fbpx

ProRal start campagne tegen spoorlopen

Spoorbeheerder ProRail start een landelijke campagne tegen spoorlopen. Het aantal spoorlopers neemt toe in plaats van af en is gevaarlijk, levert schrik bij de machinisten op en veel vertragingen in het treinverkeer ontstaan erdoor.

Doordat treinen bij het aantreffen van spoorlopers ernstig vaart moeten minderen naar 40 km/h, ontstaat er zo´n 202 minuten vertraging door per dag. Net zoals andere jaren wordt er weer een campagne opgestart in de lente. De cijfers van 2011 geven aan dat het aantal spoorlopers met 200 is toegenomen, van 2500 naar 2700 ten op zichte van 2010.

Dit jaar is er tot nu toe één geval bekend van een dodelijk ongeval door spoorlopen in 2011.

Verspreiding
Het door ProRail gemaakte reclameblad wordt in abri´s aangebracht en verspreid bij bijvoorbeeld campings, waar meermaals spoorlopers in de buurt worden aangetroffen. Op de radio wordt ook een spot uitgezonden.

Hogere boete
De boete voor spoorlopen is in 2012 verhoogd van 100 naar 120 euro per persoon.

Preventief
ProRail probeert ook met fysieke maatregelen spoorlopen te voorkomen. Het nieuwste snufje daarbij is het aanbrengen van matten met uitstekende punten, waardoor er bijna niet op te lopen is. Ook de al bestaande maatregelen zoals het plaatsen van hekken en het aanbrengen van extra verlichting werken preventief.