fbpx

ProRail zet beveiligers in tegen koperdieven en spoorlopers

ProRail gaat vaker particuliere beveiligers inzetten tegen mensen die overlast bij het spoor veroorzaken. Dat meldt de spoorbeheerder vrijdag. Vooral het hardnekkige probleem van koperdiefstal moet daarmee aangepakt worden.

De beveiligers worden in reguliere diensten langs het spoor ingezet en staan op tien locaties in het land paraat om de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa´s) van ProRail en de politie te ondersteunen. Met handcomputers moeten de beveiligers aantekeningen en foto´s van verdachten maken, waarna boa´s of de politie kunnen ingrijpen. De beveiligers worden voornamelijk ´s nachts ingezet.

Afgelopen jaar is al ervaring opgedaan met het samenwerken met particuliere beveiligingsbedrijven. Die samenwerking wordt nu nauwer en intensiever, laat ProRail weten.

Koperdiefstal is een ernstig probleem voor ProRail. Dieven worden steeds brutaler en stelen vaker materiaal dat direct de treindienst hindert. Koperdieven zorgden volgens de spoorbeheerder vorig jaar voor ruim 280 uur treinvertraging.

Novum