schreef:

   Marinus betaalt?

  2. Roald schreef:

   Rubbertegelfilosofie

 8. Louis Bohte schreef:

  Hoeveel is een mensenleven waard?

 9. Bert sitters schreef:

  Regering en Tweede Kamer geef deze man extra budget om de doelen te realiseren Overwegen zijn gewoon uit de tijd. Wel zijn vervangende tunnels noordzakelijk

  1. Tim H schreef:

   In de hele wereld zijn er overwegen. Hoezo uit de tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.